Kako najlakše odraditi prolećno čišćenje kuće?

1
2595

Prolećno čišćenje kuće služi da se temeljno očiste svi prostori koji su tokom zime pretrpeli prljanje. Na ovaj način se i obavlja raspremanje prostorija za lakše čišćenje u narednom periodu. Dakle, prolećno generalno čišćenje je tu da se po lepšem vremenu iz kuće uklone sve nečistoće koje svakodnevno održavanje nije pokupilo.

Samo čist dom je zdrav dom i zato treba odvojiti vreme za „generalku“. Mnoge domaćice mrze ovo periodično čišćenje jer zamara i oduzima vreme, ali uz naše savete će sve biti brže i mnogo lakše nego inače.

Šta treba očistiti tokom prolećnog raspremanja?

Sa planom je mnogo lakše organizovati posao oko čišćenja kuće koji obuhvata dosta koraka koji se inače ne rade. Trebalo bi tokom prolećnog održavanja da se:

  • očisti prašina sa teže dostupnih mesta
  • očiste prozori i operu zavese
  • presloži garderoba
  • dubinski opere mebl u domu

Čišćenje treba započeti sa sklanjanjem svega što treba staviti na pranje: zavese, ukrasni jastuci, prostirke za sedenje…i potom brisati prostorije od plafona ka podu. Na ovaj način se većina prašine pokupi i prostor ostaje čist.

Osim plana, trebaju vam rukavice za ruke, nekoliko mekanih krpa koje ne ostavljaju tragove, kućna hemija, usisivač i pajalica.

Kojim redosledom čistiti kuću?

Nakon skidanja zavesa, jastučnica i prostirki, sklonjeni su najveći depoi prašine, pa se može nastaviti sa daljim čišćenjem.

Pajalicom treba prebrisati sve zidove, ne samo ćoškove, lustere i plafon jer i zidovi zadržavaju prašinu koja nije vidljiva dok ne bude krupnijih čestica. Tokom brisanja pajalicu treba redovno otresati da se prašina ne prosipa po kući.

Nakon ovog koraka prašina se briše sa svih polica, knjiga, slika, komoda i stolova. Ujedno se nanosi i neki od preparata za negu da bi se uštedelo vreme za čišćenje. Ne zaboravite i nogare od stolica, leđa od komoda i drugog nameštaja koje obično ne očistimo. Na ovaj način se većina prašine pokupila, a deo je pao na podove koji su sledeći na redu.

Usisavanje je prva faza u kojoj je jako važno usisati tepihe, ali i iza kreveta, ispod kreveta i ostalog nameštaja. Potom treba ili pozvati servis za dubinsko čišćenje ili tepihe odneti na prolećno pranje da bi se što bolje očistili. Važno je očistiti i sav drugi mebl nameštaja, ali i dušeke, pa je proleće idealno vreme za čišćenje kada će se sve osušiti za samo par sati i obezbediti mnogo čistiji prostor.

Dobro je kupiti paročistač koji će između dva sezonska pranja održavati podove sterilno čistim i uništavati opasne mikrobe. Sa dodacima je moguće sterilisati i druge površine pa je ovo uređaj koji je dobro imati za lakše čišćenje između velikih spremanja.

Pre usisavanja podova dobro bi bilo i odložiti zimsku garderobu, a spremiti ono što će se nositi ovog proleća. Super savet je da se kupe vakum vreće koje će značajno uštedeti prostor kada se odloži garderoba i zimska posteljina.

Ne treba zaboraviti ni čišćenje prozora, ali i ramova pored stakla, kao i sve stolarije u domu tako da se skinu naslage prašine nastale nakon zimskog grejanja. Ako se koristi prečišćivač vazduha posla će biti manje, ali je važno sve površine očistiti i skloniti i prljavštinu koja se ne vidi.

Na kraju ostaje da se prebrišu podovi nekim odgovarajućim sredstvom tako da se može reći da je reč o kompletnom čišćenju doma.

Prolećno raspremanje treba iskoristiti i za čišćenje kućnih aparata

Kada se detaljno čisti kuća, važno je i očistiti sve uređaje koje od kojih nam zavisi dan.

Mašinu za pranje veša i pranje sudova bi trebalo pustiti u ciklus pranja na najvišoj temperaturi uz dodatak sredstva za čišćenje koje je posebno namenjeno za to. Treba očistiti gumu i delove jer se i tu skupljaju nečistoće.

Frižider i zamrzivač obavezno presložiti, hranu koja predugo stoji baciti, očistiti unutrašnjost zbog čega će oni efikasnije raditi.

Pored redovnog održavanja, važno je u proleće očistiti i klimu koja će biti češće u upotrebi kako dani budu topliji. Filtere skinuti, dobro očistiti od prašine i tako obezbediti zdraviju sredinu u svom domu.

I sve druge aparate koje niste čistili u skorije vreme očistite ujedno, prebrišite ostavu, kuhinjske elemente i pultove iako se čiste češće. Razlog zašto bi trebali da očistite otvorene površine se nalazi u tome što se puno prašine rasipa tokom održavanja pa je važno dodatno obezbediti čistoću prostora tamo gde se priprema hrana.

Dobro bi bilo pronaći alternativu hemijskim sredstvima i koristiti što manje hemije za održavanje doma, a više prirodnih sastojaka koji nisu toksični. Dom će biti čist, a tragovi hemikalija manji.

Na kraju, vreme posvetite čišćenju trema, balkona ili drugih otvorenih delova  koji će sa prvim lepim danima biti često korišćeni. I tako zaokružite prolećno čišćenje doma.

Bilo da čistite jedan dan ili ćete raspremanje podeliti na nekoliko njih, prolećno čišćenje je nešto što je neophodno uraditi da bi dom izgledao lepše, ali i bio zdravstveno bezbedan.

Da li imate dodatni savet za efikasno sezonsko čišćenje? Ostavite nam komentar.

loading...

1 KOMENTAR

  1. Ne mogu da dočekam proleće, pa da krenem sa čišćenjem. Obično prvo urolam tepihe i pošaljem ih na pranje, a onda krenem redom. Ove godine nameravam da se prvo rešim svega nepotrebnog, a onda krenem da čistim. Inače, čistim uglavnom prirodnim sredstvima, pošto sam na mnogo toga alergična, pa uvek biram zdraviju varijantu. Od skora je to mešavina hidrogena 3% i vode, mada je u igri i sirće, i eterična ulja čajevca i lavande. Toplo preporučujem svima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime