Saveti za pravilno održavanje nakita

1
7341

Da li ste znali da je pravilno održavanje nakita veoma važno? Sasvim je uobičajeno da nakit posle izvesnog vremena izgubi sjaj koji je imao kada ste ga kupili. Na promenu prvobitnog izgled nakita utiče konstantno nošenje, ali i izloženost spoljašnjim uticajima. U kontaktu sa vodom, suncem ili kozmetičkim preparatima zlato pruža najveći otpor, srebro je podložno patiniranju, dok bižuterija i modni nakit trpe najveća oštećenja. 

Redovno i pravilno održavanje nakita je jedino rešenje da sačuvate njegov kvalitet, sjaj i lepotu. Ne morate biti juvelir kako biste sami i u kućnim uslovima održavali svoj nakit. Primenite korisne savete iz teksta koji sledi i ne dozvolite da omiljeni komadi nakita budu zaboravljeni u fiokama.

1# Soda bikarbona i pasta za zube

Ovaj trik i nije neka novina, jer se odvajkada u mnogim domaćinstvima nakit čistio pomoću sode bikarbone ili paste za zube. Postupak je vrlo jednostavan. Potrebno je da 10 grama (jedna kesica) kuhinjske sode bikarbone rastvorite u čaši mlake vode. Potopite nakit i pustite da odstoji petnaestak minuta, a potom ga prebrišite suvom krpom.

Mimo oralne higijene, pastu za zube možete iskoristiti i kako biste očistili nakit. Nanesite je na tufer ili mekanu četkicu i istrljajte, a potom isperite i osušite nakit.

Ovaj metod možete koristiti za čišćenja zlata i srebra, ali nikako bižuterije, dragog kamenja i bisera. Važno je napomenuti i to da se ovaj tradicionalni način čišćenja ne preporučuje uvek. Verovali ili ne, kada nakit čistite, istovremeno ga i oštećujete, jer dolazi do uklanjanja jednog dela elementarnog zlata/srebra sa same površine nakita.

2# Čišćenje srebra destilovanom vodom 

Jedan od najboljih načina da očistite prljavštinu sa srebrnog nakita i vratite mu nekadašnji sjaj jeste da ga prokuvate u destilovanoj vodi. Potrebno je u 100 ml destilovane vode rastvoriti 40 grama kuhinjske sode bikarbone. Srebro obavezno uvijte u aluminijmsku foliju i tek onda stavite u šerpu da 5 minuta sve proključa. Nakit na kraju prebrišite suvom krpom. Ako se pitate da li se srebro ovako može oštetiti, odgovor je – ne. Čak će vam i prodavci nakita otkriti ovaj trik. Nevažno je da li je reč o jeftinijem ili skupljem srebru, nakitu za decu, ženskim komadima nakita ili je npr. u pitanju muško srebro, visokog kvaliteta i unikatnog dizajna (Statement srebro npr.), čuvajte i negujte svoje dragocenosti. 

3# Pravilno održavanje bisera

Biseri važe za najosetljiviji nakit i zato najviše pažnje treba posvetiti njihovom održavanju. Prethodno navedene načine održavanja nikako ne smete primeniti na ovu vrstu nakita, jer ih u potpunosti možete oštetiti. Bisere je najbolje čistiti suvom krpom i obavezno nakon svakog nošenja. Povremeno ih možete prebrisati i vlažnom krpom, jer je njihovom sjaju neophodna hidratacija. Ovu vrstu nakita nikako ne smete čuvati u kutiji sa ostalim nakitom, izglagati ga velikoj toploti i ostaviti ga predugo da stoji u kutiji.

4# Održavanje bižuterije

Nakit izrađen od bižuterije najbrže menja boju, sjaj i teksturu. Pre svega, bižuteriju ne trpi vlagu, pa je nikako ne čistite vlažnim krpama, alkoholom ili hemijskim sredstvima. Dovoljno je da je samo prebrišete suvom krpom. Kako je podložna ogrebotinama i ispadanju, odnosno odlepljivanju cirkona, najbolje je da bižuteriju nakon nošenja odmah položite u kutiju (odvojeno od zlata i srebra). Da određeni komad nakita ne bi potamneo ili postao zelenkast, s vremena na vreme nakit prelakirajte bezbojnim lakom za nokte u tankom sloju. Ovaj trik će pomoći kao zaštitni sloj i u sprečavanju otpadanja cirkona i šljokica.

5# Nakit na rukama i prstima čistite redovno

Složićemo se da su prsten ili narukvica najlepši ukras na ruci. Međutim, nakit koji nosimo na rukama i prstima najviše je izložen fizičkim i hemijskim uticajima. Pored toga što ga redovno treba čistiti ne bi bilo loše da ga skidate kad god ste u prilici, pogotovo prilikom obavljanja prljavih i grubih fizičkih poslova.

6# Pravilno održavanje nakita podrazumeva i odvojeno sortiranje

Skoro svaka dama ima barem jednu kutiju u kojoj drži sav svoj nakit. To je verovatno najpraktičniji način da sačuvate dragocenosti koje imate i da one uvek budu nadohvat ruke. Međutim, nije preporučljivo da ih mešate, jer različiti komadi nakita u zajedničkom kontaktu menjaju svoju boju i kvalitet. Nakon nošenja nakit sortirajte tako što ćete ga odložiti u originalne kutije ili providne kesice ako ste ih sačuvali. Iz istog razloga se trudite da kada darujete nakit na poklon obavezno to činite u originalnom pakovanju. Što se čuvanja bisera tiče, uvek ih čuvajte položene u kutiji i na nekom mekanom materijalu. Isti metod primenjujte za sve osetljive komade nakita.

7# Nakit stavljajte nakon kozmetike i parfema

Većina ljudi ima naviku, da kada se pobrine za outfit, stavi nakit, pa tek onda nanese kozmetičke preparate i parfem. Ovo je potpuno loša praksa, za koju niste ni svesni koliko oštećuje nakit. Prvo se nanosi kozmetika (losioni, ulja za tela, kreme…), pa nakon što je koža upije, sledi oblačenje garderobe, nanošenje parfema i, najzad, stavljanje nakita.  

loading...

1 KOMENTAR

  1. Meni se vise puta desilo da mi kompletan nakit promeni boju ukoliko drzim vise komada u kontaktu. Od tad je sve zapakovano u svoje kutije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime