Stounhendž imao isceliteljske moći

0
1321

Praistorijski lokalitet Stounhendž, na jugu Engleske, navodno je bio mesto koje su posećivali hodočasnici koji su verovali u terapeutske moći kamenih blokova podignutih pre gotovo pet milenijuma.

Bolesnici i povređeni dolazili su u Stounhendž zbog isceliteljskih moći koje su, kako su verovali, imali megaliti, objasnili su arheolozi na konferenciji za novinare u Londonu.

Arheolozi su javnosti predstavili rezultate iskopavanja, prvih u poslednje 44 godine, koja su izvedena između 31. marta i 13. aprila ove godine.
Specifična boja menhira, koji su na to mesto dovedeni iz kamenoloma udaljenog 250 kilometara, podstakla je verovanje da su blokovi imali isceliteljske moći, dodali su stručnjaci sa Univerziteta Burnmut i iz Arheološkog društva iz Londona.
Brojni hodočasnici, umrli od raznih bolesti, sahranjeni su kod koncentričnih krugova megalita.
Naučnici su otkrili i grob mladića sahranjenog zajedno sa komadima plavičastog kamenja koji su korišćeni i kao talismani i amajlije.
„Sve to potkrepljuje tezu da koja god da je bila funkcija Stounhendža – a moglo ih je biti više – plavo kamenje je bilo ključni element“, rekao je arheolog Timoti Darvil.
Novo datiranje ugljenikom pokazalo je i da su menhiri podignuti nekoliko vekova kasnije nego što se do sada smatralo, između 2400. i 2200. godine pre nove ere.

Izvor:B92
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime