Pre nego što kupite kuću pročitajte ovaj tekst

0
2750

Kuća, ali i bilo koja druga nekretnina, ne kupuje se preko noći. Potrebno je posvetiti dovoljno vremena tom poslu. Iako kupovina kuće zahteva puno vremena i truda, ali ovih nekoliko koraka može vam pomoći da proces kupovine kuće učinite jednostavnijim i donesete najbolju moguću odluku. Kupovina kuće može doneti neopisivo zadovoljstvo ako znate šta radite. Može se pretvoriti i u noćnu moru zato pažljivo ispratite tekst pred vama:

Korak 1: Započnite sa istraživanjem na vreme

Kada je kupovina kuće u pitanju što ranije počnite da pretražujete web sajtove za nekretnine i čitate novine i časopise koji imaju spiskove i ponudu  nekretnina. Zabeležite određene kuće koji vas zanimaju i pogledajte koliko dugo su u ponudi. Takođe obratite pažnju na bilo kakvu promenu u traženim cenama. Ovo će vam dati sliku potražnje stambenih objekata u određenim delovima grada.

Korak 2: Utvrdite koliku kuću možete sebi priuštiti

Generalno se preporučuje ljudima da potraže kuće koje koštaju najviše tri do pet puta više od godišnjeg prihoda domaćinstva ako kupci kuća planiraju da uplate 20% depozita i zatim imaju umereni iznos ostatka duga koji će plaćati na rate. Svako ovu odluku treba da donesete na osnovu sopstvene finansijske situacije. 

Korak 3: Pribavite pretkvalifikaciju i odobrenje kredita za hipoteku

Pre nego što počnete da tražite kuću, morate da znate koliko zapravo možete i smete da potrošite. Najbolji način za to je pretkvalifikacija za hipoteku. Da biste se pretkvalifikovali, potrebno je samo da bankaru date neke finansijske informacije, kao što su prihod i iznos štednje i investicija koje imate. Vaš bankar će pregledati ove informacije i reći vam koliko vam banka može pozajmiti. Ovo će vam dati i informaciju koji je raspon cena kuća koje biste trebali gledati. Kasnije možete dobiti odobrenje za kredit, što podrazumeva davanje finansijskih dokumenata, tako da vaš bankar može da verifikuje vaše finansijsko stanje i kredit.

novac

Korak 4: Kupovina kuće zahteva da pronađete dobrog agenta

Agenti za prodaju nekretnina su važni partneri kada kupujete ili prodajete kuću. Agenti za prodaju nekretnina mogu vam pružiti korisne informacije o kućama i kvartovima koji nisu lako dostupne javnosti. Njihovo znanje o procesu kupovine kuće, pregovaračke veštine i poznavanje područja u kojem želite da živite mogu biti izuzetno dragoceni. I što je najbolje od svega, ne košta vas ništa ako koristite agenta jer će on biti plaćen provizijom koju plaća prodavac kuće.

Korak 5: Testirajte i dajte svoju ponudu

Započnite obilazak kuća koje ste našli u vašem rasponu cena. Možda bi bilo korisno voditi beleške o svim kućama koje ste obeležili kao potencijalne. Videćete puno kuća. Teško je zapatiti sva zapažanja o njima, pa ćete možda želeti da slikate neke delove ili snimite video zapise kako biste se setili svake od njih.

Kupovina kuće zahteva dabavezno pogledate one sitne i na izgled nevažne detalje svake kuće. 

Na primer:

  1. Testirajte vodovod uključivanjem tuša da biste videli koliki je pritisak vode i koliko je vremena potrebno za dobijanje tople vode.
  2. Isprobajte električni sistem uključivanjem i isključivanjem prekidača.
  3. Otvorite i zatvorite prozore i vrata da biste videli da li rade ispravno.
  4. Obratite pažnju na izolaciju, ima li buđi.

Takođe je važno proceniti komšiluk i zabeležiti sledeće stvari:

  • Da li su ostali domovi u kvartu dobro održavani?
  • Koliko je prometna ulica?
  • Ima li dovoljno uličnog parkinga za vašu porodicu i goste?
  • Da li se nalazi na povoljnoj lokaciji u blizini mesta koja vas zanimaju: škole, tržni centri, restorani, parkovi i javni prevoz?

Odvojite onoliko vremena koliko vam je potrebno da pronađete pravi dom za vas i vaše najmilije. Zatim sarađujte sa svojim agentom za prodaju nekretnina kako biste pregovarali o poštenoj ponudi zasnovanoj na vrednosti uporedivih kuća u istom kvartu. Jednom kada vi i prodavac postignete dogovor o ceni, biće potreban još jedan određeni vremenski period da se izvrše svi preostali koraci u procesu kupovine kuće.

Korak 6: Pronađite inspekciju za pregled kuće

Ponuda cene obično zavisi od pregleda kuće i imovine radi provere mogućih znakova strukturnih oštećenja ili stvari koje će možda trebati popraviti. Vaš agent za prodaju nekretnina obično će vam pomoći da organizujete ovu inspekciju u roku od nekoliko dana od trenutka kada prodavac prihvati vašu ponudu. Ovo vas štiti u kupoprodajnom procesu dajući vam priliku da pregovarate o svojoj ponudi ili je povučete bez kazne ako inspekcija otkrije značajnu materijalnu štetu.

I vi i prodavac ćete dobiti izveštaj o nalazima inspektora kuće. Tada možete da odlučite da li želite da zatražite od prodavca da popravi bilo šta na imanju pre zaključenja prodaje. Pre nego što se prodaja zaključi, imaćete priliku da prođete kroz kuću, što vam daje priliku da potvrdite da su izvršene sve dogovorene popravke.

Korak 7: Razgovarajte sa svojim bankarom da biste izabrali odgovarajući kredit

Banke imaju širok spektar programa kredita po konkurentnim cenama i imaju reputaciju izuzetne korisničke usluge. Imaćete mnoga pitanja kada kupujete kuću, a ako vam pomogne jedan od iskusnih i efikasnih bankara, možete mnogo olakšati postupak.

Svaki kupac kuće ima svoje prioritete pri odabiru kredita. Neki su zainteresovani da mesečne isplate budu što niže. Drugi su zainteresovani da se njihove mesečne isplate nikada ne povećaju. A drugi biraju zajam na osnovu pretpostavke da će ponovo uzimati kredit za samo nekoliko godina.

kupovina kuće

Korak 8: Neka kuća bude procenjena

Banke će ugovoriti da procenitelj obezbedi nezavisnu procenu vrednosti kuće koju kupujete. Procenjivač je član nezavisne kompanije i nije direktno povezan sa zajmodavcem, tj. bankom. Procena će staviti do znanja svim uključenim stranama da plaćaju poštenu cenu za odabranu kuću.

Korak 9: Rešite sve poslove s papirologijom

Kao što možete i da predpostavite, mnogo je papira uključeno kada je kupovina kuće u pitanju. Vaš zajmodavac će ugovoriti određenu kompaniju koja će se baviti svim papirima i uveriti se da je prodavac zakoniti vlasnik kuće koju kupujete.

Korak 10: Zaključite prodaju

Po završetku potpisaćete sve papire potrebne za završetak kupovine, uključujući i dokumente o kreditu. Obično je potrebno nekoliko dana da se zajam odobri i isplati nakon što se papiri vrate zajmodavcu. Kada date novac prodavcu, spremni ste za useljenje u vaš novi dom! Tada vam ostaje još samo da se posvetite nekim malim detaljima dekoracije po vašem ukusu i smislite kako da uredite vaš dom. Tada on postaje vaša oaza!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime