Kako da pripremite telo za letnje vrućine i jako sunce?

0
2052

Koliko puta ste do sada pripreme za leto odlagali do kasnih meseci proleća, da biste na kraju, sa nedostatkom željenih rezultata samo odustali? Kada su u pitanju visoke temperature, vrelina sunčevih zraka i morska so, veoma je bitno sa pripremama krenuti što pre, kako nam se svi ovi užici ne bi “obili o glavu” i učinili da naše samopouzdanje bude na niskim granama, koža oštećena, a kosa ispucala.

Evo nekoliko korisnih saveta kako da iz leta izvučete samo ono najbolje za svoje telo.

Nega kose

Kosa, kao i kapa, štiti glavu, ali je samim tim prva na udaru negativnih spoljašnjih faktora. U vlažnim godišnjim dobima i ona je konstantno vlažna te je sa širenjem kutikula dlake podložna negativnim uticajima sredine, upijanju smoga i ostalih formi zagađenja. Kada dođe leto, štetni sunčevi zraci je zagrevaju, isušuju i ona postaje krta i puca. Zbog toga je već sa prvim prolećnim zracima sunca važno krenuti sa zaštitom kose. Jednako kao i koža, i kosa zahteva UV zaštitu, ali i redovnu hidrataciju i hranjenje.

Adekvatna nega kose podrazumeva korišćenje maski za kosu koje sadrže proteine poput kolagena koji popunjavaju šupljine u ispucalim vlasima. Osim toga, kako bismo kosu zaštitili od loših uticaja okoline, trebalo bi na nju stavljati zaštitni sloj kakav mogu stvoriti negujuća prirodna ulja.

Kada biramo ulje za kosu, pre izlaganja suncu potrebno je izbeći inače hranljivo maslinovo ulje koje je može dovesti do prženja i sušenja, a odabrati manje “masna” ulja poput kokosovog i drugih koja u sebi imaju prirodne minimalne UV filtere. Ovde mogu od koristi biti i različite maske ili regeneratori koji se na kosu nanose bez ispiranja.

Nega kože

Sunce i more su dobri za dušu, ali loši za kožu. Zato je od krucijalne važnosti pri pripremi za leto uvesti rutinu redovne nege i hidratacije kože. Mogućnosti za ovo su beskrajne – od korišćenja hranljivih seruma i krema za telo, do odabira zdravih hidrirajućih tretmana, poput mezoterapeutskih koktela.

Još jedan bitan element nege kože jeste i redovna UV zaštita koja je jednako bitna i leti ali i u hladnijim godišnjim dobima, jer su UV zraci direktno odgovorni za starenje kože.

Epilacija

Osim redovne hidratacije i negovanja epiderma kože, postoj i još jedan faktor koji može da naruži naš izgled, posebno u letnjim mesecima, kada su nam veće površine tela otkrivene – a to su urasle dlake. Neželjene vlasi su nešto sa čim godinama vodimo upornu borbu, a mnogi vidovi epilacije, poput iščupavanja dlaka ili depilacije voskom, mogu zbog grubosti samog tretmana iziritirati kožu, prouzrokovati neželjeno crvenilo, sušenje kože ili u najgorem slučaju urastanje dlaka.

Zbog toga je laserska epilacija sve češći izbor velikog dela populacije. Njena ključna prednost je u tome što nas trajno rešava dlaka, posle samo nekoliko tretmana, pritom ne izazivajući ni minimalne iritacije. Na ovaj način možemo trajno rešiti problem urastanja dlaka, ali i osloboditi sebe dosadnih i repetitivnih rutina brijanja i depilacije.

Pravilna ishrana

Da bi se telo dovelo u željenu formu, moramo se mnogo čega odreći. U procesu uspostavljanja pravilnih navika u ishrani jako je važno otkriti koje su stvarne potrebe našeg tela, od kalorijskog unosa do nutrijenata koji su nam neophodni i koje možda zanemarujemo u ishrani.

Naše telo zahteva balans unosa ugljenih hidrata, masti i proteina. Ipak, u našoj svakodnevnoj ishrani, a posebno ako je baziramo na brzoj i prerađenoj hrani, u mnogome dominiraju ugljeni hidrati ili šećeri, koji se osim u svojim očiglednim formama dominantno nalaze i u razlličitim žitaricama i brašnu.

Ovakve navike u ishrani dovode do većeg zadržavanja vode i naduvenosti, upravo onakve kakvu želimo da izbegnemo leti, kada šetamo plažom u bikiniju. Zbog toga je važno na vreme se odvići od prerađenih namirnica i pripremati izbalansirane obroke bar tri meseca pre početka leta, slušajući stvarne potrebe svog tela.

Trening

Kada pročitamo reč trening, odmah pomislimo na znojenje i intenzivnu zamarajuću aktivnost kakvu toliko dugo izbegavamo. Ipak, trening ne mora da znači isključivo trčanje ili odlazak u teretanu, iako su ove dve forme trošenja kalorija i rada na mišićnoj masi itekako poželjne ako želite da postignete svoje idealno letnje telo. Trening se može svesti i naredovno kretanje i svaku vrstu aktivnosti koja nas sprečava da sate provodimo sedeći kraj ekrana. Uvedite u svoju dnevnu rutinu pešačenje do posla ili blage vežbe dok gledate svoju omiljenu seriju, u kućnom ambijentu.

Leto je sve bliže, a ukoliko želimo da iz njega izvučemo maksimum, taj maksimum moramo dati i u radu na svom telu. To će nam se vratiti ne samo boljim izgledom i samopouzdanjem, već i poboljšanim celokupnim zdravljem.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime