Saveti za redovno čišćenje i održavanje podova

0
1711

Izvor: Pexels

Redovno čišćenje i održavanje podova je neophodno ukoliko želite da boravite u zdravom i prijatnom prostoru. Ovo se nekada može učiniti kao nemoguća misija – posebno ako u vašem domu postoji niz različitih podova koji zahtevaju svoju specifičnu vrstu održavanja. Ipak, ukoliko se naoružate našim praktičnim savetima, olakšaćemo vam ovu nemilu, gotovo svakodnevnu obavezu. 

Kako da pravilno očistite podove

U zavisnosti od vrste podova različiti su i načini njihovog održavanja i čišćenja. Kako i koliko često ćete to činiti zavisi od mnogo faktora. Koliko redovno treba da čistite zavisi, između ostalog, od toga koliko ljudi i kućnih ljubimaca boravi u vašem domu, koliko često kuvate (ukoliko je u pitanju kuhinja), kao i koliko često se krećete u određenoj prostoriji. Logično je da će se najviše prljavštine i prašine nakupiti na kuhinjskom podu, pogotovo ako često kuvate, ali i u kupatilu, gde vlaga podstiče razmnožavanje mikroba. Ukoliko se ne održavaju redovno, podovi u kuhinji se mogu zaprljati veoma brzo. Svakodnevno brzo čišćenje kuhinje treba da postane vaša rutina, kako podovi ne bi nikada bili previše prljavi.

Bez obizra na to da li čistite tepih, drvo ili pločice, ukoliko imate kućnog ljubimca, potrebno je da povedete više računa o tome da li koristite adekvatnu vrstu proizvoda za čišćenje. Koristite sprejeve i sredstva za uklanjanje mrlja i mirisa koji sadrže vodonik-peroksid. On će razgraditi mrlje kućnih ljubimaca umesto da ih samo prekrije mirisom.

Predlažemo vam da kada god možete preskočite komercijalne proizvode za čišćenje u korist rastvora sirćeta i sapunice. Pored drugih prednosti, ovo može sačuvati i vaše zdravlje. Prirodno kiselo sirće deluje sa sapunom tako da razgrađuje prljavštinu i sprečava nakupljanje iste, a pored toga i dezinfikuje pod. U bočici sa raspršivačem pomeštajte  ¼ šolje sirćeta sa tečnim sapunom i toplom vodom. Ovim rastvorom poprskajte delove poda i obrišite vlažnom krpom od mikrovlakana. Neka vam čista krpa uvek bude pri ruci i operite je odmah nakon čišćenja podova. Čiste krpe čine čistim vaše prostorije.

Čišćenje i održavanje podova od pločica

Popločani podovi su relativno jednostavni za održavanje, pogotovo jer se ne mogu oštetiti vodom. Ipak, nije podjednako jednostavno čistiti sve vrste podnih pločica. Zato je važno obratiti posebnu pažnju još prilikom njihovog odabira, bilo da su u pitanju kuhinjske ili pločice za kupatilo. Danas postoji veliki izbor kada su u pitanju materijal, kvalitet i dizajn. Birajte pažljivo, jer ukoliko želite da sebi kasnije olakšate čišćenje i održavanje podova, nisu važni samo dizajn i boja. U zavisnosti od mesta u kojem stanujete, možete pretražiti njihovu ponudu u radnjama koje se nalaze u blizini. Sa brojnim mogućnostima i širokom ponudom najbolje je da se za početak upoznate putem interneta i zavirite u onlajn prodavnice, gde je izbor uvek najveći. Dovoljno je da u pretraživaču ukucate mesto koje vam odgovara i ključnu reč pretrage (npr. pločice Novi Sad). 

Za čišćenje popločanih, tvrdih neporoznih površina kao što su mermerne, keramičke i porcelanske površine dovoljni su metla ili usisivač i čista krpa. Sa pločica ćete najjednostavnije ukloniti zalihe prljavštine, tačnije suve ostatke poput peska, mrvica i slično usisavanjem ili ih jednostavno pometite. Zatim ih obrišite čistom vlažnom krpom ili mopom, džogerom. Izbegavajte sunđere, jer oni omogućavaju da prljavština i prljava voda lakše prodru u fuge i tamo se zarobe.  Fuge su mnogima prava noćna mora. Napravite mešavinu od ¾ šoljice hidrogen-peroksida i pola šoljice sode bikarbone, pa uz četkicu za zube vratite fugama stari sjaj. 

Kod podova od prirodnog kamena zaboravite na korišćenje sirćeta i zadržite ga u ostavi. Ovde treba izbegavati sredstva za pranje koja sadrže kiseline i supstance koje nagrizaju, da se ne bi trajno oštetio sjaj podova. Čak i mala količina kisele tečnosti može oštetiti kamene podove, baš kao i izbeljivač ili amonijak. Umesto toga, obršite ih pH neutralnim sredstvima za čišćenje i održavanje podova, koja neće negativno reagovati na minerale na prirodnim površinama.

Drveni podovi

Prilikom čišćenja podova od tvrdog drveta potrebna je posebna opreznost. Izbegavajte da za njihovo čišćenje upotrebljavate abrazivna sredstva. Obavezno pročitajte etikete na sredstvima za čišćenje i ponašajte se u skladu sa uputstvima, kako biste zaštitili drvene podove od ogrebotina i drugih oštećenja koja mogu izazvati opasne hemikalije. Usisavanje i brisanje suvih ostataka prljavštine sa podova neophodno je najmanje jednom nedeljno, ali sve, naravno, zavisi od frekventnosti poseta nekoj prostoriji i koliko vremena provodite u njoj.

Drveni podovi obično imaju premaz koji ih štiti od mrlja i oštećenja vodom. Da biste ih očistili jednostavno, u kanti pomešajte četvrtinu šolje blagog ili pH neutralnog sapuna sa vodom. Zatim uzmite krpu od mikrovlakana koja brzo obavlja posao i pređite preko drvenih podova. Ovakve podove je najbolje da brišete jedva vlažnom krpom, nikako krpom koja je previse natopljena vodom. Ovo će pomoći i da se pod brže osuši, te nećete morati dugo da čekate kako biste ponovo prošetali kuhinjom ili dnevnom sobom i nastavili sa redovnim aktivnostima. Osim toga, manje su šanse da ćete oštetiti pod.

Održavanje laminata

Čak i kada vaš laminat podseća na daske od tvrdog drveta ili pločice od prirodnog kamena, morate o njemu brinuti kao o laminatu. Jako malo stvari može naštetiti laminatnom podu. Nije previše osetljiv na vodu, zbog čega je ovakav pod zahvalan za održavanje. U vezi sa tim, ipak povedite računa, jer važno je sprečiti da voda dospe ispod dasaka. Laminatne daske izrađene su u slojevima koji su otporni na sunčevu svetlost i mogu zadržati izgled novog poda godinama. Za laminat je najbolje suvo brisanje ili usisavanje, a po potrebi očistite mrlju tek blago vlažnom krpom. Nemojte dodatno „glačati“ laminatni pod, da se ne bi izgrebao, a ako se neka daska i ošteti, prvom prilikom je zamenite novom.

Održavanje parketa

Kada je u pitanju održavanje parketa, nije neophodno prati ga često. Koristite usisivač i suve krpe, nikako grube četke koje ga mogu izgrebati i oštetiti. U zavisnosti od vrste i kvaliteta parketa, vodite računa da se ne ošteti vodom. Kao i kod laminata, dovoljno je nakon usisavanja prebrisati ga vlažnom krpom ili mopom. Nakon upotrebe voska i drugih sredstava za poliranje parket može biti klizav, pa vodite računa o tome, jer postoji opasnost od povreda.

Čišćenje tepiha

Prljavština nakupljena na tepisima može “razbiti” njihova vlakna, a ona su pogodna za skupljanje bakterija. Tepihe usisavajte najmanje dva puta nedeljno. Izbegavajte da zbog jedne mrlje perete ceo tepih i trudite se da mrlje otklanjate momentalno. Ukoliko koristite hemijski proizvod za uklanjanje fleka, isprobajte ga najpre na nekom manje vidljivom mestu. Dubinsko čišćenje tepiha sprovodite na svakih šest meseci, najmanje jednom godišnje, u proverenom tepih servisu.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime