Zanimljive činjenice o Ukrajini

0
6555

Ukrajina, zemlja ogromnog prirodnog i kulturnog bogatstva, u centar pažnje svetske javnosti došla je, nažalost, zbog rata zvanično započetog krajem februara 2022. godine. Ruske trupe napale su zemlju sa kojom su nekada živele u zajedničkoj državi – SSSR. Osim stradanja vojske i civila, migrantske krize i urušene infrastrukture, posledice rata u Ukrajini imaju ogroman uticaj na svetsku ekonomiju. Zato sve više ljudi pretražuje informacije o privredi ove zemlje i sirovinama koja ona izvozi na svetsko tržište. Međutim, uz veru da će se rat ubrzo završiti, vraćamo se vedrijim temama kroz zanimljive činjenice o Ukrajini koje možda do sada niste znali.

Ukrajina je najveća država na „starom kontinentu“

Kijev

Sa 603.628 kvadratnih kilometara (sa Krimom), Ukrajina predstavlja najveću evropsku državu. Naravno, statistika ne računa Rusiju koja se prostire samo manjim delom u Evropi, a većim u Aziji. U Ukrajini, pre najnovijih dešavanja i migracija, živelo je oko 42 miliona stanovnika. Graniči se sa Rusijom, Belorusijom, Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Moldavijom i Rumunijom. Izlazi na dva mora: Crno i Azovsko. Glavni grad je Kijev, a drugi veći gradovi su Lavov, Odesa, Harkov, Dnjepar, Donjeck, Mikolajev, Mariupolj. 

Ukrajina je jedna od najmlađih država na svetu

Ukrajina je do 1991. godine i proglašenja samostalnosti bila članica Sovjetskog Saveza. Zato se može reći da je jedna od najmlađih država na svetu. Teritorija današnje Ukrajine tokom istorije je bila pod vlašću velikih sila: Ruskog carstva, Kraljevstva Poljske, Velike kneževine Litvanije, Austrijskog carstva i Osmanskog carstva. Poreklo naziva države nije nikad zvanično utvrđeno. Neki lingvisti smatraju da je slovenskog porekla i znači “kraj, zemlja, prostor”. Drugi je tumače kao “pogranično područje”, a treći prevode kao ”rodni kraj”.

Zvanični jezik je ukrajinski koji se smatra jednim od najlepših jezika

Zvanični jezik u zemlji je ukrajinski koji je 1934. godine proglašen trećim najlepšim svetskim jezikom, posle francuskog i persijskog. Lingvisti ga rangiraju na drugo mesto po melodičnosti, odmah iza italijanskog. Za mnoge Ukrajince se može reći da su bilingvisti, jer pored maternjeg govore i ruski jezik.

Ukrajina je poznata kao zemlja političkih previranja

Zanimljive činjenice o Ukrajini

Otkako se osamostalila kao nezavisna država, Ukrajina skoro nikad nije “mirovala”. Poznata je kao zemlja političkih previranja. Narandžasta revolucija, Krimska kriza i rat sa Rusijom samo su najveće među svim krizama kroz koje je prolazila ova zemlja.

Ukrajina je četvrti najveći izvoznik hrane u svetu

Kada su u pitanju zanimljive činjenice o Ukrajini ne smemo preskočiti njenu poljoprivredu. Naime, Ukrajina je četvrti najveći izvoznik hrane u svetu. Oko 20% uvoza pšenice u EU potiče iz ove zemlje, ali i 80% uvoza meda.

U Ukrajini se nalazi 7 lokaliteta pod zaštitom Uneska

Bukove šume Karpata

Ukrajina je poznata po svom kulturnom bogatstvu. Na listi svetske kulturne baštine Uneska nalazi se 7 lokaliteta iz ove zemlje i to: Katedrala Svete Sofije u Kijevu, istorijski centar grada Lavova, Rezidencija bukovinsko-dalmatinskih mitropolita u Černovcima, antički grad Herson Taurijski na jugozapadu Krima, Struveov geodetski luk kao deo geodetske mreže od Norveške od Crnog mora, bukove šume Karpata i crkve Karpata, odnosno 16 drvenih crkava iz perioda od 16. do 19. veka.

Černobilj – najveća ekološka katastrofa u istoriji desila se na teritoriji Ukrajine

Zanimljive činjenice o Ukrajini - Černobilj

Najveća ekološka katastrofa u istoriji čovečanstva desila se na teritoriji Ukrajine. U pitanju je niz eksplozija u nuklearnoj elektrani “Černobilj” u Pripjatskoj oblasti koje su se desile 30. aprila 1986. godine. Radioaktivne čestice su se raspršile ne samo na teritoriji SSSR-a, već po celoj Evropi. Danas, turisti posećuju područje visokog rizika na svoju odgovornost, a sve kako bi videli posledice katastrofe koja je obeležila osamdesete godine prošlog veka. O ovom događaju snimljena je i petodelna mini-serija “Černobilj”.

Najdublja stanica metroa se nalazi u Kijevu

Ukrajina je poznata po razvijenom javnom prevozu u velikim gradovima. Ali, malo ko zna da se najdublja stanica metroa na svetu nalazi u Kijevu. Arsenalna stanica duboka je 105,5 metara. Sa njenom izgradnjom počelo se tokom perioda Hladnog rata, a cilj je bio da predstavlja sigurno mesto ukoliko dođe do nuklearnog bombardovanja. U zanimljive činjenice o Ukrajini ubraja se i dužina jedne trolejbuske linije od 86 km, jer predstavlja najdužu trolejbusku liniju na svetu.

Čuvena piletina Kijev ne potiče iz Kijeva

Ljubitelji dobrih jela sigurno su čuli za Kijev piletinu. Iako prva pomisao navodi da potiče iz prestonice Ukrajine, to je zabluda. Veruje se da je prvi put spremljena u Ruskom carstvu po receptu donetom iz Francuske. Danas se nalazi na menijima restorana širom sveta, ali i u ketering ponudama. Zanimljivo je da u mnogim ukrajinskim domovima možete naći sušenu svinjsku mast koja se naziva sala. Tradicionalno piće je vrsta votke horilka u koju se obično dodaje ljuti biber.

Još neke zanimljive činjenice o Ukrajini

Lavov

Ako su vam bili interesantni prethodni pasusi, dopunite svoje znanje za neka buduća učešće u kvizovima ili polemike u društvu uz još neke zanimljive činjenice o Ukrajini:

  • Lavov je grad sa najviše kafića po glavi stanovnika
  • Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski po zanimanju je glumac (komičar)
  • Ukrajinske vlasti proglasile su slavnog holivudskog glumca Stivena Sigala rizikom za nacionalnu bezbednost zbog njegovih veza sa Rusijom, pa mu je ulazak u ovu zemlju zabranjen
  • U severozapadnom delu Ukrajine nalazi se jedno od najlepših instagramičnih mesta na svetu − Tunel ljubavi, specifičan po krošnjama drveća koje se nadvijajaju nad železničku prugu
  • Najveći avion na svetu Antonov An-225 napravljen je u Kijevu, a uništen je tokom ruskih napada u februaru 2022.
  • Farbanje jaja za Uskrs je tradicija koja potiče iz Ukrajine
  • Najduži instrument na svetu potiče iz Ukrajine i zove se trembita
  • Prvi univerzitet u Istočnoj Evropi otvoren je 1576. godine u ukrajinskom gradu Ostrog
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime