Šta sve možeš da radiš sa dobrim znanjem stranog jezika

0
3942

Znaš neki strani jezik, ali ti se čini da je teško pronaći dobar i isplativ posao? Potrudićemo se da ti u ovom tekstu pružimo ohrabrenje i ideje za razvoj karijere.

Kada je u pitanju zapošljavanje novih kadrova u različitim kompanijama, poslodavci najčešće kao jedan od glavnih uslova navode znanje nekog stranog jezika. Najčešće je to engleski jezik, ali neretko se dešava da je velika prednost i poznavanje drugog stranog jezika. Sve zavisi od toga čime se firma bavi i sa kojim zemljama u svetu sarađuje. Naravno, poslodavci uvek više cene kandidate koji znaju dva jezika i za to postoji više razloga. Prvo, ako ste u mogućnosti da komunicirate i obavljate posao na više jezika, jasno je da ćete biti zaposleni koji će moći da obavlja više zadataka. Poznavanje više jezika znak je vaših dobrih kognitivnih sposobnosti i veštine da možete lako i brzo da se snađete u određenim situacijama, kada je potrebno prebaciti se na komunikaciju sa strancima. Osim toga, poslodavcima je jasno da ste vredni i ambiciozni, jer je za učenje jezika potrebno mnogo truda, zalaganja i strpljenja.

Dakle, ukoliko posedujete visok nivo znanja jednog ili dva strana jezika, budite sigurni da možete pronaći posao koji vam odgovara po mnogim kriterijumima.

Prevođenje

Za svaku kompaniju koja posluje na međunarodnom nivou komunikacija sa inostranim partnerima je od ključnog značaja. Zbog toga je adekvatno prevođenje veoma važno za efikasno i produktivno poslovanje. Tečno poznavanje jednog ili više stranih jezika može povećati vaše šanse prilikom konkurisanja za posao. Dodatni plus je ako u nekoj oblasti imate iskustva i upoznati ste sa stručnim terminima i načinom poslovne komunikacije. Vaše kvalifikacije i stručnost u startu će biti cenjene i nagrađene, jer ćete moći da obavljate veoma važne kompanijske zadatke. Najbolje od svega je što ćete verovatno u nekom trenutku biti u mogućnosti da birate poslove. Na primer, ukoliko ste zainteresovani da radite u IT ili marketing sektoru i da stičete znanja iz oblasti modernih tehnologija, možete to da navedete prilikom razgovora o poslu. Svaka kompanija danas ima veb-sajt koji sadržajem i funkcionalnostima treba da zadovolji najviše međunarodne stanarde. Zbog toga je prevod tekstualnog dela sajta i komunikacija sa onlajn korisnicima od izuzetnig značaja. Ovo se ne odnosi isključivo na prevod sa srpskog na engleski ili obrnuto. Mnogi veb-sajtovi rađeni su za tržište koje ne zahteva samo engleski jezik. Dobro znanje bilo kog svetskog jezika može vam doneti lepo i perspektivno zaposlenje, ukoliko i sami znate šta želite da postignete u karijeri.

Podučavanje

Verovali ili ne, istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da samo 32% njihove mlade populacije može da čita i piše na nekom stranom jeziku. U mogim zemljama se javlja sličan problem, odnosno engleski postaje jedini strani jezik koji mladi uče i znaju. Međutim, podjednako je važno komunicirati i na drugim svetskim jezicima koji su možda manje zastupljeni od engleskog, ali njihova uloga nije zanemarljiva. Zato iskoristite priliku da unovčite svoje usluge ukoliko pored engleskog znate na primer francuski, nemački, ruski, italijanski, turski ili bilo koji drugi jezik. Možete držati onlajn časove, praviti sopstvene kurseve, elektronske priručnike ili se priključiti nekoj već postojećoj platformi koja angažuje predavače. Bez obzira na to da li je jezik koji dobro znate manje ili više zastupljen, budite sigurni da je nekome potreban i ponudite svoje usluge.

Pisanje

Ukoliko želite da unovčite znanje jezika, nije neophodno da radite u nekoj kompaniji od 9 do 17 h. Možda je to nekada bila jedina i najbolja poslovna opcija, ali sve veći broj kvalifikovanih ljudi ne želi fiksno radno vreme. Velika je prednost novog doba što onlajn tržište rada pruža mogućnsot da se oprobate u frilensingu i preduzetništvu. Poslednjih decenija pojavila su se mnoga nova zanimanja, a neki poslovi su dobili i svoje onlajn varijante. Potražnja za ljudima koji dobro znaju neki jezik, a žele da rade online sve je veća. Ukoliko volite da pišete i želite time da se bavite, možda je copywriting idealna opcija. Ova oblast podrazumeva mnogo toga. Od pisanja reklamnih i promotivnih tekstova i blogova preko kreiranja sadržaja na društvenim mrežama pa sve do vođenja i pokretanja onlajn portala – kopirajting je izuzetno široka oblast i šteta je da se ne oprobate u nekoj grani.

Postoji još mnogo perspekrivnih zanimanja kojima možete da se bavite ukoliko dobro komunicirate na nekom stranom jeziku. Sve što treba da uradite je da prvo shvatite šta želite i na koji način možete da se angažujete. Zatim istražujte i informišite se o svim zanimanjima i opcijama koje imate na raspolaganju. Ne dozvolite da vas nešto sputa ili da vam znanje propadne, jer jezik se brzo zaboravlja ako se ne koristi i šteta bi bila da ne napredujete zahvaljujući svom radu i trudu.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime