Saveti za onlajn kupovinu kućnih aparata

1
1601

Nije tajna da onlajn kupovina postaje sve popularnija. Sve je više kompanija i trgovina koje nude brojne pogodnosti i daju prednost kupcima koji se odlučuju za brzu i jednostavnu kupovinu preko Interneta. No, čak i kada ste odlično snalazite u onlajn svetu, postoje neke stvari na koje posebno morate obratiti pažnju.

Ponekad nije baš tako lako izabrati šporet, mikser ili usisivač, napraviti porudžbinu i čekati kućnu dostavu. Međutim, kada pronađete pouzdan sajt za Internet prodaju tehnike, izaberete aparate sa garancijom, više nikada nećete provoditi sate i sate razgledajući po prodavnicama.

Pripremili smo nekoliko praktičnih saveta za onlajn kupovinu malih i velikih kućnih uređaja, uz pomoć kojih ćete izbeći nepotrebne troškove i nerviranje. Pročitajte.

Prostudirajte kvalitet uređaja

kućni-aparati
Foto: Unsplash.com

Ulaganje u belu tehniku nije mala stavka za kućni budžet, stoga ćete sasvim sigurno želeti da znate da za svoj novac dobijate vrhunski kvalitet. Imajte u vidu to da pouzdana internet prodavnica tehnike i kućnih aparata treba da vam ponudi detaljnu specifikaciju proizvoda. U opisu kućnog uređaja koji kupujete morate dobiti sve potrebne informacije o materijalima od kojih je napravljen, o funkcijama i programima koje nudi, te o načinu upotrebe i održavanja.

Primera radi, mnogi popularni kuhinjski uređaji proizvedeni su od inoksa, izdržljivog i modernog materijala, što čini da duže traju i izgledaju sjajnije. Uz odgovarajuće uputstvo možete povećati efikasnost i trajnost svojih aparata.

Ono što je najbitnije jeste da pažljivo i objektivno sagledate stvarnu vrednost uređaja koji kupujete, te odnos cene i kvaliteta. Hoćete li biti zadovoljni kupovinom modela koji pregledate? U potrazi za adekvatnom ponudom, ne zanemarite kvalitet i vrednost. Zapitajte se: da li biste radije kupili jedan aparat vrhunskog kvaliteta po višoj ceni koji će trajati decenijama ili jeftiniji uređaj koji je manje izdržljiv, slabijeg kvaliteta koji ćete morati za neku godinu da kupite ponovo?

Kupujte uređaje sa korektnom garancijom

Garancija je izuzetno bitan faktor prilikom izbora kućnih aparata. Bilo da je reč o frižideru, televizoru ili fenu, sasvim je izvesno da ćete uređaj koji kupite koristiti gotovo svakodnevno. Česta upotreba je već nagoveštaj mogućih oštećenja i habanja, koja kasnije traže zamenu delova ili neke druge korekcije. Zbog toga pitanje o korektnoj i poštenoj garanciji nije nimalo sporedno kada obavljate svoju onlajn kupovinu kućnih uređaja.

kuhinja-aparati
Foto: Unsplash.com

Pre nego što poručite svoj novi blender ili mikrotalasnu peć, zapitajte se da li kompanija koja proizvodi konkretan uređaj nudi garanciju. Takođe, važni su i detalji: na šta se garancija odnosi i koliko godina traje? Da li drugi proizvođači bele tehnike imaju povoljnije i korektnije uslove? I na kraju, ali možda i najbitnije, da li se uređaj pod garancijom može popraviti bez dodatnih troškova?

Možda vam se dopadaju dva modela televizora različitih proizvođača, koji imaju slične funkcije ali različito trajanje garancije i cenu. Procenite da li biste radije kupili skuplji uređaj sa garancijom od 5 godina ili jeftiniji čija garancija traje 3 godine. Važan podatak je i da li u vašem gradu postoji ovlašćen servis konkretnog proizvođača. Ukoliko ne postoji, to može značiti potencijalne troškove za vas prilikom eventualne reklamacije aparata.

Zapravo, vredi se pridržavati ove prakse kada je u pitanju kupovina svih kućnih aparata. Dobro je znati, primera radi, ako kupujete veš mašinu da u Beogradu postoji ovlašćeni servis za Bosch veš mašine, kao i druge renomirane robne marke. Stanujete u manjem mestu koje nema servisera sa licencom za brend uređaja koji kupujete? U tom je slučaju možda pametniji izbor aparata druge marke. Nije naodmet razmišljati unapred, to vas može spasti brojnih nepotrebnih troškova.

Obratite pažnju na recenzije kupaca

kompjuter-kupovina
Foto: Unsplash.com

Pored detaljnog opisa proizvoda koji zaista mogu pomoći prilikom izbora u kupovini, uvek je korisno i dragoceno istražiti recenzije (ne)zadovoljnih kupaca. Oslonite se na ove kritike maksimalno. One će vam pomoći da shvatite da dobra cena ne znači uvek i dobru ponudu, kao što neće najskuplji modeli uvek biti najbolji.

Sa recenzijama je stvar poprilično očigledna. Ukoliko neki uređaj nije kvalitetan, to će biti odmah jasno. Prosečni potrošač današnjice je dobro informisan i teško mu je udovoljiti. S obzirom na to, pozitivni komentar nekog uređaja zaista će biti „zlata vredan“ kada treba da napravite izbor.

Raspitajte se o dodatnim troškovima

Kupovina kućnih aparata preko Interneta je odličan način da detaljnim istraživanjem pronađete najkvalitetniji uređaj za svoj dom. Međutim, onlajn kupovina ponekad dolazi u paketu sa ne tako lepim dodatnim troškovima, kao što su, na primer, troškovi dostave. Zbog toga je pametno da se na vreme raspitate da li će vas i koliko košati isporuka frižidera ili usisivača koji ste naručili na mreži.

Mnogi proizvođači nude besplatnu dostavu na nivou grada ili države. Raspitajte se o svim opcijama i izbegnite ove troškove gde je to moguće.

Triput meri…

kućni-uređaji
Foto: Unsplash.com

Većina onlajn kupaca se fokusira na to da kupi kvalitetan kućni uređaj po povoljnoj ceni da zaboravi na  bitnu stvar – dimenzije. Nažalost, vrlo je moguć i takav scenario da pronađete savršen frižider koji jednostavno ne može da stane u vašu kuhinju ili veš mašinu koja se ne uklapa u vašem malom kupatilu.

Zbog toga je od ključne važnosti da izvršite sva potrebna merenja u prostoru u kom planirate da smestite aparat koji kupujete. Samo tako ćete sa sigurnošću znati da li ste kupili uređaj odgovarajuće veličine. Obratite pažnju na sve dimenzije: širinu, visinu i dubinu. Takođe, ne zaboravite da izmerite putanju aparata kroz kuću ili stan do planiranog mesta. Deluje strašno kada shvatite da se šporet perfektno uklapa u dizajn i sve mere kuhinje, ali da ne može da prođe kroz vrata ili hodnik koji vodi do nje. Procenite sve mogućnosti pre nego što napravite porudžbinu.

Neki proizvođači nude iste modele u manjim dimenzijama – ali ih u onlajn prodavnici nemaju na zalihama? Ne ustručavajte se da pozovete tim za podršku i raspitajte se koliko dugo biste čekali da aparat u željenim dimenzijama.

Dajte sebi dovoljno vremena za istraživanje

Nemojte podleći izazovu implusivne kupovine. Da, može biti poprilično primamljivo kada vidite odličan uređaj na akcijskoj ceni, ali da li je to zaista ono što vam je potrebno? Najbolji način da proverite sami sa sobom jeste da odgovorite sebi na pitanje da li biste isti uređaj kupili pre sniženja.

Jedan od najznačajnijih saveta za onlajn kupovinu koji treba da usvojite jeste da odvojite vreme za pronalaženje najboljih kućnih uređaja za vaše domaćinstvo. Ne žurite, već pažljivo i strpljivo istražite ponudu, uporedite cene i kvalitet aparata i napravićete vredan izbor.

loading...

1 KOMENTAR

  1. hvala vam puno na ovim savetima! ja sam svaki od njih iskoristila sad kada sam se odlucila na kupovinu jednog ruskog preciscivaca vazduha da se zastitim od ove korone. pozdrav i hvala za tekst!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime