Neobični kućni ljubimci: Tarantula, osmooki mračni vitez

0
2290

Tarantula je, uprkos svom zastrašujućem izgledu najpopularniji kućni ljubimac među ljubiteljima teraristike. Svi ljubitelji paukova očarani su tarantulama, životinjama koje su karakteristične po krupnom telu i po osam majušnih očiju smeštenih na prednjem delu tela. Kada su u pitanju neobični kućni ljubimci, tarantula nesumnjivo spada u najneobičnije, pa smo odlučili da vam kažemo nešto više o njoj.

U tekstu koji je pred vama, saznajte neke zanimljive činjenice o tarantulama, a tu su i saveti za čuvanje tarantula u terarijumu.

Tarantula rasprostranjenost

Tarantule pripadaju redu paukova. Naučnici tvrde da na našoj planeti postoji oko 46.000 različitih vrsta paukova, od čega je jedna od najbrojnijih upravo porodica tarantula, sa oko 900 različitih vrsta.

Taranutle su najrasprostranjenije u tropskim oblastima, koje su prirodno stanište za oko 700 vrsta ovih velikih paukova. Većina vrsta je potpuno bezopasna za ljude, ali postoje i one vrste kojih se itekako treba paziti. Među najopasnije spadaju Acanthoscurria (Južna Afrika) i Theraphosa (Istočna Afrika) čiji ujed je smrtonosan.

Tarantula je jedan od najvećih paukova

Tarantule se ubrajaju u najkrupnije paukove, mada neke vrste nisu veće od nokta na ruci. U zavisnosti od vrste, dužina tela ovih neobičnih paukova kreće se od 2,5 do 10 cm, odnosno od 8 do 30 cm, ako se računa i raspon nogu.

Najveći pauk na svetu je Pauk Golijat (Theraphosa blondi) i, naravno, reč je o tarantuli. Ovaj ogroman pauk živi u Venecueli i Brazilu, može da dostigne težinu od neverovatnih 170 gr, i dužinu tela 10 cm (sa rasponom nogu od 30 cm).

Po dimenzijama joj može parirati Selenocosmia javanesis, čije telo dostiže dužinu od 10 cm, i koja živi na indonežanskom ostrvu Javi. Među najpoznatije krupnije primerke ubraja se i Avicularia avicularia, čije su prirodno stanište tropske šume Južne Amerike, od Kostarike do Brazila. Ova vrsta dostiže dužinu od oko 6 cm.

Koliko žive tarantule?

Tarantule imaju dug životni vek. Otkriveno je da ženke mogu da dostignu i 30 godina starosti, ali ipak to je redak slučaj. U zavisnosti od vrste, prosečan životni vek ženki tarantula je od 20 do 30 godina, dok mužjaci žive puno kraće – između 3 i 10 godina.

Tarantule u terarijumima

U terarijuma, ovi paukovi takođe mogu da žive dosta dugo, mužjaci 5 – 7, a ženke i do 25 godina starosti. Nije im potrebna neka naročita nega, zbog čega je njihovo gajenje veoma popularno među ljudima koji vole neobične kućne ljubimce. Sve što je potrebno jeste terarijum sa dobrim poklopcem, dovoljno odgovarajuće hrane i pijaće vode, kao i da budete upoznati sa uslovima života koje tarantule imaju u svojim prirodnim staništima.

Ako želite da gajite jednu tarantulu, biće vam potreban terarijum sa zapreminom 5-8 litara, a pošto vole da se pentraju i vertikalno po staklu terarijuma, potrebno je da obezbedite i odgovarajući poklopac od stakla. Na jednom zidu terarijum potrebno je napraviti nekoliko manjih rupa, kako bi se osigurala normalna cirkulacija vazduha. Da biste zaštitil ove otvore koji treba da služe za ventilaciju terarijuma, možete koristiti mrežu za prozore.

Podloga za terarijum

Jedna od najbitnijih stvari pri opremanju terarijuma za tarantule jeste podloga. Za tu svrhu možete koristiti različite materijale, kao što je treset, odlična je i šumska zemlja, zatim kora drveta koja je usitnjena, a odličnu opciju predstavljaju i kokosova vlakna kombinovana sa peskom. Za prekrivanje dna iskoristite pesak i zemlju, preko kojih ide sloj mahovine, što predstavlja jedno od najboljih estetskih rešenja, ali je najmanje praktično, s obzrom da ćete onda morati često da čistite terarijum jer će se u mahovini razmnožavati insekti i paraziti.

Početnicima se savetuje da ne eksperimentišu, već da kupe unapred pripremljenu podlogu, a jedino o čemu će kasnije morati da brinu jeste održavanje odgovarajućeg nivoa vlage, što se izvodi povremenim prskanjem teraraijuma ili polivanjem podloge.

Tri grupe tarantula

Postoje tri posebne grupe tarantula: tarantule penjači, tarantule kopači i treća grupa kojoj pripadaju mogući kopači. Tarantule penjači su karakteristične po dugim nogama i izduženom telu. Interesantno je da većina vrsta koje pripadaju penjačima su prgave naravi. Da bi im obezbedili optimalne uslove u terarijumu, postavite dugu drvenu granu, kako bi mogle da se po njoj veraju.

Za kopače i moguće kopače obezbedite terarijum sa dubljim dnom, jer će im biti neophodna dublja podloga, kako bi mogli da kopaju. Ako im uskratite mogućnost kopanja, tarantule kopači biće pod jakim stresom, što može za posledicu imati čak i fatalan ishod. Iako nemaju dobro razvijenu veštinu penjanja, tarantule kopači instiktivno to rade. Zato nemojte da postavljate granu u terarijum, jer kopači mogu lako da padnu i da se ozlede.

Postavljanje kamenčića i biljki u terarijumu nije obavezno, i ako ih nema tarantulama neće ništa biti uskraćeno. Međutim, biljke i dekorativno kamenje će svakako ulepšati njihov životni prostor, a i terarijum će izgledati lepše. Iako u stručnoj literaturi možete pronaći podatke da u prirodnim staništima tarantula ima kaktusa, ipak ih nemojte postavljati u terarijum, jer pauci mogu da se ubodu na njih i tako izazovu opasne povrede.

 

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime