Kristalna lobanja

0
1781

1500 godina stari modeli aviona, kompjuteri iz antičke Grčke, sijalice iz Egipta, kristalne lobanje iz prašuma Južne Amerike: Uvijek arheolozi naću stvari koje nebi smjele postojati. Ali, zašto ipak postoje?

I danas mnoge ljude začućuje priča koja se desila 1927 godine u prašumi blizu Belize (tadašnji Britanski-Honduras). Britanski arheolog i avanturista Fredrick Mitchell-Hedges je tada bio u potrazi za nestalim kulturama koje bi mogle biti povezane sa mističnom Atlantidom. Njegova, adoptirana, kćerka je na svoj 17-ti roćendan zapazila čudan sjaj među ruševinama arheološkog mjesta koji su istrazivali.

Radnici su požurili da pronađu uzrok tom sjaju. Otklonivši zemlju i kamenje, oni su pronašli lobanju izrađenju od čistog kristala. Veličina je odgovarala lobanji čovjeka, bila je više od 5 kg teška i savršene obrade.

Pri vijesti o pronalasku lobanje, domorodci iz obližnjih mjesta su odmah došli tu i pali na koljena te molili se. Jedan stari Maja je rekao da je lobanja preko 100 000 godina stara, i da je samo jedna od ukupno 13 lobanja koje su neprocjenjivo blago njegovih predaka. One sadrže informacije o nastanku čovjeka, odgovore na pitanja o najvećim tajnama i, ako se svih 13 lobanja spoje, one počinju da pričaju.

Mitchell-Hedges izjavio je da neobičan nalazak je najmanje 3.600 godina star, i da obrađen je na nepoznat način. On nema pojma na koji način su ih Maje mogli napraviti. Detaljnija pretraga lobanje, učinjena 1970 godine u laboratorijama Hewlett-Packard – proizvođača kompjutera, potvrdila je njegove navode:
Lobanja je izrađena od čistog kristala, i suprotno njenoj prirodnoj osovini. Pri takvoj obradi ona bi zapravo trebala da se raspadne u hiljade dijelova.

Vjerovatno je prvo grubo obrađena dijamantnim oruđem te kasnije, sa smjesom vode i pijeska, glatko polirana. Procijenjeno radno vrijeme: Preko 300 godina. „Ova prokleta stvar zapravo nebi smjela postojati“, izjavio je jedan od naučnika.

šta znači to? Dali su Maje bile u stanju izraditi predmete koje ni danas, sa modernom tehnikom, nismo u stanju napraviti? Dali su prijašnje kulture bile mnogo više razvijene, nego što to danas pretpostavljamo? Ili ovdje utjecaj imaju neke nadnaravne sile? Mozda čak dolaze sa drugih planeta, a donešene su od svemiraca? Ovo zadnje tvrdi Anna Mitchell-Hedges, adoptirana kćerka Frederick-a.

Odgovori na ovakva pitanja nisu jednostavna, jer naučnici i arheolozi uvijek pronađu predmete koje nije moguće odrediti u poznati tok istorije. Oni se ističu iz toga, i bivaju „Out of Place Artefacts“ nazivani, na našem jeziku prijevod bi otprilike glasio: umjetno stvoreni predmeti na čudnim mjestima.

Tajna kristalne lobanje

Izvor: Knjiga Misterije i fenomeni

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime