Otisci stopa jetija na Himalajima

0
1654
Grupa japanskih alpinista avanturista saopštila je da je otkrila otiske stopa mitskog bića jetija za koje se veruje da živi u vrhovima Himalaja između Nepala i Tibeta.

„Otisci su dugi oko 20 centimetara i slični su otiscima ljudskog bića“, izjavio je Jošiteru Takahaši, šef „Japanskog jeti programa“ po povratku u nepalsku prestonicu Katmandu.

Takahaši i njegovih sedam kolega upravo su se vratili iz treće misije potrage za legendarnim bićem na vrhu Dolagiri IV (7.661 metara nadmorske visine). Oni, međutim, nisu uspeli da snime samog jetija, što je i bio cilj njihove avanture, javile su agencije.

„Već godinama odlazimo na Himalaje i u stanju smo da razlikujemo otiske koje u snegu ostavljaju medvedi, jeleni lopatari, vukovi ili snežni leopardi. Ono što smo videli i snimili uopšte nije ličilo na njihove otiske“, izjavio je on.

„Ubeđeni smo da jeti postoji. Nakon otisaka stopa koje smo otkrili i svih priča koje smo čuli od lokalnih žitelja, sigurni smo da nije u pitanju samo mašta“, izjavio je Takahaši.

Iako je Jeti nepalska reč i znači „prljavi snežni čovek“, tragovi tog legendarnog čudovišta su nalaženi i u Kini, Sibiru i Severnoj Americi gde je nazivan „Veliko stopalo“ (Big foot).

To mitsko stvorenje, pola čovek, pola majmun, već decenijama razbuktava maštu avanturista, pre svega zapadnih. U decembru prošle godine jedna američka televizijska ekipa vratila se sa padina Everesta, između Nepala i Tibeta, objavivši da je pronašla tragove jetija.

U izveštajima svih dosadašnjih očevidaca, Jeti je opisan kao ogromno, dlakavo, majmunoliko stvorenje, sa crtama lica bliskim čovečijim, iza kojeg se širi neprijatan miris. Komunicira, navodno, zvižducima i neobičnim roptanjem.

Izvor: Glas javnosti
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime