SEO optimizacija sajta: Zanimljiva statistika

3
2002

SEO optimizacija sajta ne predstavlja egzaktnu nauku, ali ako pratite statistiku to je dobar način da krenete u pravom smeru kada je u pitanju promocija vašeg sajta. Na osnovu statističkih podataka možete saznati mnogo toga o SEO optimizaciju, šta je to SEO i kako se radi. Zato smo vam u tekstu koji sledi pripremili 10 zanimljivih statističkih činjenica o SEO optimizaciji koje će vam pomoći da poboljšate vaše SEO veštine i proširite znanja o optimizaciji sajta. Pročitajte i pogurajte vaš sajt ka vrhu Google pretraživača!

#1 Google pretraživač učestvuje sa čak 70% u globalnom pretraživanju interneta

Ovaj procenat je nešto manji nego ranijih godina, ali je to ipak još uvek veliki udeo, koji Google stavlja na vodeću poziciju kada je u pitanju globalna internet mreža. Dakle, dobra većina korisnika interneta želi da koristi jedino Google, a za ostale pretraživače je apsolutno nezainteresovana. To je važan podatak za sve koji žele da rade SEO optimizaciju svoje veb stranice.

google seo 1

#2 Čak 81% svetskih kompanija smatra da je blog na njihovom web sajtu značajan faktor njihovog poslovanja

I to je apsolutno tačno. Bilo da posedujete web prodavnicu, turistički sajt, sajt za promociju vaših usluga ili sajt bilo koje druge tematike, ne njemu bi trebala da postoji kategorija „Blog“. On zaista može doneti puno toga pozitivnog i korisnog za svaki veb sajt.

#3 Pretraživanje i e-pošta su dve vodeće aktivnosti na internetu

Za pretraživanje nam je svima poznato, ali mnogi ignorišu činjenicu da su mejlovi izuzetno važni. E-mail je daleko najefikasniji način da doprete do potencijalne publike za vašu veb stranicu. Društvene mreže, PPC, i bilo koje druge veb lokacije u poređenju sa e-poštom nisu čak ni blizu po svojoj efikasnosti kada je u pitanju internet marketing i promocija veb stranica.

#4 Naslovi stranice zauzimaju drugo mesto po važnosti, odmah iza samog sadržaja stranice

Naravno, sam sadržaj nekog članka na sajtu je najvažniji, ali je naslov taj koji privlači ljude da posećuju vaš sajt. Statistika kaže da prosečan korisnik internet pretraživača razmišlja samo jednu sekundu pre nego što klinkne na neki naslov ili pređe na sledeći rezultat pretrage ako mu se naslov nekog članka ne dopada. Dakle, imate težak zadatak da za samo jednu sekundu uspete da zainteresujete publiku rečima u naslovu koje će ih privući da pročitaju ceo sadržaj te stranice. Samo jednu sekundu! Imajte to na umu!

#5 Čak 40% digitalnih oglasa i reklama u SAD ide preko Google-a; preko Facebook-a  svega 8%

 

google seo 3

Google je i dalje apsolutni vladar digitalnog oglašavanja. Međutim, obzirom na veliku potražnju za Google reklamama, problem mogu biti cene koje su nekad daleko veće u odnosu na druge internet lokacije na kojima se postavljaju reklame.

6# Video zapisi na nekoj stranici vašeg veb sajta za čak 53% povećavaju verovatnoću da će se ta stranica naći u nekoliko prvih rezultata pretrage na Google-u

Video zapisi u sklopu članak na sajtu su jako popularni i kod publike i kod Google-a. Kada je u pitanju publika, mnogima je lakše i brže da nešto pogledaju nego da pročitaju. A što se Google-a tiče, ovaj podatak uopšte ne iznenađuje, obzirom da je You Tube, najveća svetska internet platforma za deljenje video zapisa, upravo u vlasništvu Google-a.

7# Link building je najveći izazov za ljude koji se bave SEO optimizacijom sajta

Mnogi misle da su dobri u izgradnji back linkova, ali su zapravo u zabludi. Link building je segment optimizacije koji se neprestano menja, za razliku od on-page SEO, kod koga su promene neznatne. Zato je potrebno prilagođavati se tim promenama, ako želite da dobijete kvalitetne poveznice ka svom sajtu. To je veoma zahtevan i komplikovan posao, ali se višestruko isplati.

 

8# Čak 75% korisnika pretražuje samo rezultate na prvoj strani Google pretraživača

Kada Guglate, uvek pronađete to što ste tražili na prvoj strani pretraživača, zar ne? Zato to treba da bude prioritet vaše SEO optimizacije – da dovedete svoj sajt na prvu stranu Google-a.

google seo 2

9# Više od 50% korisnika pretražuje na Google-u preko svojih mobilnih uređaja

Od kako su se I-phone i Android telefoni našli na tržištu, mobilno pretraživanje iz dana u dan raste, pa proizvođači sve više prilagođavaju mobilne uređaje internetu. Zato je vrlo važno da vaše veb lokacije budu prilagođene za mobilna pretraživanja.

10# Svakog minuta na Google-u se obavi oko 2 miliona pretraživanja

Širom sveta, svakog minuta, čak 2 miliona ljudi traži nešto na Google-u. To je dovoljan pokazatelj koliko su ustvari realne i dobre šanse da pronađete ciljanu grupu posetilaca za svoj sajt.

Nadamo se da će vam ova zanimljiva statistika biti od koristi na vašem putu ka vrhu Google pretraživača. Ukoliko pak želite da angažujete profesionalni tim za SEO optimizaciju vašeg sajta, probajte ovde. I nemojte zaboraviti da važnu ulogu u optimizaciji ima i web hosting, a mnoštvo korisnih saveta na tu temu možete naći ovde.

loading...

3 KOMENTARA

  1. Nedostaje glasovna pretraga, ili glasovno pretraživanje preko Google servisa (Voice search).

    Šta je glasovna pretraga?

    Lako. Vi pričate a na ekranu dobijate reultate pretrage koje ste tražili. Fantazija, iz ovog ugla. Za neku godinicu to će biti kao dobar dan. Kao oni famozni mali uređajčići iz Zvezdanih staza koji su se vrteli na crno belim televizorima pre više decenija. Ono što je nekad bila naučna fantastika, danas postaje stvarnost.
    U stvari eto novog zadataka za SEO pregaoce.

  2. Tekst je veoma zanimljiv, ja bih samo dodao par mojih zapažanja: #2 blog je sadržaj na sajtu nekomercijalnog karaktera i zato se mnogo više čita i više mu se veruje ali uz pomoć njega se i bolje pozicionira sajt na guglu; #4 naslov na stranici je siže ili glavna misao sadržaja stranice i zato se na osnovu njega odlučuje o daljem čitanju, on je jedan od najvažnijih faktora za pocioniranje stranice na guglu; 8# prva stranica na guglu se pretražuje ako nešto nije jako bitno ali ako je bitno kao što je kupovina stana ili kuće onda se pretražuje dokle god ima smisla

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime