Nakon kome progovorila na nemačkom

0
2287

Pre dva meseca u bolnici u Splitu, primljena je devojčica iz Knina zbog trovanja krvi, u komatoznom stanju. Nedavno se devojčica probudila iz kome i umesto maternjim hrvatskim jezikom na opšte iznenađenje, počela da sa okolinom komunicira na perfektnom nemačkim jezikom.

Devojčica je u školi učila nemački jezik, ali nikako tako perfektno kao što ga sad govori i razume. Doktori navode da je moguće da su to informacije koje su sačuvane u potsvesti, tokom života i učenja u školi, da mozak usled kome na drugačiji način obrađuje informacije.

Neuropsihijatar i sudski veštak Mijo Milas ističe da je ovaj slučaj medicinski neobjašnjiv, a dolazi iz duboke podsvesti.

Uprkos velikom broju naučnih radova, progresu u tehnikama istraživanja i interdisciplinarnom pristupu, još uvijek ne možemo reći da znamo kako mozak funkcionše. Ta funkcija ostaje velikim delom tajna. Neki naučnici sumnjaju da ta pitanja nikada nećemo odgovoriti.

Postoje slični slučajevi u prošlosti, gde su se ljudi budili sa veštinama i znanjem koje „nisu posedovali“, pre nego što su upali u komu.

Koma predstavlja najteži poremećaj svesti iz koga se bolesnik ne može probuditi niti je moguć bilo kakav svesni odgovor na spoljašnji nadražaj. A šta se dešava u samom mozgu za vreme kome možda nikada nećemo saznati.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime