Saveti za negu osetljive kože lica

1
10475

Pojedine pripadnice ženskog pola rođene su pod srećnom zvezdom, te njihova koža izgleda blistavo i hidrirano uz standardnu negu tokom čitave godine. Sa druge strane, osetljiva koža lica predstavlja problem za mnoge žene zbog izrazite zahtevnosti za negu, a ovo stanje može se javiti kod sva četiri tipa kože iz različitih razloga.

Osetljiva koža reaguje na sve, a usled nezadovoljstva izgledom kože, mnoge osobe pate od manjka samopouzdanja, razvijaju frustracije i komplekse. Stoga je vrlo važno pronaći adekvatnu negu, te vam u nastavku teksta predstavljamo osnove nege osetljive kože lica i dajemo korisne savete za svakodnevnu rutinu.

Kako da utvrdite da imate osetljivu kožu lica? 

Osetljiva koža lica je vrlo specifična, a najčešći pokazatelji da vaša koža ima povećanu osetljivost su suvoća, crvenilo, peckanje, zatezanje i preterane reakcije kože na hladnoću, vetar i različite kozmetičke preparate. Kod ozbiljnijih slučajeva može doći do izraženog crvenila, ljuštenja, a moguća je pojava dermatoloških oboljenja usled poremećenog balansa kože.

Ovde je važno reći da postoje sličnosti između suve, dehidrirane i osetljive kože, a zajedničko za sva tri slučaja je poremećena vlažnost kože. Stoga je važno da nakon što primetite neke od gore navedenih simptoma odete na pregled kod dermatologa koji će potvrditi ili opovrgnuti vaše sumnje. 

Kako odabrati kreme za osetljivu kožu lica?

Kreme za osetljivu kožu lica su prva stavka koju treba da istražite, a odabir kreme za ovo stanje kože nije lak posao i potrebno je da se vodite različitim pravilima. Prva stavka o kojoj treba da mislite su sastojci, te se odlučite za prirodne kreme bez sulfata, parfema i parabena. Zatim treba da utvrdite da je krema provereno dobra, odnosno da iza proizvoda koji kupujete stoji istraživanje i nauka.

Na kraju je potrebno da vam prilikom samog nanošenja krema prija, pruža osećaj hidriranosti i odgovara vašem tipu kože (normalan, masan, suv, kombinovan).

O čemu još treba da mislite?

Da biste ublažili simptome osetljivosti kože, izuzev nege neophodne je da razmislite o uzrocima koji su izazvali osetljivost kože lica. Neki od faktora koji utiču na pojavu osetljivosti su: hormoni, genetika, različita kožna oboljenja, određeni lekovi, neadekvatna dijeta, UV zračenje i zagađenje, ali i loše životne navike kao što su pušenje, stres i nedostatak sna. 

Dakle, izuzev preparata čijim ste mazanjem nahranile vašu kožu, trebalo bi da poradite na promeni loših navika, redovnoj i zdravoj ishrani. Tu mislimo na konzumiranje raznovrsnih namirnica i na unošenje neophodnih nutrijenata, ali i na odabir hrane koja vam odgovara. Slušajte svoje telo i pratite signale koje vam šalje.

Pored ishrane, mnogi preparati mogu doprineti zdravlju, ali i izgledu vaše kože. Poslednjih godina sve više ljudi postiže lepši izgled kože uz zlatnu maku

Ova čudotvorna biljka vodi poreklo iz Perua, gde se svakodnevno konzumira i uključuje u ishranu. Pre nego što izaberete suplemente i dodatke ishrani, važno je da se dobro informišete o njima i odlučite se za one koji imaju mnogobrojne benefite.

Dnevna rutina – na koji način ćete pomoći osetljivoj koži lica

Osobe sa osetljivom kožom treba posebno da vode računa o dnevnoj rutini i pridržavaju je se svakodnevno. Rutinu bi trebalo sprovoditi svako jutro i veče, a ona uključuje čišćenje, toniranje, nanošenje seruma (nije neophodno) i mazanje dnevne, odnosno noćne kreme.

Kada govorimo o ovim postupcima i osetljivoj koži, trebalo bi da ih obavljate sa mnogo pažnje. Čišćenje osetljive kože najbolje je izvesti primenom mleka za čišćenje, a proizvodi sa kombinacijom preparata nisu najbolje rešenje za vas. Posle čišćenja na redu je nanošenje tonika pomoću tufera. Nakon prirodnog sušenja tonika, na red dolazi krema. 

Prilikom odabira preparata za čišćenje lica, vodite se istim pravilima kao pri kupovini kreme. Ovde možemo dodati da kvalitet i dugoročni rezultati igraju važnu ulogu u odabiru kozmetike za osetljivu kožu lica. Na ovim preparatima ne treba da štedite novac jer kao što znate “koža pamti” i biće vam zahvalna za adekvatnu svakodnevnu negu.

Šminka je još jedna stavka koja izaziva brigu osoba sa osetljivom kožom, a mnogi drogerijski proizvodi mogu izazvati burne reakcije vaše kože i dodatno pogoršati stanje. Naravno, to nije slučaj sa svim proizvodima, te i ovde treba pristupiti temeljnom istraživanju različitih preparata. 

Sastojci su i ovde jako bitni, te se uvek odlučite za proizvode sa oznakom “dermatološki testirano”, “namenjeno osetljivoj koži” i “hipoalergijski”. Takođe, redovno perite četkice za šminku.

Za kraj možemo da dodamo da nije lako brinuti o osetljivoj koži, ali se nadamo da vam je naš tekst dao osnovne smernice koje će vam pomoći da odaberete adekvatne proizvode za negu kože lica, ali i inspirisao da započnete sa promenom loših navika. Jednom kada pronađete formulu koja vam olakšava simptome i pozitivno utiče na čitavo stanje organizma, sav trud će se isplatiti!

loading...

1 KOMENTAR

  1. džaba nega .. posle 40-te mora da se pomaže sa nekim neinvanzivnim zahvatima kao što je radio stalasna hirurgija, malo botox, ali ne bilo koji i ne neumereno, pa malo nanoklinika i neka estetska intervencijica .. a do 40-te sve može

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime