Misteriozne poruke Svetog pisma

0
1476
Pod pojmom Biblijski kod podrazumevamo kodirane reči i fraze koje su namerno postavljene u tekstu Biblije na židovskom jeziku (preciznije, 5 Knjiga Mojsijevih). Zanimanje za Biblijski kod počelo je rasti nakon izlaska istoimene knjige, u kojoj se tvrdi da su pronađene tabele o događajima i osobama iz prošlosti i sadašnjosti, te da se s pomoću kodova mogu predvidjeti događaji u budućnosti. No, te tvrdnje žestoko osporavaju brojne religijske skupine. Prava ispravnost Biblijskog koda očituje se u sadašnjim i prošlim događajima. Kodovi u kojima se radi o budućnosti su neuobičajeni i retki, i traže detaljniju istragu u vezi njihove ispravnosti i načina na koji su traženi.

Istorija pokušaja dešifrovanja Svetog pisma

Kroz istoriju su brojni naučnici, filozofi i matematičari pokušavali razbiti zagonetku ‘Biblijskog koda’. U 13. veku, španjolski je rabin Bachya ben Asher pisao da je u delu o Postanku, u intervalu od 42 slova otkrio jednu tajnu.

Puno primera vezanih uz ovaj fenomen pronađeno je nakon smrti slovačkog rabina Chaim Michael Dov Weissmandla 1957. godine. Uprkos tome, ova tehnika je bila poznata malom broju ljudi, sve do ranih 1980-ih godina kada je nekoliko otkrića izraelskog nastavnika Avraham Orena, zainteresiralo matematičara dr. Eliyahu Ripsa sa Židovskog Sveučilišta u Jeruzalemu za daljim istraživanjem. Rips je tada započeo studiju o “Torah codeu“ zajedno sa svojim religioznim partnerom dr. Doron Witztumom. Rips i Witztum su koristeći JIS/ELS metodu pomoću kompjutera pronašli mnogo primera za Biblijski kod. Poznati američki novinar Michael Drosnin, čija je knjiga The Bible Code bila bestseller diljem svijeta tvrdi da je u židovskom originalnom tekstu Biblije pronašao skrivenu poruku koja nagovešćuje ubistvo izraelskog premijer ministra Yitzhak Rabina u godini 1995. No, i dalje je bilo prisutno pitanje, je li Biblijski kod samo mit ili se radi o istini koja je šifrirana s razlogom?

Tajanstvene poruke Svetog pisma

Pročitavši šifriranu poruku u Svetom pismu, američki novinar Michael Drosnin 1994. godine odletio je u Izrael kako bi tadašnjeg predsjednika vlade Jizchaka Rabina upozorio na smrtnu opasnost koja mu je navodno pretila.

U pokušaju pomoći čak mu je poslao pismo, koje je primilo te ignorisalo nadležno ministarstvo. Drosnin nažalost nije uspeo doći do Rabina, kojega je naposletku 1995., ubio jedan verski fanatik. Senzaciju nakon ovog tragičnog događaja izazvala je činjenica da je Drosnin ozbiljan novinar „Washington Posta“ koji je između ostalog radio i policijske reportaže, stoga mu se nije mogla pripisati lakovernost. Osim toga pomisao na ispunjenje predskazanja zapisanog u Svetom pismu koje je pisano prije 3000 godina ledila je krv u žilama. Atentat u Izraelu bio je još jedna potvrda i dokaz o postojanju tajanstvenog koda Biblije – šifriranog teksta u kojem je navodno, zapisana celokupna budućnost čovečanstva. No, Drosnin navodi kako je ovaj događaj samo deo velikog mozaika ljudke poveti sadašnjosti i budućnosti zapisane u Bibliji. U knjizi su osim toga opisani i događaji poput: ubistva egipatskog i američkog predsednika Sadata i J.F.Kennedyja, Drugi svetski rat, afere Watergate, holokaust, tragedije Hiroschime, sletanja čoveka na Mesec, Zalivskog rata, pa sve do mandata Bill Clintona.

Biblijski kod razbijen uz pomoć kompjutera?

Dodatni dokazi za one koji veruju u postojanje Biblijskog koda dolaze iz matematike. Elijahu Rips je matematičar koji tvrdi da je ‘Biblijski kod’ kompjuterski program, uz pomoć kojega se može dešifrirati Sveto pismo.

{youtube}Lk3VgQgxiqE{/youtube}

On je zajedno s dvojicom izraelskih kolega, fizičarom Doronom Witztumom i Joavom Rosenbergom, izabrao 300 židovskih pojmova koji su imali slična značenja. Kasnije su im dodali imena, datume rođenja i smrti 66 najpoznatijih Židova koji su živjeli između 9. i 19. stoljeća. Sve podatke unijeli su u program za dešifriranje, a rezultate istraživanja objavili u naučnom časopisu „Statistical Science“. Dešifrirane reči bile su: „Rabin“, „Amir“, „Tel Aviv“ i godina ubojstva. Popreko, preko Rabinovog imena mogu se naći reči: „Ubica koji želi ubiti“.
Još jedna od zanimljivosti dogodila se nakon što je Rips u program ubacio ime i prezime iračkog diktatora Sadama Huseina. Računalo je nakon nekog vremena izbacilo reči: „Scuds“, „ruske rakete“ kao i datum početka rata i ime „Husein“. Bio je to još jadan dokaz o mogućnosti dešifriranja te predviđanja događaja, no naučnici, iako priznaju da tu ima neke logike, misle da se oko pitanja Biblijskog koda još puno toga čini nejasnim.
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime