Prvi automobil, autobus, tranvaj, trolejbus i prvi šofer u Srbiji

0
3540

Prvi automobil u Srbiji bio je vlasništvo, poručnika kraljeve garde Boška Radulovića. Ovaj automobil mogao je da se kraće brzinom od 30 kilometara na sat a u Srbiju je uvežen iz Austrije 3. Aprila 1903. godine. Automobil je imao registarski broj 1. O ovom važnom i neobičnom događaju vozač prvog automobila u Srbiji, Seten Kostić, rekao je za dnevni list Politiku:

„Doček u Beogradu je još nekako prošao bez incidenata. Poneko je razgoračio oči, poneki se prekrstio sluteći da se susreo sa nečastivim, ali je bilo gore kada smo izašli u sela. Jedanput je jedno čobanče koje je mirno napasalo svoje stado kraj druma, čuvši huk našeg motora iz daleka, počelo da beži i ostavilo svoje ovce na milost i nemilost. Idućeg dana čuo sam kako seljaci u obližnjoj krčmi kako seljaci pričaju jedan drugom: – prođe sinoć aždaja kroz naše selo, svetle joj se oči nadaleko i brekće, a cepa sve što joj stane na put.“

prvi auto u srbiji

Prvi autobuski prevoz

Prvi autobuski prevoz organizovao je izvesni gospodin Višnjić 1912. godine, sa četiri autobusa, na relaciji od Kalemegdana do Topovskih šupa.

Prvi tramvaj

Prve tramvaje u Beogradu 1982. godine vukli su konji, a od 1904. godine konjske tramvaje zamenili su električni.

Prvi trolejbus

Prvi trolejbus počeo je da prevozi Beograđane 1947. godine.

Prvi zakoni o saobraćaju

Prvi zakoni o saobraćaju zabranjivali su kretanje putničkih automobila kroz grad brzinom od 20 kilometara na sat dok su teretni automobili moglu da se krću brzinom do 10 kilometara na čas,tramvaji do 20 kilometara, zaprege i bicikli brzinom ne većom od 16 kilometara na čas.

Razvoj današnjih automobila je počeo 1886. godine u Njemačkoj. Prvi automobil je konstruirao i napravio Karl Benz, 3. jula 1886. u Mannheimu. Kratko nakon toga su i Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach u blizini Stuttgarta kao i Siegfried Marcus u Beču proizveli svoje verzije automobila.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime