Gde na zimovanje? Najbolje zimske destinacije bivše Jugoslavije

0
3182

Zima na Balkanu je nešto zaista posebno… Ko voli zimski turizma, planinarenje, skijanje i svež planinski vazduh sigurno će naći raj za sebe u nekom planinskom centru širom bivše nam domovine Jugoslavije. Priroda je ove naše prostore ukrasila planinskim predelima nestvarne lepote, a neka mesta su zimi kao iz bajke. Bez obzira da li se spremate za nezaboravnu avanturu u prirodi, ili želite miran odmor, izbor zimskih destinacija je zaista zavidan. Zato, ako se pitate gde na zimovanje na Balkanu, evo naših predloga.

Bledsko jezero, Slovenija

Bledsko jezero neprestano dokazuje svoju popularnost među posetiocima Slovenije, koji kad jednom dođu, uvek se vraćaju Bledu. Ova večita privlačnost ne iznenađuje kada se zagledate u površinu jezera, na kojoj se ogledaju šumsko drveće sa njegovih obala i planine koje ga okružuju. Sliku upotpunjuje crkva na jezerskom ostrvcetu.

U zimskim mesecima Bledsko jezero i njegova okolina su prekriveni snežnim pokrivačem i izgledaju kao na razglednici. Poseban ambijent stvara izmaglica koja se diže iznad okolnih planina. A nakon relaksirajuće šetnje na svežem planinskom vazduhu, ništa vam neće prijati tako dobro kao domaći gurmanluci, poput fantastičnog lokalnog gulaša.

bledsko jezero

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Planina Jahorina je razlog zašto je Sarajevo poznato kao glavno odredište za zimske sportove na Balkanu. Ona je poznata po održavanju Zimske Olimpijade 1984. godine, i po skijanju i snoubordingu svetske klase, sa raznovrsnim ski stazama različitih stepena težine.

Ako stvarno želite da upoznate Jahorinu počnite od njenog vrha. Možete se popeti žičarom na nadmorsku visinu od 1913 metara i odatle skijati na puno različitih načina, spuštati se šumskim ski stazama i pokraj rustičnih restorana koji se nižu uz staze i nude izvanredne tople supe i čorbe pripremljene na tradicionalan način. Skijaški dan proveden na Jahorini najbolje je završiti šoljicom vrućeg kakaa u nekom lokalu u turističkom ski selu koje se sastoji od nekoliko hotela i mnogo etno gostinjskih kuća.

jahorina ski lift

Bjelašnica, Bosna i Hercegovina

Bjelašnica je druga sarajevska planina koja je poznata po zimskim sportovima i koja je takođe bila mesto održavanja Zimske Olimpijade 1984. godine. Na Bjelašnici se nalazi veliki turistički ski kompleks sa nekim stazama koje su sigurno strmije nego one na Jahorini. Skijališta su podeljena na posebne ski zone, što ovaj zimski centar čini jako pogodnim kako za skijaše početnike tako i za profesionalce. U dnu skijaških staza je turistički centar sa nekoliko udobnih hotela i više restorana koji nude tradicionalna bosanska jela, odlična nakon zimskog avanturističkog dana. Bjelašnica je takođe odlična destinacija za zimski alpinizam, jer kroz zmizelene šume i padine ove divne planine vode brojne planinarske staze.

Dinara, Hrvatska

Dinara je najviša i najpoznatija planina u Hrvatskoj. Ako se popnete na sam vrh, na 1830 metara nadmorske visine, omogućićete sebi uživanje u nestvarnom pogledu koji puca na Jadransko more i nacionalni park Kornati. Dinara je savršena je za pešačenje, hodanje po snegu i nordijsko skijanje, ali u toku zime možete očekivati 2 do 3 metra snežnog pokrivača i izuzetno niske temperature koje se neretko spuste i do -30 stepeni Celzijusovih.

Šar planina / Popova Šapka, Makedonija

Popova Šapka je poznati skijaški centar na Šar planini, udaljen 65 kilometra od Skoplja. Ski staze se nalaze na nadmorskoj visini od 2.000 – 2.500 metara, pa su vremenski uslovi oštriji, ali se zato sneg zadržava duže vreme, pa je i skijaška sezona duža. Odmaralište nudi 2 velika lifta i 5 manjih ski liftova. Međutim, ono po čemu je Popova Šapka poznata, jesu odlični uslovi za free ride skijanje. Na severozapadnoj strani planine postoje mnoge staze na kojima se sneg zadržava do kasnog proleća. Pravo kraljevstvo za slobodne skijaše, kako na skijama tako i na snoubordu.

Durmitor, Crna Gora

Centar zimskog turizma na crnogorskoj planini Durmitor odličan je izbor kako za skijaše, tako i za snoubordere. Na Durmitoru postoje 3 skijaške staze i 5 ski liftova, a uslovi su pogodni kako za početnike tako i za one iskusnije. Odmaralište je smešteno u obližnjem Žabljaku.

Žabljak je poznat kao najviši grad na Balkanu smešten na 1456 metara nadmorske visine. Grad se baškari usred netaknute divljinje, među zapanjujućim planinskim vrhovima kao njegovim stražarima, a okružuju ga 18 glečerskih jezera, među kojima je najpoznatije Crno Jezero. Zbog svega toga, Durimtor je pravi skriveni dragulj balkanskog zimskog turizma.

Kopaonik, Srbija                                   

Kopaonik je najpoznatiji srpski ski centar i najveći planinski masiv u Srbiji, a svakako najbolji izbor kada je u pitanju skijanje u Srbiji. Ima više od 62 kilometara skijaških staza koje su prilagođene svim uzrastima i svim nivoima skijanja. Osim staza za alpske skijaške discipline, na Kopaoniku postoje i staze za nordijsko skijanje i za slobodni (freeride) stil. Najmoderniji ski lifotvi mogu da prevezu 32.000 skijaša na sat, a možete uživati i u noćnom skijanju. Međutim, na Kopaonik nije dobar samo kada su u pitanju skijanje i drugi zimski sporotovi, već je pravo mesto i za one koji vole klubove i kafiće, ili dobru restoransku klopu, baziranu na tradicionalnoj kuhinji.

kopaonik milos krstic wikipedia

Zlatibor, Srbija

Zlatibor je jedna od najlepših srpskih planina i spada u najposećenije turističke destinacije Srbije. Iako se razvio u turistički centar koji svojim gostima tokom cele godine nudi zanimljive sadržaje, Zlatibor je ipak najlepši zimi. Veoma je pogodan za porodični odmor i početnike u skijanju. Ski centar Tornik na Zlatiboru može da primi do 5.400 skijaša na sat. Pored toga, Zlatibor nudi odličan smeštaj, kao i restorane sa velikim izborom tradicionalnih srpskih specijaliteta.  

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime