Dlanovi kao magnet

0
1365

Sedmogodišnja Jelena Momčilov iz Željuše kod Dimitrovgrada skrenula je pažnju naučnika iz Srbije i Amerike, zbog činjenice da njeni dlanovi, poput magneta, privlače i drže predmete od aluminijuma, gvožđa, plastike, drveta, teške do 300 grama!

Osim metalnih, sedmogodišnjakinja „lepi“i stvarčice od plastike, drveta i aluminijuma. Dr Pavle Premović: „Visak, koji gotovo poludi iznad njenih šaka, pokazuje da predmete privlači neka neobjašnjiva sila“

Tu neobičnu osobinu male Jelene prvo su primetili njeni roditelji Slavica i Venko, sestra Marina i brat Danijel, a onda je sve to kamerama snimio i Dragan Stojanović, zvani Žika, autor kultne emisije „Promaja“ niške Televizije 5. Sa ekipom „Promaje“, kod Jelene je poslednjih meseci šest puta boravio i ugledni niški naučnik, geofizičar i hemičar s Prirodno-matematičkog fakulteta dr Pavle Premović, koji je, inače, i profesor po pozivu na Univerzitetu „Pjer i Marija Kiri“ u Parizu, i saradnik brojnih svetskih instituta.
KROZ IGRU

Mala Jelena je svoje dosadašnje kontakte s dr Premovićem i novinarima prihvatila kao igru, i verovatno nije ni svesna da poseduje nešto neobično. S lakoćom na dlanove „lepi“ metalne novčiće, upaljače, kašike i viljuške, i pokazuje da su njene ruke zaista neobično „magnetne“.
Roditelji, već naviknuti na tu osobinu njihove kćeri, s pažnjom su pratili svaki dosadašnji potez profesora dr Premovića i njegove eksperimente, koji, inače, ničim nisu mogli da ugroze devojčicu.


– Jelena je ipak dete, i u radu s njom trudio sam se da sva merenja i pokušaje odgonetanja te njene čudne osobine obavim kroz igru. A merenja i mali eksperimenti koje sam obavio, kao i visak koji gotovo „poludi“ iznad njenih dlanova, pokazuju da predmete privlači neka neobjašnjiva sila s Jeleninih dlanova, ali ne i sa ostalih delova tela – kaže za Glas profesor dr Premović, i dodaje:“NJeni roditelji smatraju da je u pitanju neki božji dar koji poseduje njihovo dete, ali ja ipak pokušavam da sve, koliko mogu, odgonetnem naučno. U daljem ispitivanju ove Jelenine neobične „nadarenosti“, već u junu će mi se pridružiti ugledne kolege iz sveta, profesor Stefen Brodi iz Merilenda (SAD) i dr Petar Kulač s katedre za parapsihologiju Univerziteta u Beču. A za objavljivanje rezultata našeg istraživanja već je zainteresovan jedan australijski časopis za parapsihologiju“.

– Posle prve serije eksperimenata i merenja, u daljem radu s Jelenom preći ćemo na drugi paket drugačijih eksperimenata, u pokušaju da odgonetnemo o čemu se radi. Roditelji su diskretno naznačili i da je mala Jelena bolovala od neke neobične bolesti, ali o tome ćemo se pažljivo raspitati kod njih, vodeći računa da oni ne pomisle da imaju „čudaka“ u kući, čije se osobine mogu komercijalizovati, a što bi, inače, devojčici poremetilo detinjstvo – kaže dr Premović.

On ne isključuje mogućnost da dlanovi Jelene Momčilov luče neku specifičnu materiju koja privlači predmete, ali i napominje da je reč o neobičnom fenomenu, koji treba naučno odgonetati, a ne o njemu „gatati“.

Izvor: glas-javnosti.rs
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime