Manje poznati torbari – Vombat, noktorepi valabi, leteći falanger, kengur penjač…

0
4431

Kod većine sisara mladunčad se razvija unutar majčinog tela duže vremena pre rodjenja. Medjutim torbari se u tom pogledu razlikuju. Torbari radjaju prilično nerazvijene mladunce: neki nisu veći od zrna pirinča, goluždravi su i slepi. Posle rađanja mladunci torbara nastavljaju da rastu u krznenoj torbi na donjoj strain majčinog tela.

Najpoznatiju torbari su: koala, tasmanijski djavo, kengur itd. Medjutim postoji još oko 250 vrsta torbara i većina ih živi u Australiji i na obližnjim ostrvima, mada je nekoliko vrsta nadjeno i u Americi.

Vombat (Vombatus ursinus)

vombat

Vombat se hrani travom u šumama i šipražju. Veličine je od 70-120 cm. Može mesecima da izdrži bez vode. Tokom leta, ovaj krupni sisar provodi dane zaklonjen od vrućine u dugoj i dubokoj jazbini. Ženka radja jedno mladunče koje ostaje u njenoj torbi tri meseca. Kada izadje iz torbe, nekoliko meseci provodi sa majkom u potrazi za hranom dok se u potpunosti ne osamostali.

Noktorepi valabi (Onychogalea fraenata)

valabi

Dobio je ime po malom prstolikom noktu sakrivenom u gustom krznu na vrhu repa. Skače na neobičan način, kružno pokrećući  gornje udove dok odskače. Velika ispaša ovaca i stoke uništila je dosta šipražja gde je nekada živeo i hranio se. Ovaj valabi je danas ugrožena vrsta.

Veliki leteći falanger (Petauroides volans)

falanfer

Veliki leteći falanger ima kožna krilca koja se protežu od laktova do kolena. Kreće se s drveta na drvo u šumama eukaliptusa gde živi i “leti” tako što skače u vazduh šireći prednje i zadnje udove. Kožna krilca funkcionišu kao neka vrsta padobrana što mu omogućava da leti do svog odredišta.

Lumholcov kengur penjač (Dendrolagus lumholtzi)

kengur penjac

Ovaj kengur uglavnom provodi vreme visoko na šumskom drveću, gde se hrani lišćem i plodovima. Tu može i da prespava čučeći na debeloj grani. Ugrožen je jer njegovo stanište u kišnim tropskim šumama nestaje zbog seče drveća.

Smeđi bandikut (Isoodon obesulus)

bandikut

Smeđi bandikut lovi pratići miris plena. Živi u oblastima guste vegetacije gde može da se sakrije od većih grabljivica kao što su orlovi i lisice. Hrani se crvima, larvama insekata i podzemnim gljivama. Može da pojede i otrovnu škorpiju, pošto joj prvo odgize rep. Veličine je do 30 cm.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime