Retke i ugrožene biljne vrste u Srbiji (Rosulja, Pančićeva omorika, Srpska ramonda…)

0
30436

U Srbiji postoji 215 vrsta biljaka koje su kao prirodne retkosti stavljene pod najstroži stepen zaštite države. Ugrožene vrste su unose u crvene liste i crvene knjige. Crvene liste su spiskovi biljaka koje su retke, ugrožene i zaštićene zakonom. Crvene knjige sadrže detaljan opis retke i ugrožene biljke, kao i njenog staništa. Svaka država ima svoje crvene knjige.

Rosulja

Rosulja je biljka mesožterka koja se hrani insektima. Hvata ih pomoću lepljivih listova. Raste u blizini Vlasinskog jezera. Po njoj su stanovnici Vlasotinca dobili nadimak Rosuljci.

mesozderka

Pančićeva omorika

Pančićeva omorika je vrsta četinarskog drveta koje raste samo u zapadnoj Srbiji i Istočnoj Bosni. To je tanko i vitko drvo koje dostiže visinu do 50 metara. Ovo drvo potiče iz daleke prošlosti.

panciceva omorika

Banatski božur

Banatski božur je biljka prelepih, upadljivo crvenih cvetova. Zbog nesavesnog branja danas je postao retkost. Ova ugržena vrsta opstaje samo još u Deliblatskoj peščari.

banatski bozur

Srpska ramonda

Srpska ramonda je neobična biljka, koju je pronašao čuveni srpski prirodnjak Josif Pančić. Za ovu biljku je vezana retka pojava – čak i kada se potpuno osuši, može se osvežiti kada se zalije. Ova neobična pojava je primećena sasvim slučajno. Po herbarijumu, u kom se biljka nalazila, prosula se voda, a osušena biljka je ponovo prolistala.

srpska ramonda

Gorocvet (zečji mak, gorocvat, gospina vlas)

Gorocvet, je višegodišnja, zeljasta biljka iz familije ljutića koja raste na peskovitim staništima i sušnim livadama. Još jedna biljka kojoj je ime pozajmio lik iz grčke mitologije, lepi lovac Adonis. S obzirom na to, da cveta u proleće (od marta do maja) eto i drugog dela njenog imena. Predstavlja ukras Deliblatske peščare i u Vojvodini je ova biljka zaštićena od 1978. godine. Osim po lepoti ova biljka je i dragocena i po lekovitosti i koristi se za proizvodnju lekova protiv srčanih oboljenja. Upravo zbog toga je znatno proređena. Lepota i lekovitost ne smeju da zavaraju – ona je otrovna.

gorocvet

Zlatni ljiljan

Zlatni ljiljan je specifičan po svojim zlatnim cvetovima koji na prvi pogled daju predivan utisak. Baš zbog te zlatne boje je mnogo bran, zato i jeste ugrožen.

zlatni ljiljan

Klikom ovde ili na sliku ispod preuzmite ilustraciju o rektim biljkama u pdf formatu.

Slike preuzete sa sajta Wikipedia

ugrozene biljke1

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime