Nega kože kod male dece

0
1905

Koža dece je mekana, glatka, tanja i nežnija pa se bakterije, alergeni i iritansi mogu lakše zalepiti na nju i proći kroz zaštitni sloj. Na taj način može doći do pojave osipa i infekcija. Takođe, zbog toga što je prilično tanka i što se još uvek razvija, dečija koža brže gubi vlagu i podložnija je uticaju sunčevih zraka. 

Sve ovo znači da negu kože deteta i njeno održavanje čistom i hidriranom nije uvek najjednostavnije postići. Potrebno je redovno i pravilno negovanje ali je isto tako važno i da deci prenesemo naviku da kasnije, kada porastu, sami brinu o svojoj koži. Zbog stalne izloženosti velikoj količini prljavštine i mikroorganizama, od velike važnosti je da deca nauče kako da pravilno neguju svoju kožu. Evo nekoliko dobrih primera kako da im pomognete u tome.

Nega kože na intimnim delovima tela kod deteta

Nega kože u intimnoj regiji je nešto na šta posebno treba obratiti pažnju kod dece. Potrebno je izbegavati proizvode koji sadrže mirise, paraben, formaldehid, natrijum lauril sulfat, sintetičke boje ili propilen glikol. Ovo je posebno važno kada je u pitanju održavanje higijene kože u intimnim predelima tela. Najbolje bi bilo koristiti samo mlaku vodu i blagi, kremasti sapun koji neće narušiti normalnu ph vrednost kože deteta u toj regiji. 

Kod devojčica je sasvim dovoljno da mlakom vodom i vatom prebrišete usnice vagine. Međutim, kod dečaka je drugačije. Naime, kožica koja prekriva penis kod male dece u najvećem broju slučajeva je toliko uska da glans ne može da izađe van. Neka vas to ne brine. Potrebno je da redovno i lagano povlačite kožicu kako bi se ona što lakše odvojila od penisa, jer se u suprotnom kod nekih dečaka mogu javiti problemi sa fimozom.

Kada su u pitanju mala deca, kožica je još uvek pričvršćena za glavić ili glans penisa. Njeno odvajanje počinje prirodnim putem obično između druge i šeste godine života, mada se može dogoditi i kasnije, čak i oko desete godine. Pratite situaciju i povremeno probajte nežno ili još bolje zamolite vaše dete da lagano proba da samo povuče kožicu unazad. Nikako to nemojte raditi na silu. U većini slučajeva dečaci sami uspeju da izbace glans vani. Ukoliko to ipak nije slučaj mogu pomoći neke kreme, a u ozbiljnijim slučajevima i relativno jednostavne i rutinske hirurške intervencije. 

Nega kože lica

Koža dece je dosta tanja od kože odraslih, pa je sasvim normalno i da je manje otporna na uticaj spoljašnje sredine. Štaviše, u prvoj godini života ona se nije u potpunosti razvila pa je zbog toga podložna burnijim reakcijama. 

Osnovna stvar je upotreba preparata koji ne isušuju kožu. Kvalitetno sredstvo za negovanje kože lica ukloniće i najsitnije čestice prljavštine i masnoće, bez iritacije kože. Na dečiju kožu ne treba nanositi kreme i druge proizvode za negu lica koji su teški i previše masni.

Pored kvalitetnog preparata, takođe je veoma važno podesiti optimalnu temperaturu vode za umivanje i pranje lica. Iako mnogi ljudi veruju da je topla voda najbolja za pranje i čišćenje, istina je zapravo da je ipak najbolje prati lice mlakom vodom. Previše topla voda remeti balans prirodnih masnoća koje se nalaze u koži. Zato su mlaka voda i fini, blagi, neutralni i kremasti sapuni sasvim dovoljni da vaš mališan ima lepu, zdravu i mekanu kožu lica. 

Sprečite sušenje kože deteta

Neophodno je da se potrudite da koža vašeg deteta bude redovno hidrirana. Suva koža je čest problem kod dece. Prirodne kreme ali i vazelin su samo neka od rešenja. Ovi preparati ne izazivaju iritaciju i sprečavaju nastajanje problema suve kože. 

Mnogi roditelji ne shvataju da nije neophodno kupati malu decu svaki dan. Tuširanje ili kupanje dva do tri puta nedeljno je sasvim dovoljno da vaše dete bude čisto a da pritom ne oštetite njegovu kožu. Naučite svoje dete da se nežno trlja sunđerom ili peškirom, a ne jako. 

U letnjim mesecima, ukoliko postavite bazen za vašeg mališana, budite oprezni jer hlor u njemu može izazvati sušenje kože ukoliko dete provodi previše vremena u vodi. Isto tako i kada je u pitanju more, previše dug boravak u slanoj vodi je još jedan od potencijalnih uzroka ovog problema. 

Nanošenje nežne hidratantne kreme i ispiranje soli ili hlora sa kože deteta je do ključne važnosti kako bi se održala zdrava i lepa koža. 

Naučite decu da piju dovoljno vode

Mnoga deca ne vole da piju vodu. Pre se opredeljuju za sokove, pa čak i one gazirane. Naravno, ovo je potpuno pogrešno. Zato se kao roditelji morate pobrinuti da deca uvek imaju sveže vode kada se igraju i znoje, posebno u letnjim mesecima. 

Pored drugih zdravstvenih problema, dehidratacija može dovesti i do toga da koža deteta postane veoma suva pa čak i da se peruta. To za posledicu može imati crvenilo ali i svrab na određenim delovima tela. 

Ukoliko je vaše dete puno trčalo i oznojilo se, svrab će se uglavnom javiti na mestima na kojima se znoj zdržava ali i tamo gde je tkanina, posebno ukoliko nije u pitanju prirodni materijal, u direktnom kontaktu sa kožom deteta. Zato uvek sa sobom kada izvodite dete u park ili na igralište nosite flašicu vode i nudite je detetu često. Koža deteta će brzo povratiti svoju elastičnost ukoliko dete unese dovoljnu količinu vode u svoj organizam.

Ne izlažite decu direktnim sunčevim zracima

Ukoliko je leto i toplo vreme, potrebno je ograničiti boravak deteta i njegove letnje aktivnosti napolju u najtoplijim delovima dana ali i izbegavati da zraci sunca direktno padaju na kožu bebe. Bez obzira što postoje kreme za zaštitu od sunca stručnjaci kažu da ne bi trebalo nanositi kremu i druge hemijske preparate na kožu dece koja su mlađa od 6 meseci.

Ukoliko je neophodno, iz nekog razloga, da u to vreme budete napolju zajedno sa vašim mališanom, obavezno mu stavite šešir ili kačket. Ako je u pitanju beba zaštitite je jednostavno peškirom koji ćete staviti preko ili sa strane kolica.

Svi mi želimo samo ono što je najbolje za svoju decu. Pa kako se mi budemo ophodili prema koži deteta, odnosno štitili je i održavali tako će i ona štiti našu decu. Ne zaboravite da kožu vašeg deteta održavate čistom i redovno hidriranom ali i da je fizički štitite od direktnih sunčevih zraka. Ipak, nemojte se previše zabrinuti ako se pojave neke promene. Mala deca, a pogotovu bebe, su sklone promeni stanja kože u prvih nekoliko godina života. Ali ukoliko te promene ne nestanu u relativno kratkom roku (npr. 5 do 7 dana), obavezno se javite pedijatru ili dermatologu. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime