Statue na Uskršnjem ostrvu

0
3007

Na Uskrs 1722. Godine holandski admiral Jakob Rogeven iskrcao se na travom obraslo ostrvo u Južnom Pacifiku. Nazvao ga je Uskršnje ostrvo i otkrio na njemu neke neverovatne stvari. Ostrvo se nalazi na više od 1500 kilometara od najbližeg naselja. Na njemu je živelo više od 2000 urođenika, tamnoputih Polinežana.

Mađutim, najčudije je bilo ono što je video na ostrvu. Duž cele obale našao je velike kamene glave dugog lica i izuzetno velikih i dugih ušiju. Neke su imale ruke a druče šešire načinjene od crvene lave. Uskoro je otkrio da se ovi kipovi ne pojavljuju samo duž obale, već da ih ima po celom ostrvu. Mnogi su pronađeni, još nedovršeni, u kamenolomima u kojima su klesani. Većina skulptura je visine do 3,5 metara ali ih ima i 12 metara.  

Ono što predstavlja misteriju je kako su ove velike figure, neke teške i do 50 tona, prenete iz kamenoloma i postavljene tamo gde se nalaze? Koje je prevozno sredstvo ovaj primitivni čovek upotrebio za njihov transport? Niko to ne zna! Smatra se da su statue verovatno povezane s primitivnim religioznim obredima i pogrebnim običajima ovog naroda.

Danas se ostrvo nalazi pod vlašću Čilea i prvorazredna je turistička destinacija. Veliki broj turista je pretnja opstanku lokalne kulture i načina života.

Pogledajte gde se nalazi uskršnje ostrvo na mapi sveta…

statue2

statue3

statue1

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime