Pustinjski div iz Atakame – najveća predstava čovečije figure

0
3336

U Čileu se nalazi pustinja Atakama, najsuvše mesto na celoj planeti. Koliko je poznato u Atakami nije padala kiša više od 400 godina. U ovom sušnom predelu uslovi za život su izuzetno nepovoljni i gotovo nemogući. I pored ove surove klime baš na ovom mestu nalazi se jedno od najznačajnijih kulturnih svedočanstava ljudske istorije, Div iz Atakame samo je jedan od 16.000 geoglifa koji šaraju pustinjski pejzaž.  Ovaj veliki crtež u zemlji daje okolnom pejzažu mističan izgled, a može se videti samo sa određene visine.

Otkuda to da se Div iz Atakame, koji je sa svojih 120 metara visine najveća predstava čovečije figure, nalazi baš ovde na ovom negostoljubivom i okrutnom mestu? Takođe je i pitanje kako je bilo moguće postići odgovarajuće srazmere figure kada njeni tvorci nisu mogli da se odmaknu dovoljno kako bi imali pregled celine. I kakvu svrhu je moglo imati umetničko delo tako kolosalnih dimenzija.

Pretpostavka je da su možda geoglifi iz Atakame bili zamišljeni tako da ih vidi neki duh zaštitnik sa nebesa. Šta je stvarno značenje i zbog čega je uložen ogroman trud i rad ostaće večita misterija.

div atakama1

div atakama

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime