Putovanje vozom po Evropi: 7 najzanimljivijih železničkih trasa (foto)

0
2901

Šta mislite, da li postoji bolji način da se doživi Evopa od njenog obilaska vozom? Vožnja po šinama darovaće vam nezaboravne pejzaže i priliku da vidite mnoga spektakularna mesta starog kontinenta, što putovanje vozom čini jednim od najlepših načina za obilazak Evrope.

7# Srbija i Crna Gora: Pruga Beograd-Bar

Pruga Beograd-Bar pruža nezaboravno desetočasovno putovanje kroz srce bivše Jugoslavije. Putovanje počinje u našem glavnom gradu, koji je među turistima iz Evrope najviše poznat po ludom noćnom provodu. Međutim, Beograd je mnogo više od toga, grad u kome na svakom uglu naletite na znamenje. Pogledajte turistički portal sa detaljnim informacijama o Beogradu.

Voz se kreće prema crnogorskom primorju usput prolazeći pored mnogih prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti. Od Valjeva, preko Užica i Zlatibora , pa malo kroz Bosnu i Hercegovinu, iz koje se preko mosta u blizini čarobnog kanjona reke Uvac ponovo vraća u Srbiju. Dalje vodi kroz Polimlje, Priboj i Pribojsku banju.

Više o banjama: šta nude Pribojska banja i druge banje u Srbiji.

7 most mala rijeka beograd bar wikimedia Hons084

Voz zatim prelazi na teritoriju Crne Gore, ka primorju i gradu Baru na sunčanom Jadranu. U bližem okruženju ovog drevnog lučkog grada nalaze se brojne atrakcije: srednjevekovni utvrđeni grad Bar, tvrđava Haj Nehaj, Skadarsko jezero (nacionalni park i stanište mnogih retkih ptica). I najzad, mnoštvo crkava i manastira.

Pruga Beograd-Bar ima više od 200 mostova, a najpoznatiji i najduži od njih je most preko Male Rijeke (Crna Gora), jedan od najviših železničkih mostova na svetu.

6# Švajcarska i Italija: Bernina ekspers

Bernina ekspres je uzbudljiva avantura koja u crvenim vagonima vozi turiste kroz snegom prekrivene Švajcarske Alpe. Dramatične klisure, zaleđena jezera, više od 200 železničkih mostova i preko 50 planinskih tunela povezuju početnu tačku na ovom nezaboravnom putovanju Hur, najstariji švajcarski grad, sa krajnjim odredištem,  italijanskim Tiranom, ušuškanim među snežnim planinskim vrhovima. Upozorenje: pojedine deonice ove železničke trake izazivaju vrtoglavicu, a naročito ona etapa gde se lokomotiva voza nalazi na mostu, dok su poslednji vagoni tačno ispod njega. Uzbuđenje kakvo se retko doživljava.

6 bernina expres

5# Nemačka: Švarcvald

Naziv Švarcvald (Crna šuma) ova regija nosi zato što su nepregledne šume četinara toliko guste da sunce ne može da se probije, pa je u šumama mrak. To je planinska oblast impresivnih pejzaža, oivičena sa zapada rekom Rajnom, a sa juga švajcarskim Alpima. Pokrajina Baden-Virtemberg mesto je na kome ćete videti nalepše prizore prirode u čitavoj Nemačkoj. Sve je kao iz neke bajke braće Grim, kojima je Švarcvald i bio najveća inspiracija. U najznačajnija odredišta na ovoj železničkoj ruti ubrajaju se: jezera Titize i Šluhze, tradicionalne farme, autentična sela sa šarmantnim drvenim kućama…

5 svarcvald jezero titisee

4# Mađarska, Rumunija i Turska: Od Budimpešte do Istanbula

Vratite vreme u nazad, kupite kartu za Dunavski ekspres i otputuje iz Budimpešte u Istanbul preko Karpata i Transilvanije.  A uz put ćete naići na neverovatne kulturne i verske kontraste čije nastajanje se vezuje ne za vekove, već za milenijume. Osam vagona vozi putnike od mađarske prestonice, lutajući kroz mađarske ravnice, impresivne planinske predele Karpata, pa pokraj azijske obale i čuvenog Bosfora do najvećeg turskog grada. Imaćete čast da vidite impresivnu arhitekturu u oba grada, kao i legendarnu Transilvaniju u susednoj Rumuniji, koja je najpoznatija po tvrđavi Bran, češće znanoj kao Drakulin zamak, kao i gradić Segešvar, mesto rođenja grofa Drakule.

4 dvorac bran transilvanija

3# Španija: Andaluzija

Al Andaluzija Ekspres pruža uživanje u znamenitostima slavne španske regije Andaluzije. Luksuzni voz sa interijerom od poliranog drveta i prozorima kao kod starih vozova, stvara osećaj da ste se vratili prošlost. Ova železnička tura traje šest dana, što je sasvim dovoljno vremena da se obiđu istorijski gradovi Sevilja, Kordoba, Granada i Heres. Pruga krivudavo vodi kroz andaluzijska brda prekrivena maslinjacima i plantažama citrusnog voća, kao i pokraj kamenitih padina planine Sijera Nevada. Najveće atrakcije koje ćete na ovom proputovanju imati prilike da vidite su Velika džamija u Kordobi iz 8. veka, srednjevekovno utvrđenje Alhambra, a poseban aktracija je gradić Ronda u kome se nalazi najstarija korida u Španiji.

3 andaluzija granada alhambra

2# Škotska i Vels: Pruga Invernes – Gviden

Ako ste zaljubljenik u bajkovite dvorce, vožnja ovom rutom može postati  vaša omiljena pustolovina. U petnaestak dana putovanja otkrićete mnoge istorijske tvrđave i obići više od 600 turističkih atrakcija. Putovanje započinje u Škotskom Gorju, kod grada Invernesa, nedaleko od legendarnog Loh Nesa, gde se nalazi srednjevekovni zamak Arkhart. Nakon toga, voz nastavlja na jug prema Stirlingovom mostu, gde je Vilijam Volas 1297. godine porazio Engleze, pa odatle ide do dvorca Edinburg. U nastavku puta ređaju se mnoga druga zanimljiva mesta, poput zamka Dover, najvećeg dvorca u Engleskoj. Na krajnjem odredištu u Gvinedu u Velsu sledi obilazak još jednog srednjevekovnog  utvrđenja: dvorca Karnarvon, UNESKO-voj baštini o kojoj se danas brine Princ Čarls.

2 pruga skotska vels

1# Norveška: Od Osla do Bergena, preko Flama

Ova železička ruta u najsevernijoj skandinavskoj zemlji, koja spaja dva najveća grada Norveške za mnoge je najfascinantnije turističko iskustvo. Voz se kreće kroz zadivljujuće planinske predele pružajući putnicima nezaboravne pejzaže planine Hardangervida i njene visoravni smeštene na više od 1.200 metara nadmorske visine. A na deonici od lučkog grada Flama do planinske stanice Mirdal proći ćete najstrmijom prugom na svetu. Pogled će vam mamiti brojne reke koje presecaju visoravan i vodopadi koji se spuštaju niz padine snežnih vrhova. Uzbuđenje upotpunjuju spiralni tuneli. Uz put ćete videti mnoga čarobna mesta, a jedan od najupečatljivijih prizora je vodopad Kjosfosen, sa kaskadama dugim više od 90 metara.

1 norveska

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime