Kako se piše NOVA GODINA

0
5010

Bliže se novogodišnji i božićni praznici. Ako niste sigurni u to kako se piše Nova godina i kako se ispravno čestita, znajte da niste jedini. Mnogi govornici srpskog jezika imaju ovu dilemu. U takvim situacijama, oni obično posežu  za Guglom, kako bi se posavetovali sa njim. Na različitim sajtovima će se, nažalost, često naći pogrešne informacije. Neretko se, iz straha da ne pogreše, pojedinci odlučuju da sve napišu velikim slovima, iako za to nema nikakvog razloga. U narednim redovima pružićemo vam odgovor ne samo na pitanje kako se piše Nova godina već i objašnjenje zašto je to tako. Sve ove jezičke savete ćemo propratiti adekvatnim i zanimljivim primerima.

Zašto je važno veliko slovo?

Da bi se obezbedila jasnoća i preglednost teksta, kao i opšta pismenost, neophodno je pisati veliko početno slovo. Međutim, trebalo bi da pravila budu jednostavna i lako savladiva, a pisanje velikog slova umereno. Pravopis se mora poštovati, ali kako je jezik živa materija i stalno se menja, s vremena na vreme i Pravopis unosi određene novine. Upravo zato je važno pogledati svako novo izdanje, čim izađe iz štampe, kako bismo videli da li je neko pravopisno pravilo i dalje aktuelno. Najvažnije je da ima što manje odstupanja i izuzetaka. Ponekad sama praksa određuje pravac upotrebe velikog slova. S druge strane, ni svako pravopisno rešenje se ne ukorenjuje u praksi.

Kako se piše NOVA GODINA?

Da bismo objasnili kako i zašto se nešto piše, neophodno je da najpre zavirimo u Pravopis. Pravopis nalaže da se imena praznika pišu velikim slovom; kod višečlanih samo prva reč, a kod ostalih ako su i same vlastita imena. Dakle, nazivi praznika pišu se velikim početnim slovom (Božić, Uskrs, Bajram). Ukoliko se naziv sastoji iz dve ili više reči, samo prva reč se piše velikim početnim slovom (Nova godina, Badnji dan, Veliki petak, Dan žena, Dan republike). Samo u slučaju kada je neka druga reč u višečlanom nazivu lično ime, i ona se piše velikim slovom (Dan planete Zemlje, Sveti Sava, Mali Božić). 

Ukoliko ste se pitali kako se piše nova godina, malim ili velikim početnim slovom, možete da odahnete. Naime, ispravno je i jedno i drugo – sve zavisi od konteksta. Međutim, nikako nemojte pisati Nova Godina, iako ćete na najrazličitijim čestitkama i reklamama često videti da piše: Srećna Nova Godina (verovatno po ugledu na Happy New Year). Pod uticajem engleskog pravopisa kod nas se često greši i u pisanju imena meseci, dana u nedelji ili jezika.

Ukoliko se misli na čitavu nastupajuću godinu, na ceo jedan period koji dolazi, pridev nova piše se malim početnim slovom. Dakle, to znači da se čestitka odnosi na svih 365 dana nove godine. Ako iskazujemo čestitke i želje mislići konkretno na sam praznik Nova godina, onda pridev pišemo velikim slovom. 

Dakle, piše se: 

Srećna Nova godina!

Srećna nova 2021. godina!

Želim ti sve najlepše u novoj godini!

Novu 2021. godinu dočekaćemo na radnim mestima.

A šta sa „srpskom“ Novom godinom? Pravoslavna, julijanska, srpska, ruska ili jermenska… Sve su ovo pridevi, i za koji god da se opredelite, pišite ga malim slovom, jer nisu sastavni deo imena praznika (praznik se zove samo Nova godina).

Novogodišnji i božićni praznici

Pridevi izvedeni od imena praznika (božićni, novogodišnji, uskršnji, prvomajski) pišu se malim slovom, jer to nisu vlastita imena poput Božića i Nove godine (imena konkretnih praznika). Uprkos tome, u novogodišnjim i božićnim čestitkama se neretko pojmovi novogodišnji i božićni praznici pišu pogrešno, velikim početnim slovom (Srećni Novogodišnji i Božićni praznici!). Dakle, ispravno je samo: Provedite u miru novogodišnje i božićne praznike! Gde ćete provesti novogodišnju noć? Srećni novogodišnji i božićni praznici! Konkretan praznik Božić čestitaćemo na sledeći način: Mir Božji, Hristos se rodi! Srećan Božić!

Nažalost, sve češće se susrećemo i sa novom i ružnom navikom pisaca reklamnih tekstova kod nas – da sve reči pišu velikim početnim slovom, po ugledu na neke druge, strane jezike. Tipičan primer za to je: Velika Novogodišnja Nagradna Igra.

Kada smo već kod novogodišnjih i božićnih praznika, nije naodmet spomenuti i Sneška Belića, Deda Mraza i Božić Batu. Imena likova iz književnosti, filmova, simbolička imena i sl. pišu se velikim slovom, poput imena i prezimena. Ipak, sneško može biti i vlastita imenica i zajednička. Piše se malim slovom kad označava figuru od snega, dok joj je Sneško Belić ime (ponaša se kao nečije ime i prezime), pa se zato piše velikim slovima (Napravio sam Sneška Belića.)

Sada kad ste naučili kako se piše Nova godina, pročitajte i nekoliko zanimljivosti, odnosno narodnih umotvorina i izraza u vezi sa božićnim praznicima:

Ne goji se prase uoči Božića. (Ne ostavlja se posao za poslednji čas.)

Nije svaki dan Badnji dan! (Ne uspeva sve uvek.)

Zanimljivo je da se za one koji su stalno zajedno i nikada se ne odvajaju  kaže da su nerazdvojni kao Božić i Badnji dan.

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime