Kako zaštiti ljubimce od petardi?

0
1255

Dok nas praznici asociraju na veselje, porodična okupljanja i poklone, naši četvoronožni ljubimce bi najpre preplašeno pomislili na vatromet i petarde. Iako većina ljubimaca reaguje bežanjem i skrivanjem, mnogima doživljeni stres može prouzrokovati ozbiljne panične napade, trajno oštećenje sluha i srčani udar koji se može završiti kobno. 

Tokom praznika je sigurna zaštita u dvorištu za vašeg ljubimca neophodna, dok je pred ponoć – na datum novogodišnje noći, najbolje da budete uz njega, pružajući mu mirno utočište.

Uprkos mnogobrojnim upozorenjima, tradicija upotrebe pirotehnike u sklopu novogodišnjeg praznovanja opstaje iz godine u godinu. Zato smo za vas u daljem pripremili nekoliko saveta kako da najbolje ukažete pomoć svom ljubimcu tokom praznika.

Zašto je praznična euforija opasna za kućne ljubimce?

Kao što smo već naveli, praznična euforija nažalost veoma često podrazumeva eksplozije petardi i vatrometa, iako zbog istih godišnje umire oko pet hiljada kućnih ljubimaca.

Pored direktnog povređivanja eksplozijom petarde, velika buka koju pirotehnika proizvodi može izazvati trajne posledice po zdravlje ljubimca – poput oštećenja sluha životinje.

To se, pre svega dešava, jer im je znatno osetljiviji sluh od ljudskog. Psima, na primer, sluh predstavlja osnovno čulo pomoću kojeg opažaju okolinu, tako da mnogi kažu da ne postoji tačniji senzor u prirodi od psećeg sluha.

Strah ljubimaca od zvuka petardi i vatrometa je toliko učestalo zastupljen, da postoji i priznati naziv ovog fenomena – “pompofobija”. Panični napadi ljubimaca – najčešće pasa i mačaka, mogu biti toliko intenzivni da prouzrokuju srčani udar, koji je najčešći uzrok tragičnih ishoda usled pucnjava petardi,

Kako da prepoznate simptome straha i paničnog napada kod psa?

Iako o urođenom zaštitničkom duhu neustrašivih pasa možete čuti bezbroj priča, postoje neke situacije u kojima će i ove hrabrice vapiti za bezbednim kutkom u vašem zagrljaju.

Psi nam, nažalost, ne mogu izgovoriti kako se osećaju, pa je zato važno da umemo da prepoznamo njihove emocije na osnovu govora tela – suptilnih znakova kojima sa nama komuniciraju:

  • Podvijen rep
  • Nakostrešena dlaka
  • Često oblizivanje
  • Često zevanje
  • Pojačano češanje
  • Izbegavanje kontakta očima
  • Lajanje
  • Drhtanje

Uplašeni ljubimac može reagovati na najrazličitije načine – od agresivnih reakcija do destruktivnih radnji. Koliko god “ozbiljne” oblike anksiznosti i panike prepoznajete kod svog psa, važno je da imate u vidu da je potrebno mnogo strpljenja i truda kako biste ljubimcu zaista pomogli.

Budite spremni da isprobate različite metode umirivanja, jer je svaki pas različitog karaktera, te ne postoji jedinstveno rešenje za svakog pojedinca vrste. Jedino pravilo je da vaš strah, ljutnja ili sprovođenje kažnjavanja psa mogu isključivo pogoršati stanje ljubimca.

Kako umiriti ljubimca kada se uplaši buke?

Iako nema univerzalnog načina da rešite problem “pompofobije” i sprečite ljubimca da se uplaši, postoji nekoliko načina kako stresan period praznika možete olakšati svom kućnom ljubimcu ili napuštenoj životinji koju ste pronašli na ulici.

Pre svega, ljubimcu će značiti da se na vreme pripremite za prazničnu sezonu. Kako bi se navikli na osećaj pre realnog iskustva, nekim ljubimcima će značiti da postepeno pojačavajući zvuk od najtišeg, puštate zvučne snimke vatrometa. Tokom slušanja zvuka se igrajte sa vašim ljubimcem i obavezno ga za pokazanu hrabrost nagradite omiljenom poslasticom.

Kada se praznici tokom zimskih meseci približe, noću obavezno zatvarajte prozore, kako biste ublažili zvuk eksplozija. Takođe, pustite umirujuću muziku koja će skrenuti pažnju vašeg ljubimca.

Ljubimci su vezani za svoje vlasnike i u njima vide zaštitu. Zato će najbolji “lek” protiv straha vašeg ljubimca biti pažnja i maženje. Tokom praznika pokušajte da provodite sa njim što više vremena, a posebno je važno da ih ne ostavljate same ukoliko sumnjate da bi u panici mogli da se povrede.

Bilo bi dobro da ljubimcu obezbedite “sigurni” prostor – poput zaklona, kako bi u njemu mogao da se sakrije ukoliko to poželi. Za takvo skrovište možete da postavite krevetić, jastuk ili ćebe vašeg ljubimca u miran, “ušuškan” i skriven kutak vašeg doma.

Najvažnije od svega – nikako ne kažnjavajte vašeg ljubimca kada je uplašen! Ukoliko vaš pas laje iz straha, iako bi to bilo ponašanje koje bi vas inače naljutilo, vaša negativna reakcija će samo pogoršati problem. 

Takođe, postoje razni preparati na biljnoj bazi koji imaju sedativnu funkciju – to jest upotrebom će umiriti i opustiti ljubimca tokom stresne situacije. Za upotrebu istih je neophodno unapred se posavetovati sa ambulantnim veterinarom. 

Jedna od korisnih taktika je i da, tokom praznika, svom ljubimcu obezbedite pojačanu fizičku aktivnost tokom dana kako bi imao veću potrebu za obnovom energije tokom večeri i potrencijalno spavao u periodu kada očekujete zvuk petardi i vatrometa.

Dok mi, u vreme praznika, razmenjujemo božićne i novogodišnje čestitike, naši četvoronožni prijatelji, koji se izuzetno boje buke i glasnih zvukova, preživljavaju izuzetno rizični period godine. 

Zato je važno da se na vreme pripremite, te obezbedite adekvatnu zaštitu za svog ljubimca. Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da naredna praznična sezona bude potpuno bezbedna za vašeg psa i da zajedno uživate u dobroj strani prazničnog perioda godine.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime