Aukcijska prodaja automobila: 3 najskuplja Ferarija ikada prodata na aukciji

0
2047

Većina imućnih zaljubljenika u automobile redovno posećuje brojne aukcije koje se organizuju širom sveta tražeći za sebe nebrušeni dijamant. Kolekcionari su u stanju da za auto koji im zapadne za oko plate sumu koja se piše sa sedam ili osam nula.

Proteklih decenija najvredniji automobili na svetu počeli su da se prodaju na aukcijama uglavnom veoma bogatim ljudima. Šta je to što nekim automobilima daje tako visoke cene teško je otkriti, ali je očigledno da se sve svodi na njihovu nematerijalnu vrednost. Poreklo, naročito kada se povezuje sa proizvođačem, podiže aukcijsku cenu automobila. Retkost modela je takođe bitna.

Ako i vi imate neki stari automobil, želite da ga prodate, a znate da na aukciji ne bi prošao, iako je u pitanju lux automobil razmiliste da angažujete neku agenciju za otkup polovnih automobila. Više o tome možete videti ovde.

A za koliko novca su na aukcijama prodati najskuplji modeli Ferarija, pročitajte ispod.

1962  Ferrari 250 GTO Berlinetta (šasija 3851GT)

Ferrari 250 GTO Berlinetta

Cena: $38.115.000

Na aukciju ga je postavila akucijska kuća Bonhams u Carmel-u, Kalifornija, 14.avgusta 2014. godine

Ovaj model, primerak sa šasijom 3851 GT, čiju  karoseriju je sklopio Scaglietti prodat je Džou Šeleseru, trkaču početniku koji je planirao da podeli vožnju sa prijateljem Henrijem Orelijerom, bivšim profesionalnim skijašem i herojem francuskog pokreta otpora u Drugom Svetskom ratu. Za vreme druge auto trke, Orelijer je poginuo za volanom u nesreći na stazi Coupes du Salon. Teško oštećeno vozilo je popravljeno u Ferari fabrici i prodato jednom Italijanu koji ga je koristio za trke i sa njim pobedio u 12 od 14 brdskih trka u kojima je učestvovao 1963.

Sada već poznati pobednički automobil, 3851 GT je ponovo prodat – i ponovo slupan. Tokom Kupa Inter-Europa 1964. godine, prevrnuo se okrenuvši se na krov, ali je prošao sa vrlo malim kozmetičkim oštećenjima. Još jednom je popravljen od strane Ferarija ali sledeće godine njegov vlasnik je nakon dugog razmišljanja istavio automobil van upotrebe. Prodao ga je za 2.5 miliona lira, što bi danas iznosilo, oko 33.500 dolara. Novi kupac je koristio auto 49 godina, sve dok ga nije dao na aukciju 2014. godine, gde je i postavljen svetski rekord za  najskuplji automobil ikada prodat.

1957 Ferrari 335 S Spider Scaglietti, (šasija 0674) Cena: $35.711.359

ferrari spider

Aukcija je organizovana u Parizu, aukcijska kuća Articurial, 5. februara 2016. godine.

Šasija 0674 je počela svoj život kao Scaglietti karoserija 315S, kao trkački automobil, predstavljen od strane Scuderia Ferrari 1957. godine. Vozači iz fabrike Piter Collins i Mauricie Trintignant su vozili ovaj auto i završili trku kao šesti. 315 S je bio predat vozaču Wolfgang von Trips-u u maju za poznatu italijansku trku na 1.000 milja Mille Miglia, koja se vozi zatvorenim putevima.

Nakon toga automobil je bio vraćen u fabriku da se njegov 3,8 litarski V12 motor zameni za 4,1 litarski, čime je automobil pretvoren u model 335 S. Nakon toga, auto je bio u mogućnosti da dostigne brzinu od 300 km/h, i pojavio se u trci 24 časa Le Man-a a vozili su ga Mike Hawthorn i Luigi Musso, kada je Hawthorn postavio rekord kruga na trci. Šasija 0674 završila je trkačku godinu na švedskom Grand Prix-u i venecuelanskom Grand Prix-u i pobedila na takmičenju za najbolju konstrukciju 1957.

Sa ovim je njegova misija završena i Ferari je prodat. Nakon toga je korišćen još dve godine za auto trke na Kubi i u Americi, posle čega je povučen iz redovnog takmičenja. .

1956 Ferrari 290 MM, (šasija 0626)

Ferrari 290 MM

cena: $ 28.050.000

Aukcija organizovana od strane RM Sotheby`s aukcijske kuće, u New York-u, 10. decembra 2015. godine.

Enco Ferrari je pokrenuo ovaj automobil u nadi da će osvojiti titulu proizvođača u Svetskom Šampionatu Sportskih Automobila, a serija Ferarija je trajala i pobeđivao je godinama, pre nego što je izgubio titulu od Mercedes–Benz-a 1955. godine. Nakon nekoliko godina korišćenja motora sa četiti i šest cilindara, Inženjer Vittorio Jano ubedio je Enca da još jednom ugradi motor V12. Čuveni Huan Manuel Fanđo, koji je postao petostruki šampion serije, izabran je da vozi model 0626 u trci Mille Miglia.

Pored ostalih, jednako poznatih, automobil je imao dobar plasman na sledećim poznatim trkama Nurburgring, Rouen-Les-Essarts, i Kristianstad, gde je kao drugoplasirani završio i osigurao Ferariju titulu u Svetskom Šampionatu Sportskih Automobila 1956. godine.

Do trenutka kada je odvozio svoji poslednju profesionalnu trku 1964. godine i prešao u privatno vlasništvo, model 0626 nikada nije bio slupan, što je retka sreća u sportu u kojem se većina automobila deli u dve kategorije: slupani i oni koji to nisu.

Ako ste i vi imali neku automobilsku nezgodu, pa ste oštetili neki deo automobila, a vlasnik ste Land Rovera ili Jaguara, možda deo koji vam treba možete pronaći na nekom sajtu za Online prodaju delova. Ponudu delova možete videti ovde.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime