Kako odabrati adekvatan nakit za poklon?

0
881

Postoji mnogo razloga koji govore u prilog tome da je nakit idealan poklon za različite prilike. Pre svega, nakit, a naročito ukoliko je napravljen od kvalitetnih materijala, jeste dugotrajan predmet kome vrednost ne opada godinama. 

Kupovina nakita je mnogo više od običnog darivanja. Kupovina nakita je i investicija, budući da je vrednost ovih komada stabilna već vekovima unazad. Takođe, odabirom nakita za poklon komunicirate i fantastičnu poruku! Ništa ne komunicira bolje neprolaznost kao komad kvalitetnog nakita izrađenog od dugotrajnih materijala!

Komad nakita oduševiće gotovo svaku osobu nezavisno od godina, a daje toliko mogućnosti i opcija, da se može uklopiti uz bilo koji individualni stil i estetiku. Sada kada znamo da je nakit fantastično rešenje za poklon u mnogobrojnim prilikama, potrebno je i dati odgovor na pitanje kako odabrati adekvatan nakit za poklon? 

U nastavku teksta vam dajemo smernice i uputstva kako da odaberete adekvatan komad nakita u skladu sa osobom koju darejete i specijalnom prilikom za koju odlučujete da poklonite ovakvu vrednost.

#1 Odaberite provereno prodajno mesto nakita

Pre nego se odlučite za kupovinu nakita, postarajte se da pronađete informaciju o proverenim i sertifikovanim mestima za prodaju nakita. Ovo će biti jako važan savet ukoliko ste se opredelili za kupovinu vrednih metala poput srebra i zlata, ili neke vrste dragog kamenja. 

Najsigurnija kupovina i prodaja nakita u Beogradu vrši se u proverenim juvelirnicama i zlatarama, koje imaju dugu tradiciju izrade nakita i poslovanja. Vodite računa o sertifikatima i potvrdama o kvalitetu proizvoda, te o oznakama na nakitu. 

Pažljivo slušajte prodavca u specijalizovanoj prodavnici nakita, koji bi trebalo da zna odgovre na većinu vaših pitanja i nedoumica. Vodite računa o estetici koliko i o kvalitetu izrade, koji ćete najčešće uspeti da prepoznate prostim posmatranjem, kroz proveru da li ima tragova prebojenosti, gubljenja boje ili drugih nedostataka koji se ne mogu očistiti.

Ipak, imajući u vidu da većina ljudi nije stručnjak za zlato, ni juvelir, najsigurnija opcija je držati se proverenih juvelirnica i zlatara ovlašćenih za prodaju ili izradu nakita.

#2 Ne zaboravite da mislite o uzrastu osobe koju darujete

Poznato je da je nakit od zlata lako uklopiv i versatilan, međutim, postoje naširoko rasprostranjena mišljenja da je određeni dizajn nakita pogodniji za starije generacije, dok su neki komadi nakita prihvaćeni kao pogodniji za mlađe generacije.

Raskošno kamenje i masivno prstenje, će tako, češće pristajati damama srednjeg doba, dok će minimalističkiji dizajn pre odgovarati mlađim ženama. Po pravilu, masivne minđuše atraktivnog dizajna, više su u skladu sa estetikom mlađih dama, dok su neupadljive i manje minđuše pogodnije za starije žene.

Biserna ogrlica je po pravilu simbol zrele žene, i neće biti pogodan poklon za adolescentkinju, ali može biti zanimljiv odabir za rođendanski poklon za punoletstvo, kao simbol odrastanja. U ovakvim specijalnim prilikama, muškarcima se obično poklanjaju komadi žutog zlata, poput narukvica i lanaca sa privescima. 

Stariji muškarci vrlo dobro mogu izneti i zlatno prstenje, dok se mlađim muškarcima može darivati i nakit od kože u zavisnosti od prilike. Ukoliko je reč o poklonu nakita za decu, zanimljiv dizajn sa motivima likova iz crtanih filmova, životinja ili cveća biće pun pogodak za svaku priliku!

#3 Uskladite poklon sa prilikom 

Upravo je tajna adekvatnog odabira nakita za poklon misliti na priliku u kojoj se osoba daruje. Nakit se poklanja već vekovima unazad, i sa sobom nosi određenu simboliku koja se razvijala zajedno sa civilizacijom.

Pa tako, danas, kada vidimo da muškarac poklanja kutijcu sa dijamantskim prstenom devojci, znamo da je gotovo sigurno reč o prosidbi. Pomenuli smo i da je biserna ogrlica simbol ženstvenosti i zrelosti, zbog čega bi bio zanimljiv odabir za poklon za osamnaesti rođendan, kao simbol odraslosti. 

Po pravilu, nakit od zlata se poklanja u posebnim prilikama kao što su prvi rođendani i punoletstva, verdbe, momačke večeri, venčanja, godišnjice braka, diplomiranje, prvi posao i druge specijalne prilike. Za druge prilike koje se obeležavaju tu je dizajnerski nakit od kože, drveta ili čak metala, koji može biti vrlo atraktivan i zanimljiv poklon. 

#4 Vodite računa da se komad nakita uklapa uz stil osobe

Nakit je jedan od najbitnijih aksesoara, a ovi modni dodaci imaju za cilj da oplemene izgled i autfit osobe koja ih nosi. Zbog toga je jako važno da prilikom kupovine nakita za poklon obratite pažnju na celokupni stil osobe. 

Odgovor na sledeća pitanja vam može pomoći da uvidite da li se odabrani komad nakita uklapa u stil onoga kog darujete:

  • Da li osoba kojoj poklanjate nakit više nosi žuto zlato ili srebrni nakit? 
  • Da li su aksesoari koje već poseduje upadljivi ili minimalističke estetike? 
  • Da li biste rekli da osoba koju darujete ima autentični stil ili pre bira klasičnije komade garderobe i aksesoara?

Ukoliko ispratite savete sa našeg spiska, nemamo sumnje da ćete odabrati adekvatan komad nakita za poklon, koji će biti u skladu sa estetskim standardima osobe koju darujete. Darujte osobu komadom nakita i poklonite vredni predmet koji će je podsećati na vašu ljubav još mnogo godina pred vama. 

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime