Kako postati sam svoj majstor za popravke po kući

1
3380

Koliko puta ste morali da pozovete profesionalca zbog kvara za koji se ispostavilo da je bio rešiv za svega nekoliko minuta? 

Nije svako vičan majstorijama niti su one popularna sfera interesovanja kod ljudi, ali ukoliko ste odlučili da više ne želite plaćati majstora već hoćete sami da zasučete rukave i popravite ono što se popraviti može, na pravom ste mestu! 

Posavetovaćemo vas kako da povećate kućni budžet svojim znanjem i postanete sam svoj majstor na kojeg će svi ukućani biti ponosni!

“Bez alata nema zanata” – nabavite neophodnu opremu

Nije potrebno naglasiti da gotovo ništa ne možete popraviti bez odgovarajućeg alata, pa makar imali svo znanje ovoga sveta. Zamislite da neplanirano kupite sliku koja vam se svidela, samo da bi kući shvatili da ne znate kako i gde da probušite rupu, niti imate sa čim?

Zato je prvi korak na vašem putu nabavka neophodne opreme.

Za početak vam neće trebati mnogo alata, već samo šrafcigeri, ključevi, klešta, čekić, električne bušilice, burgije, glinerica, lampa… dobro, ipak će vam trebati dosta alata ali bez brige! 

Jednom kada ih kupite, uvek ćete imati vašu “desnu ruku” da vam pripomogne da otklonite svaki kvar.

Sve što vam treba možete nabaviti pomoću nekoliko klikova na kompjuterskom mišu – kada je u pitanju kupovina online alati premium kvaliteta će stići pred vaša vrata u vrlo kratkom roku!

Prvo teorija pa praksa – učite neprestano

Verovatno najveća laž koju su nam govorili kada smo bili deca je da će se škola jednom završiti. Nikada neće. Učenje ne prestaje ni u jednom životnom dobu, a pogotovo kada želite da poradite na sebi i unapredite svoje znanje.

Da li bi ste mogli da otvorite mikrotalasnu peć i otklonite kvar?

Da bi ste uopšte probali to da uradite, morate znati kako funkcioniše mikrotalasna peć i čemu sve te sitne žičice služe. Tek kada to znate možete uzeti alat u ruke i “izvesti magiju” nakon koje ćete ponovo moći da podgrejete svoj obrok.

Proces edukacije možete započeti gde i svi ostali, na Google-u i YouTube-u. Postoji pregršt blog članaka i video klipova koji će vam objasniti sve što vas zanima, a delimično jeste istina da ne postoji nešto što se ne može pronaći i naučiti na internetu.

Ukoliko dobro barate engleskim jezikom, izvor informacija se enormno povećava.

Počnite sa popravkom sitnih stvari

Kada se pokvari prva stvar tada dolazi vaše vreme da zablistate. 

Ipak, morate biti svesni svojih mogućnosti. Postavite sebi granicu koju nećete preći dokle god niste u potpunosti sigurni da znate šta radite, kako bi ste izbegli eventualne povrede.

Počnite sitnim koracima.

U početku se držite popravki manjih kućnih aparata, poput već pomenute mikrotalasne pećnice, kuvala za kafu, blendera, sokovnika i slično. Ovi uređaji su idealni jer mogu stati u ruku, pa tako možete problem sagledati iz svih uglova.

Tek kada shvatite šta je problem, probajte da ga rešite koristeći adekvatan alat i znanje koje ste stekli samoedukacijom.

Ne zaboravite da nije greh ne uspeti

Ukoliko vam popravka ipak ne ide od ruke, jednostavno odustanite i potražite pomoć nekoga ko je stručniji. Tako ćete smanjiti šansu da se povredite ili u potpunosti uništite uređaj, a istovremeno ćete brzo naučiti ono što niste znali. Osim toga, znaćete za svaki sledeći put.

Ono što je potrebno napomenuti je da pre svake popravke isključite aparat iz struje! Zvuči očigledno, ali upravo ovakve omaške se dešavaju i najiskusnijima jer je dovoljan samo trenutak nepažnje.

Sa znanjem štedite novac

Dok za neke kvarove morate pozvati profesionalca, postoje određene popravke i prepravke koje možete uraditi i sami, a koje se neretko debelo naplaćuju. I sam dolazak na kućnu adresu spada u “usmeni cenovnik”, pa bi shodno tome bilo praktičnije da ne zovete majstora za svako malo.

Jedan od praktičnih primera gde možete uštedeti novac i iskoristiti ga za druge stvari je krečenje

Da bi ste osvežili boravišni prostor morate izdvojiti za farbanje zidova od 1 evra pa na više po kvadratnom metru. Računica nije teška da bi ste uvideli koliko ćete novca uštedeti time što ćete sami kupiti materijal i okrečiti svoj stan ili kuću.

Naposletku, možete nabavite kasicu prasicu u kojoj ćete ubacivati novac koji ste svojim znanjem uštedeli. Tako ćete osim ličnog zadovoljstva imati i konkretan dokaz da ste konačno postali sami svoj majstor!

loading...

1 KOMENTAR

  1. Da bi mogao nesta da popravljas po kuci ili stanu osim znanja za to treba alat.Mene je majstor naljutio cenom svoje usluge pa sam kupio profi Force alat i pomocu klipova sa interneta sam dosta toga popravljam.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime