Kako organizovati kuhinju i trpezariju

0
3422

Bilo da imate veliku porodicu ili živite sami u malom stanu, svakako morate voditi računa o kuhinjskim i trpezarijskim elementima. Današnji kuhinjski i trpezarijski stolovi su multifunkcionalne površine. Iako je njegova osnovna namena isključivo za obroke, trpezarijski sto često je najprometnije mesto u kući, koristi se za pisanje domaćih zadataka, kao kućna kancelarija, ali i mesto okupljanja porodice i prijatelja za igranje društvenih igara. 

Međutim, kako bi kuhinjski sto zadovoljio sve što se od njega očekuje i kako stvari ne bi izmakle kontroli, moraćete da naučite da što bolje organizujete ovaj prostor i što je najbitnije da ga redovno održavate. Nakon svakog obroka čeka vas niz zadataka, a pranje suđa, brisanje stola, sakupljanje mrvica samo su deo poslova koji se svakodnevno ponavljaju u večitom krugu. Sve to može zaista stvoriti jednu vrstu velikog opterećenja ukoliko se stvari ne postave na svoje mesto. Naučite kako da svoju kuhinju ili trpezarijski sto održavate čistim uz sledeća četiri saveta.

1. Pažljivo birajte materijale

Za pravilno održavanje kuhinjskog i trpezarijskog prostora posebno je važno pravilno odabrati materijale od kojih su izrađeni različiti elementi.  Ukoliko je u pitanju velika porodica sa pet i više članova, ovaj posao je još od veće važnosti. Stolovi su obično izrađeni od drveta, medijapana ili iverice i svakodnevno briskanje može oštetiti farbu i narušiti njihov izgled. Zato je važno da trpezarijski sto bude obložen staklom. Generalno kuhinja i trpezarija moraju biti prilagođene uslovima bezbedne pripreme i konzumacije hrane, da sve površine budu od materijala koji se lako održava i koga nije lako pohabati svakodnevnim trljanjem. Primera radi kaljeno staklo za kuhinju u odnosu na tradicionalne pločice je zaista neverovatan pomak i u praktičnom i u estetskom pogledu, posebno je značajno to što nema fuga, a samim tim nema ni mogućnosti za skupljanje prljavštine u istim. Ovi moderni detalji se mogu izrađivati po meri i potpuno se uklopiti u vaš enterijer.

2. Bacite ono što vam nije potrebno

Ne dozvolite da se na vašem stolu u trpezariji gomilaju stare novine, neželjena pošta, stari računi. Ako nešto više ne služi svrsi, oslobodite se toga. Isto pravilo treba da važi i za druge članove vaše porodice koji možda ne sakupljaju ostatke školskih projekata, crteže, prazne flašice od vode ili soka, do pola pojeden čips i slično. Držite kantu za otpatke na dohvat ruke tako da niko nema izgovora da ostavi nešto nepotrebno iza sebe, a zatim se divite koliko je vaš trpezarijski sto čistiji.

3. Dodajte kuhinji i trpezariji dodatni skladišni prostor

Ako živite u maloj kući ili stanu i vaša kuhinja služi kao mesto svih porodičnih aktivnosti, verovatno ćete provesti dosta vremena pitajući se kako da bolje organizujete svoju trpezariju. Evo nekoliko ideja za sređivanje nereda koje bi vas mogle inspirisati:

  • Okačite zidne police za arhiviranje u vašoj trpezariji, za poštu, časopise, račune, radne sveske i  druge sitnije predmete.
  • Možete postaviti jednu višenamensku komodu koja bi imala fioke u koje možete odlagati sve ono što često koristite tokom dana. 
  • Možete imati posebne  pregrade za laptopove i tablete, fioke za potrepštine vezane za umetnost, ukoliko neko od ukućana voli da crta ili piše, alate za domaću radinost, rezervne olovke, ali i za podmetače, dodatne salvete i sve ostalo što vam je potrebno za obroke i aktivnosti koji se dešavaju u vašoj trpezariji.
  • Koristite ukrasne korpe da organizujete punjače, koverte i druge sitnice.

4. Očistite sto pre spavanja

Nije neuobičajeno da ljudi uđu i bace svoje jakne ili torbe za knjige na stolice, dok se kape i rukavice bacaju na sto. Tada se domaći zadaci i računi razbacuju, zbog čega vaš trpezarijski sto manje liči na mesto gde ćete služiti večeru, a više kao posledica tornada. Neka svako odloži svoje stvari na svoje mesto: sveske i knjige za domaći u školsku torbu, torbe i kapute u hodnik, itd. Na ovaj način, vaš kuhinjski sto će biti čist i spreman za doručak sledećeg jutra.

Nemojte dozvoliti da sređivanje kuhinjskog i trpezariskog prostora izgleda kao ogroman poduhvat, da se nered odomaći i svakodnevno gomila. Potrebno je ući u rutinu raščišćavanja i pospremanja Videćete da je potrebno minimalno truda da vaša trpezarija izgleda lepo i uredno. Moderna kuhinja nije što je nekada bila, današnje kuhinje moraju imati dušu.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime