Ovo su najpopularniji mobilni telefoni u 2022. godini

0
7237

Pametni telefoni se iz godine u godinu značajno unapređuju, a izbor adekvatnog modela za većinu korisnika nije nimalo jednostavan poduhvat. Tržište je postalo veoma konkurentno i gotovo prezasićeno, pa je i sam izbor uređaja otežan. 

Većina korisnika nije u stanju da isprati sve trendove iz IT sveta, pa nije redak scenario da satima bezuspešno pretražuju internet ne bi li se odlučili za najkvalitetniji telefon.

Kako bismo vam olakšali izbor, sastavili smo kratak vodič za pronalaženje najboljih mobilnih telefona koji će odgovarati vašim individualnim potrebama. 

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine novog telefona?

Postoji više faktora koji mogu uticati na odabir uređaja. Cena produkta najčešće igra odlučujuću ulogu, međutim to ne mora nužno biti i najvažniji kriterijum. Ljudi vode računa o budžetu i gledaju da prođu što jeftinije, ali jeftinije nije uvek bolje. Investiranje u kvalitetniji uređaj koji će imati višenamensku funkciju se može dvostruko isplatiti na duže staze.

Međutim, ukoliko je vama cena presudna, uvek postoje načini da zaradite dodatni novac kako biste kupili željeni aparat. Mnogi servisi vrše otkup neispravnih telefona, a to je sjajan način da se rešite starog, zaradite i uložite u kupovinu novog telefona.

Ovo su naše smernice pri odabiru telefona:

  • Kamera – Kvalitet fotografije je od presudne važnosti ako vam je estetika primarni fokus, a Apple proizvodi su veoma cenjeni u ovoj kategoriji
  • Baterija – Ukoliko često koristite nekoliko aplikacija istovremeno ili imate tendenciju da provodite više sati na društvenim mrežama, dugotrajna baterija je od fundamentalne važnosti. U ovom slučaju su Samsung uređaji najbolje rešenje jer su poznati po dugom veku trajanja baterije.
  • Memorija – Posebno važna stavka ukoliko imate online poslovanje ili studirate i neophodan vam je dodatan prostor za skladištenje podataka i dokumenata.
  • Procesor – brzina, optimizacija i funkcionalnost su od esencijalnog značaja za vas ako je planirate da vršite zahtevnije radnje na telefonu, poput editovanja video snimka ili fotografija
  • Operativni sistem – odabir IOS ili Android sistema u skladu sa preferencijama display-a.

#1 Telefon Apple iPhone 13 i sve njegove verzije

Status “najpopularnijih” dobijaju oni uređaji koji pružaju najbolje korisnično iskustvo, a ovaj model je definitivno zauzeo lidersku poziciju na tržištu. Novi iPhone 13 ubedljivo prednjači u kategoriji najtraženijih telefona, i to sa razlogom.

Iako mnogi korisnici ističu da nema drastične razlike u odnosu na prošlogodišnje Apple modele, stručnjaci ukazuju da su uvedene suptilne distinkcije koje su značajno pospešile određene preformanse.

Kao jedna od glavnih novina, kod sva četiri modela (iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Mini i iPhone Pro Max), navodi se poboljšan kapacitet baterije. Smatra se da je energetska efikasnost novog A15 Bionic čipa značajno doprinela ovom činu, jer Apple proizvodi generalno nisu poznati po dugovečnim baterijama. Još jednu zanimljivost predstavlja mogućnost bežičnog punjenja iPhone Pro Max telefona radi veće ekonomičnosti.

U odnosu na iPhone 12, primetne su i razlike u dizajnu, kao i u dimenzijama. Osim mini verzije, većina uređaja iz novije serije su veći. IPhone 13 je 0.3 cm deblji od svog prethodnog modela i nešto teži (ima 174g). Mnogi korisnici su ove karakteristike negativno percipirali, jer smanjuje njegovu praktičnost u svakodnevnom korišćenju.

Međutim, kao i uvek, specifikacije vezane za kameru su i prevazišla očekivanja publike. Unapređena je sensor-shift stabilizacija glavne kamere, kao i low light osvetljenje prilikom fotografisanja. Takođe, kamera poseduje i novu zanimljivu cinema video funkciju, koja omogućava da određeni objekat bude automatski zumiran, dok je pozadina ista.

#2 Google serija mobilnih telefona

Google je lansirao i svoje verzije mobilnih telefona koji su se našli na ovogodišnjoj listi najpopularnijh uređaja. Modeli Google Pixel 6 i 6 Pro su relativno skoro predstavljeni javnosti i u roku od par meseci doživeli medijski boom, što je vrlo teško postići kada su u konkurenciji Apple i Samsung proizvodi.

Ova dva modela pokreće novi Google Tensor čip koji, prema rečima stručnjaka, umnogome parira novom Apple-ovom. U skladu sa tim, preformanse su besprekorne, sa gotovo nikakvim zadrškama. Telefoni su savršeni za one kojima su funkcionalnost i fluidnost na prvom mestu.

Kamera je osetno poboljšana, jer je 12.2 MP Sony senzor konačno zamenjen većim, 50MP senzorom, što omogućujue da su fotografije 12.5MP, a video do 4K 60fps. Jedina mana koja se izdvaja jeste prosečan životni vek baterije.

#3 Nova Samsung Galaxy S22 linija telefona

Dugoiščekivana serija Samsung Galaxy telefona (Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+ i Samsung Galaxy S22 Ultra) biće puštena u prodaju 25. februara, a naši građani će u njima moći da uživaju od marta ove godine.

Ovi pametni telefoni su opremljeni najnovijim čipsetovima koji im omogućavaju vrhunske preformanse. Sa AMOLED ekranima i brzinom osvežavanja od 120Hz, Samsung predstavlja ozbiljnu konkurenciju.

Još jedna novina u novoj kolekciji jeste povećana brzina punjenja, odnosno mogućnost bežičnog punjenja od 45W. Galaxy S22 Ultra je prvi pametni telefon u kategoriji koji dolazi sa S Pen olovkom smeštenom u kućištu telefona. 

Ukoliko tragate za visokofunkcionalnim aparatima sa odličnim preformansama, nećete pogrešiti sa Samsung telefonima. 

Nadamo se da smo vam približili specifikacije i suzili izbor prilikom odabira sledećeg mobilnog telefona, a više informacija o pravilnom održavanju ovih uređaja možete pročitati na našem sajtu.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime