Pet čudesnih i zastrašujućih sila prirode

0
2479

Priroda može da bude neverovatno moćna. Na čas pitoma a u sledećem trenu može se pretvotriti u nazauzdanu stihiju koja lomi ili nosi sve sa sobom. Na Nijagarinim vodopadima, preko 1.900.000 litara vode obrušava se sa visine od 80 spratova u reku Nijagaru svake sekunde. Uragani, mećave, vulkani, poplave, oluje gotovo se ne mogu predvideti a kamoli sprečiti.

Ali ako ste mislili da Majka Priroda u rukavu nema baš puno iznenađenja, grdno ste se prevarili, ima ih na pretek.

Majka svih tornada

Najveća brzina vetra zabeležena je 1999 godine 511 kilometara na čas za vreme tornada u blizini Oklahoma Sitija. Naučnici klasifikuju tornada prema šteti koju mogu da naprave. Tornado sa brzinom vetra od 110 km/h može da čupa grane sa drveća. A vetrovi iznad 329 km/h mogu da sruše kuću ili da bacaju automobile kroz vazduh. A tornado sa brzinom vetra preko 480 km/h može da čupa travu iz zemlje, pa čak i da otkida beton sa ulica.

tornado

Između dve vatre

Pre oko 1000 godina, stotine ljudi je misterijozno ubijeno na Himalajima. Nedavnom istragom ustanovljeno je da su svi oni upali u gradnu oluju koja im je na glave bacala komade leda veličine teniske loptice. Ovi komadi koji leda koji ponekad mogu da budu teški i do jednog kilograma obrušili su se na nesrećne ljude brzinom od 160 kilometara na čas.

grad

Žabe padaju sa neba

Pre desetak godina u mestu Odžaci u Vojvodini, male žabe su padale sa neba, što je stanovnike nateralo u beg. „Bilo ih je tušta i tma“ – rekao je jedan seljak. Naučnici veruju da jak vetar može da „usisa“ površinu jezera, močvara i sličnih vodenih površina. Kada to učini može da ponese žabe i male ribice u vožnju. Onog trenutka kada snaga vetra oslabi, žabe će se prizemljiti, a to može biti i kilometrima daleko.

žaba

Plameni tornado

Kao da tornado nije sam po sebi dovoljno opasan, jedna vrsta sačinjena je od vatre. Šumski požari su toliko ponekad moćni da stvaraju sopstvene vremenske promene. Dok gore ove vatre troše ogromne količine kiseonika a velika vrelina utiče na podizanje vazduha. Kada naiđe svež vazduh i zameni ga, stvaraju se jaki vetrovi. Ponekad ove vremenske prilike koje se same stvaraju, prouzrokuju tornada od vatre. Ona bacaju plamenove, takozvane vatrene vrtloge koji mogu da budu široki i do 15 metara.

vatreni tornado

Napad gasom

Kada vulkan eruptira, svetleće more tečne lave često curi niz njegove padine. Tok lave je neverovatno opasan. Ali vulkan može da stvori nešto još opasnije: piroklastični tok. To je oblak gasa i kamenja koji može da dostigne temperaturu od 530 C. Taj tok se spušta niz padine vulkana poput lavine. I dok čovek može relativno lako da izbegne lavi sa puta piroklastični tok nije tako lako izbeći. Ovi tokovi dostižu brzinu od preko 80 kilometara na sat.

vulkan

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime