Saveti kako sačuvati mobilni telefon od kvarova

0
2527

Da li ste znali da se više od polovine svih kvarova na mobilnom telefonu desi prilikom njegovog ispadanja? A da je čak svakoj petoj osobi na svetu je telefon upao u vodu ili wc šolju. Činjenica koju svi znamo je da trebamo biti oprezni kada baratamo ovim aparatom koji je postao naša svakodnevna potreba, ali nekada se nesreća prosto desi. Zato unapred treba više pažnje da obratimo na to kako sačuvati mobilni telefon od kvarova.

Postoji nekoliko načina sa kojima ćete moći da umanjite štetu ili da sprečite da se ona desi. Mi vam pružamo nekoliko saveta koji će vam u tome pomoći.

Nabavite futrolu za telefon

Većina ljudi koristi maske za telefon i ta zaštita može da bude od prilične koristi prilikom slabijih (lakših) padova telefona. No, ako želite da još više zaštitite telefon najbolje je da kupite futrolu na kopčanje koja će ga štititi sa svih strana. Tada ni usled jačeg pada neće doći do razletanja njegovih delova na sve strane. Osim toga, maska će telefon očuvati duže vremena, te će duže izgledati kao nov, bez sitnih ogrebotina.

Pojedine radnje se bave isključivo prodajom maski za mobilne telefone, te tamo možete pronaći neku koja odgovara vašem ukusu i modelu. Ponuda je raznovrsna, pa ih možete uklapati sa vašim stilom i funkcijom za koju su vam potrebne.

A kada idete na odmor, more ili planinu, najbolje je da obezbedite vodootpornu masku. Njoj je namena da zaštiti telefon i od padova i od vode, prašine, snega i peska, te zato predstavlja optimalnu zaštitu telefona.

Koristite zaštitna stakla ili folije

Zaštitne folije ili stakla spadaju u osnovne dodatke kada kupujete mobilni telefon, nekada ih dobijate i uz sam aparat. Nemojte ih nikako zaobilaziti, jer ekran pametnog telefona je najmanje zaštićen i prilikom pada najveće su mogućnosti da će on biti oštećen. Nekad telefon i hoće da radi sa polomljenim ekranom, ali to svakako nije ni estetski ni praktično, a popravke ekrana su skupe. Sa slomljenim ekranom funkcije telefona su ograničene, otežano je pisanje SMS poruka i pristup ostalim funkcijama preko ekrana.

Sve ovo možete izbeći samo ako kupite zaštitnu foliju ili zaštitno staklo koje je prilično jeftino. Možete ih menjati na svakih nekoliko meseci kada primetite da su oštećeni i izgrebani.

Što se folija tiče, možete birati one koje su klasične i mat. Mat folije nemaju odsjaj i na njima se ne vide tragovi prstiju po ekranu, zbog čega su mnogim ljudima prvi izbor. A zaštitna stakla imaju odsjaj ali se kod njih uopšte ne primećuje da su prilepljena za ekran i mnogo su bolja i dugotrajnija zaštita od folije.

Ne nosite telefon u džepu

Serviseri najbolje znaju da se ovaj savet  naročito odnosi na muškarce koji telefon najčešće nose u zadnjem džepu farmerica. Kada ovo činite, često vam se može desiti da zaboravite da uopšte imate telefon u džepu i kada sednete uređaj će pući pod pritiskom tela. U tom slučaju najčešće strada ekran.

Drugi scenario je da ako je džep plitak, mobilni prosto iz njega isklizne i nezgodno padne na tvrdu površinu. Torbe su zato mnogo sigurnije. Iako tada nešto teže možete pronaći telefon jer vam neće biti baš pri ruci, telefon će biti znatno sigurniji.

Ne vadite telefon sa punjača ako nije napunjen

Najbrži način da se pokvari baterija jeste da je punite bez reda i kako stignete. Sigurno ste barem jednom u žurbi skinuli telefon sa punjča kada je bio na manje od 100% pun. Ako ovo redovno radite, primetićete kako baterija sve kraće traje i kako se više ni ne puni do sto posto već se zaustavi na devedeset i nešto.

Druga greška je što mnogi stavljaju telefon da se puni kada to još nije potrebno, odnosno kada baterija nije istrošena na manje od 20%. Brojni su i oni koji pune bateriju celu noć, a ne dva, dva i po sata kao što je preporučeno.

Sve ove navike, iako nama olakšavaju život, mogu prouzrokovati kvar baterije, pa čak i njeno curenje, pa zato probajte da ih izbegnete.

Redovno čistite telefon i koristite antiviruse

Pored toga što trebate da čuvate hardver telefona, jednako morate obratiti pažnju i na njegov softver. To u suštini znači da je potrebno da održavate higijenu njegovog sistema, bilo da je u pitanju Android ili Apple model.

To ćete učiniti tako što ćete skinuti aplikacije koje telefon štite od stranih napadača, takozvanih virusa. Oni mogu lako doći do vašeg telefona kada surfujete po internetu, skidate muziku, ili ako slučajno kliknete na reklamu. Tada ćete primetiti da telefon baguje, da se ne ponaša kao ranije i da ne funkcioniše normalno.

Antivirusi su tu da primete ovakve sumnjive radnje, prijave vam to i onda skeniraju čitav telefon i otklone vam virus. Zato je preporučljivo da ih imate i koristite s vremena na vreme.

Ista stvar je i sa aplikacijama koje čiste telefon, ne od virusa već od viška –  „smeća“, koje se u telefonu svakodnevno prikuplja i tako u stvari čiste njegovu memoriju. Ove aplikacije su obično automatske i već se nalaze u telefonu, samo nemojte ignorisati njihova obaveštenja i redovno čistite telefon.

Pročitajte i koji su to najprodavaniji modeli mobilnih telefona svih vremena.

 

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime