Trikovi za samostalno održavanje automobila

0
3027

Kao što se brinemo o sebi, jedemo prave stvari, vežbamo kako bismo bili u dobroj formi, tako moramo voditi računa i o svom automobilu, kako bismo ga održavali u najboljem mogućem stanju. Međutim, održavanje automobila košta, i novca i vremena i strpljenja.

Uvek je stresno kada se pojave neki neplanirani troškovi, poput iznenadne popravke automobila. Taj novac mogao bi da se uloži u mnoge druge stvari koje mogu koristiti vašem vozilu, kao što je na primer dodatna oprema za automobil.

Kako biste bili sigurni da je vaš automobil u dobrom stanju i kako biste smanjili mogućnost za nastanak vanrednih troškova i plaćanje skupih popravki i servisa, preporučujemo vam nekoliko korisnih saveta uz pomoć kojih možete samostalno održavati svoj automobil.

OBD aplikacije za samostalnu dijagnostiku vozilu

Razvoj tehnologije mobilnih telefona doneo nam je mnoge korisne aplikacije namenjene vozačima. Između ostalog, i mogućnost da preko aplikacija na telefonu kontrolišemo i proveravamo stanje našeg vozila. OBD (On Board Diagnostics) je vrsta računara koja beleži mnoge bitne parametre u vozilu, kao što su:

 • kilometraža
 • ubrizgavanje goriva
 • sistem paljenja
 • obrtaji motora
 • temperatura vazduha i rashladnih tečnosti
 • nivo tečnosti u vozilu
 • brzina na putu

Neke od OBD aplikacija koje preporučujemo i koje vam mogu biti korisne, su:

 • Torque
 • HubDrive
 • Car Doctor Pro
 • Auto Doctor
 • Carista

Redovna provera ulja

Ulje je za automobil isto što i krv za ljudski organizam. Zbog toga je veoma važno truditi se da ono bude u najboljem stanju. Bez dobrog ulja vaš automobil neće stići daleko, a naš savet je da barem jednom nedeljno (ili na svakih 500 pređenih kilometara) proveravate nivo ulja u vozilu, kao i da vršite kompletnu zamenu ulja na svakih 5 do 7 hiljada pređenih kilometara.

Redovno održavanje i zamena kočnica na svakih 30 hiljada pređenih kilometara

Neispravne i oštećene kočnice mogu biti veoma opasne, s toga je važno da čim primetite neku nepravilnost sa radom kočnica obavezno servisirate svoj automobil. Preporuka je da se kompletan kočioni sistem (pločice i diskovi) menjaju na svakih 30 hiljada pređenih kilometara, s obzirom na to da je pomenuta kilometraža optimalno predviđena dužina trajanja kočnica. Ipak, neophodno je i tokom to perioda samostalno održavanje kočnica, te stoga postoji nekoliko saveta kako možete samostalno da se pobrinete da vaše kočnice iskoriste svoj maksimum i što duže traju:

 • redovno menjajte ulje za kočnice
 • ne usporavajte naglo (zaustavljanje iz većih brzina skoro dvostruko više troši kočione pločice i diskove, nego ravnomerno smanjivanje brzine)
 • rasteretite svoj automobil (izbacite sve nepotrebne stvari iz automobila kako bi bio lakši.)

Obavezna briga o gumama

Veoma je važno redovno voditi računa o pritisku u pneumaticima (na svakih pređenih 500 kilometara). Ovo je bitno iz razloga što je vozilo sa nedovoljno naduvanim gumama nestabilnije u vožnji, a sam pneumatik je izložen većem naprezanju. Takođe, treba voditi računa i o zaštiti pneumatika, posebno tokom letnjih i zimskih meseci kada su izloženi suncu ili soli na putu, pa je preporuka da ih redovno mažete sredstvima za zaštitu i tako im produžiti životni vek.

I ostali gumeni delovi automobila zahtevaju brigu

Tokom zime, pri niskim temperaturama, sve gumene delove na automobilu poput kedera koji zaptivaju vrata i gepek, treba namazati glicerinom i tako ih zaštititi. Glicerin će sprečiti oštećenja koja mogu da nastanu usled izloženosti velikim hladnoćama, a na taj način izbeći ćete probleme prilikom otvaranja i zatvaranja vrata i prtljažnika.

Redovno pranje automobila kao preduslov za dobru zaštitu

U zimskim uslovima, kada je karoserija vašeg automobila najizloženija ekstremnim uslovima, kao što su temperaturne razlike, voda, sneg, industrijska so na putu, od velikog je značaja da češće perete svoje vozilo. Voda, blato i so su najveći neprijatelji karoserije jer se zadržavaju na njoj i polako je nagrizaju. Zato je preporuka da posebnu pažnju obratite na čišćenje donjeg dela automobila. Oštećena karoserija automobila može se zamaskirati bumper stikerima, ali da do toga ne bi došlo važno je redovno održavati vaš automobil čistim.

Briga o akumulatoru

Akumulator je jedan od najvažnijih električnih uređaja u automobilu i zato ga treba redovno kontrolisati i brinuti o njemu. Najčešći problem sa akumulatorom mogu biti oksidne naslage koje se stvore na polovima akumulatora, pogotovo na plus klemi koja je slab provodnik električne energije u oba smera. Ukoliko je klema previše oksidirala potrebno je napraviti rastvor od mlake vode i sode bikarbone, natopiti je i sačekati da otpusti. Nakon toga, treba je dobro obrisati, očistiti finijom brusnom hartijom i namazati glicerinom radi dalje zaštite. Takođe, važno je redovno kontrolisati i nivo elektrolita, a posebno u letnjem periodu. Preporuka je da nivo bude 10 do 15 mm iznad ploče, a važno je da uvek sipate destilovanu vodu kako ne bi došlo do samopražnjenja i uništavanja ćelija.

Redovno menjajte vazdušni flter

Filter za vazduh je izuzetno važan deo u svakom automobilu s obzirom na to da sprečava pesak i ostale materije da uđu u vaš motor. Kao i ostale filteri, i ovaj filter je preporučljivo menjati jednom godišnje, s tim što mnogi filteri umesto zamene mogu samo i da se očiste. Vazdušni filter se nalazi na krajnjem delu ulazne cevi koja vodi u gornji deo motora, a postupak njegove zamene je veoma jednostavan i moguće je zameniti ga rukom.

Kako bi vaš automobil uvek bio u dobrom stanju i kako bi uvek bio na vrhuncu svojih mogućnosti, neophodno je da se redovno brinete o njemu i čuvate ga od svih štetnih uticaja koji bi mogli da utiču na njegove performanse. Pročitajte i savete AMSS za održavanje vozila, a pored ovih praktičnih saveta od izuzetne važnosti je i da vodite računa u vožnji, prilagodite brzinu i poštujete saobraćajne propise.

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime