Zanimljivosti o mostovima (najduži i najveći most, najstariji most na svetu)

0
5690

Najstariji poznati most je most s lukovima sagrađen u Vavilonu oko 2200. godine p.n.e.

Viseći mostovi na kanapima se koriste već hiljadama godina. Jedan od prvih mostova na kojem su upotrebljeni gvozdeni lanci je most Lan Đin u kineskoj oblasti Junan, sagrađen oko 65. godine p.n.e.

Most Anđi u kineskoj pokrajini Džao Sjen, izgrađen 610, koristi se i danas.

Prvi gvozdeni most napravljen je u Kolbrukdejlu, u Engleskoj. Projektovao ga je Tomas Pričard, a izgradio Abraham Darbi 1779.

gvozdeni most

Stivensonov železnički most Britanija iz 1850. godine, koji premošćuje moreuz Menaj, bio je prvi most od šupljih kutijastih nosećih profila.

Most Sinsinati Džona  Reblinga je u vreme kad je napravljen 1866. bio najduži most na svetu (322 metra). Ovaj most je bio prototip Bruklinskog mosta.

Most Danyang–Kunshan Grand Bridge (164.800 m) je rekorder otvoren 30.6.2011. godine, dug je neverovatnih 164.8 km i trenutno drži prvo mesto najdužih mostova na svetu. Koristi se za potrebe brze železnice na liniji Šangaj – Nanjing, a izgradnja je trajala 4 godine.

najduzi most

Viseći most Takoma u Vašingtonu, srušio se 1940. Usled udara umerenog vetra samo nekoliko meseci nakon što je podignut. Ova nesreća naterala je inženjere da prave aerodinamične viseće mostove.

Londonski most u Arizoni, prenet u delovima iz Londona i 1971. godine sastavljen „kamen po kamen“, predstavlja turistički atrakciju.

londonski most

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime