Turistički vodič kroz Šumadiju – Upoznaj sadržaje srca Srbije

0
1859

Zelena prostranstva, kao i guste, bujne šume prepoznatljivi su simboli Šumadije. Ovi predeli naše zemlje uvek su budili veliko interesovanje mnogih turista. Reč je o prostorima na kojima se nalazi veliki broj kulturno – istorijskih spomenika i značajnih znamenitosti. Centralna Srbija poseduje neizmerno bogatstvo koje se najbolje ogleda u brojnim rekama i planinama ovog kraja, kao i u njenim mnogim šumama. Na ovim prostorima istorija se neometano odvijala i sve to je ostavilo velikog traga u našoj kulturnoj baštini i identitetu. Sve to je deo bogate i impresivne turističke ponude Šumadije, a ukoliko želite da saznate nešto više o tome, samo nastavite da čitate.

Kragujevac – istražite samo srce Srbije

Naravno da Kragujevac mora biti naša polazna tačka jer se ne kaže bez razloga je ovaj grad samo srce centralne Srbije i Šumadije. Kragujevac je kolevka iz koje je nastala bogata srpska kultura. Nekada davno Kragujevac je bio središte srpske kulture, nauke i pismenosti, a danas nastavlja da bude jedan od većih i popularnijih gradova, kao i značajan centar automobilske industrije. Moramo istaći kako je danas Kragujevac poznat i po svom izuzetno važnom i značajnom kompleksu spomenika koji čuvaju sećanje na prerano ugašene živote. Kulturno – istorijski spomenici mogu se pronaći gotovo u svakom kutku ovog grada, a na vama je da ih istražite.

šumarice -autor_ Mihailo Mladenović
šumarice -autor_ Mihailo Mladenović

Gde odsesti u Kragujevcu

S obzirom na to da je reč o jednom od većih i popularnijih gradova naše zemlje, ponuda smeštaja je veoma raznolika i dobra. Sigurni smo da ćete uspeti da pronađete nešto što če biti baš po vašoj meri i po vašem ukusu. U poslednje vreme najpopularniji vid smeštaja je izdavanje stanova na dan. Ovakav vid izdavanja smeštajnih objekata pokazao se kao odlična ideja koja vam pruža odličan smeštaj i prijatnu, domaću atmosferu po cenama koje su daleko pristupačnije i bolje od standardnih hotelskih. Pored toga, u ovakvom smeštaju vaša privatnost je sasvim zagarantovana. Ukoliko želite da pronađete najbolji smeštaj u Kragujevcu, samo kliknite na stan na dan Kragujevac. Svi stanovi koji se izdaju su lepo uređeni i moderni, sa svim neophodnim elementima i potrebštinama. Verujemo da ćete biti izuzetno zadovoljni njihovim izgledom i komforom.

Čačak – probajte čuveno čačansko pečenje, upoznajte atrakcije

Ako ste barem jednom prošli kroz ovaj divan grad, sigurno ste zastali da probate čuveno i nadaleko poznato čačansko pečenje. Ipak, pored pečenja ovaj grad je pun prirodnih lepota. Nezaobilazno je da posetite prelepu Ovčarko-kablarsku klisuru čiji je svaki kutak ispunjen značajnim i dragocenim manastirima. A kada ste već tu, onda svratite i to izuzetno lepe i lekovite Ovčar Banje i poklonite sebi pravi izlet iz snova koji će uspešno regenerisati vaš organizam i navesti vas da napunite baterije za nove radne pobede. Ono što predstavlja posebnu atrakciju ovog grada jesu ostaci termi iz doba Rimskog carstva. Nekadašnje kupatilo zagrevalo se na specifičan način, a danas se, u srcu grada, čuvaju njegovi autentični ostaci. Ovaj zanimljivi istorijski lokalitet svoje korene vuče još iz davnog 4 veka pre nove ere. A nakon njegovog obilaska možete pogledati izložbu u čačanskom Domu kulture koji se nalazi na gradskom trgu. Kao što vidite, pored ukusne prasetine, Čačak vam nudi i veoma zanimljv i bogat kulturni život.

Smederevo – uživajte u ukusima vina i srednjovekovne atmosfere

Vaša smederevska bajka može početi upoznavanjem čuvenog srednjovekovnog zdanja koje je postalo pravi simbol ovog grada. Smederevska tvrđava je mesto gde možete osetiti pravu srednjovekovnu magiju i uživati u fantastičnom pogledu na plavi Dunav. Radi se o mestu žive istorije, mestu koje je nemi svedok mnogih bitnih događaja koji su oblikovali srpsku državu. Smederevo je, kao nekadašnja prestonica, grad od izuzetne važnosti za našu kulturnu baštinu. Smederevska vina nadaleko su čuvena i poznata širom naše zemlje. Uživajte u njihovom reskom i slatkastom ukusu, dok obilazite tvrđavu i gledate na veličanstveni Dunav. Sigurni smo da će i za vas Smederevo biti jedno izuzetno lepo i nesvakidašnje iskustvo.

Šumadija je mesto neizmernih lepota koje će vas sasvim očarati. Šumadijski predeli jedni su od najlepših u celoj zemlji. Zbog toga je ceo region poznat kao popularna turistička destinacija koju mnogi turisti rado posećuju. Istražujte Srbiju i sve lepote Šumadije. Verujemo da nećete zažaliti nijednog trenutka. Pred vama je bezbroj opcija i beskrajno zanimljivih mogućnosti, pogotovo kada je reč o centralnim i zapadnim delovima naše zemlje koji predstavljaju naše kulturno blago. Svi koji su zaljubljeni u prirodu će sigurno posebno uživati u ovim krajevima, a ukoliko ste ljubitelj dobrog zalogaja, bez brige, Šumadija je mesto puno đakonija i raznih specijaliteta. Uživajte i prijatno!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime