Zanimljivi načini za uređenje životnog prostora prirodnim kamenom

0
3493

Prirodni kamen daje osećaj neponovljive elegancije i luksuza u svakom enterijeru. Svojom rustičnom privlačnošću predstavlja odličnu opciju za uređenje životnog prostora, a posebno se ističe u urbanim sredinama, gde pruža mirno okruženje i efikasno blokira spoljnu buku. Integrisanjem prirodnog kamena u dizajn enterijera može se transformisati prostor i stvoriti zen ambijent.

priodni-kamen-kada-kupatilo
Foto: Pixabay.com

Bezvremenost i dugotrajnost prirodnog kamena uvećavaju vrednost nekretnine i zbog toga je čest element u skupim stanovima. Upotreba ovog ekološkog materijala čini svaku prostoriju jedinstvenom i uz to pomaže u održavanju povezanosti čoveka i prirode. Zapravo, upotreba prirodnog kamena je jedna od najjednostavnijih dizajnerskih strategija za uređenje doma tako da istovremeno izgleda prirodno i lepo.

Evo sedam zanimljivih načina i ideja kako da u dizajnu enterijera upotrebite prirodni kamen.

Oblaganje zida u dnevnom boravku

Oblaganje zida u dnevnoj sobi je kreativan način da uključite prirodni kamen u enterijer. Kao uvek aktuelan trend u dizajnu omiljen je među arhitektama, jer omogućava da se jednostavnom a opet upečatljivom tehnikom oplemeni prostor. U ovu svrhu mogu se upotrebiti glatki komadi, ali i štanglice od kamena izražene teksture.

Proces oblaganja zidova ima i svoju praktičnu stranu, jer služi kao dodatna izolacija i pomaže da se zimi toplota zadrži u prostoriji. Kao savršen spoj estetike i funkcionalnosti, zahvaljujući unikatnom izgledu uklapa se u svaki stil uređenja. Prirodni kamen možete kupiti i online pažljivo pregledajući širok izbor boja, oblika i šara dok ne pronađete onaj koji vam najviše odgovara.

dnevni-boravak-prirodni-kamen
Foto: Unsplash.com

Dizajneri koriste ovaj materijal kako bi unutrašne zidove pretvorili u prava umetnička dela. Primera radi, kombinacijom LED osvetljenja i zidova obloženih oniksom ili peščarom dobija se iznenađujuća fokusna tačka u sobi, a lepota prirodnog kamena dodatno naglašava.

Podovi od prirodnog kamena

Zapanjujuća lepota i tekstura podova od prirodnog kamena unosi glamur i raskoš u prostor. Različitih boja, oblika, veličina i vrsta, ovaj materijal osigurava unapređenje udobnosti i otmenosti. Dugotrajan, izdržljiv, otporan na različita oštećenja, a pritom lak za održavanje pod od granita ili mermera ima vrhunski efekat.

Granitne pločice se izdvajaju po svojoj izdržljivosti i rezistentosti na hemikalije, kao i po luksuznom izgledu i visokoj ceni. Mermer takođe spada u skuplje materijale izvanrednog izgleda. Međutim, sklon je abraziji, pa zahteva redovno održavanje. Pristupačnije za postavljanje su pločice od peščara i krečnjaka, a uz to imaju prirodniji izgled.

Kombinacija kamena u hodniku

Impresivno, zadivljujuće lepo rešenje kojim ćete već na ulazu oduševiti goste jeste postavljanje prirodnog kamena u hodniku. Poseban efekat luksuza i živopisnosti ostvaruje se kombinovanjem dve različite vrste ovog unikatnog materijala. Popločavanje poda mermerom ili granitom savršeno dopunjuje oblaganje jednog zida peščarom. Razlike u teksturi, boji i obliku istaknite karakterističnim LED osvetljenjem ili lampom – i nijedan ukras vam neće više biti potreban.

Prirodni kamen donosi luksuz i funkcionalnost kuhinji

Kao tvrd i neporozan materijal koji se lako održava, prirodni kamen ima izvanrednu primenu i u kuhinji. Oblaganje kuhinjskog zida i radna ploča od granita ili mermera su dva idealna primera upotrebe. Kamene pločice su vodootporne, lako se čiste i održavaju – kratko prebrisavanje će učiniti da uvek izgledaju kao nove.

kuhinja-mermerna-ploča
Foto: Pixabay.com

Estetske mogućnosti su brojne, ali se granit ističe kao jedan od omiljenih materijala u savremenim kuhinjama zbog svog luksuznog završnog sloja. Lako ga je iseći na dugačke ploče, a poliranjem se postiže jedinstven sjaj. Izdržljiv je i otporan je na ogrebotine, ali i ekonomičan. Budući da su granitne pločice dostupne u mnogim bojama, od tamno plave do grimizno crvene, pogodne su za bilo koji dizajn. Naročit pečat daju minimalistički uređenim kuhinjama.

Kamini od prirodnog kamena kao vrhunska elegancija

Sofisticiran ambijent sa dodatnom dozom glamura ostvarite postavljanjem kamina u dnevnoj sobi. Kao simbol topline doma ovaj element enterijera donosi prefinjen izgled i luksuz. Kamini od prirodnog kamena su elegantni i mnogo održiviji od onih izrađenih od drugih materijala. To je zato što prirodni kamen bolje zadržava toplotu, tako da je može apsorbovati i ispuštati tokom dužih vremenskih perioda.

kamin-kamin-dnevna-soba
Foto: Pixabay.com

Svaka vrsta kamena ima različita svojstva koja vredi razmotriti pri izgradnji kamina. Mermer i krečnjak dobro upijaju toplotu, tako da kamen ostaje topao. S druge strane, kao odličan provodnik granit se brzo zagreje. Osim izuzetne estetike u prostoru, dakle, na ovaj način se postiže i veća energetska efikasnost u kući.

Prema tome, kamini obloženi prirodnim kamenom funkcionalni su i laki za održavanje i kao takvi važe za ekonomično i dugotrajno rešenje.

Kamen u kupatilu – zen oaza

Zanimljivu upotrebu prirodnog kamena pronalazimo u dizajniranju elegantnih i luksuznih kupatila. Kamene kade ili tuševi obloženi granitnim i mermernim pločicama donose preobražaj prostora. Za stvaranje zen oaze i kutka za opuštanje možete napraviti veću investiciju te kamenom obložiti sve zidove i popločati pod. Mermer u beloj, crnoj ili sivoj boji ima određeni prestiž i težinu u odnosu na druge vrste kamena.

Otmenost, raskoš i lako održavanje su samo neke od prednosti upotrebe ovog materijala u kupatilu. Za umirujuć i topao spa ambijent kombinujte sivi kamen i tropsko drvo za kupatilski nameštaj.

kupatilo-kamen-enterijer
Foto: Unsplash.com

Nesvakidašnje kreativno i nestvarno lepo rešenje može biti postavljanje teksturiranog poda – od crnog mermernog šljunka. Premda ovo kamenje izgleda poput rečnog, to je zapravo polirani crni mermer izuzetne izdržljivosti i otpornosti na vlagu. Možete upotrebiti i kamen u beloj boji. Gaženje po ovom podu sa predstavlja svojevrsnu masažu stopala.

Kamen kao dekor u enterijeru

Prirodni kamen je univerzalno privlačan, svestran i moderan materijal za dizajn enterijera i ukrašavanje. Svojom jedinstvenom teksturom i prijatnim bojama začinjava svaki prostor. Lepota mozaika na ramu ogledala sa prirodnim kamenjem ili ploči stola može dramatično preobraziti bilo koju prostoriju.

Naglasite klasično uređen prostor ili obogatite moderan dizajn detaljima koji kombinuju granit i oniks. Vaze i skulpture, rezbareni kameni predmeti, mermerne lampe i stočići za kafu stvaraju zapanjujući efekat pogotovo u minimalističkim enterijerima. Ovim detaljima, čak i kada ste ograničeni budžetom, dobijate vrhunski dekor za svoj dom.

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime