Ugrožene životinje u Srbiji sa ilustracijom

0
15059

Na teritoriji Srbije žive 94 vrste sisara, a to je skoro dve trećine svih vrsta koje žive u Evropi. Lovljenje je jedan od razloga za smanjenje broja životinja u Srbije. Čovek je svojom delatnošću izmenio izgled Zemlje i u znatnoj meri oštetio biosferu. Na ogromnim površinama potpuno su uništeni prirodni ekosistemi (šume, stepe, močvare) ili su zamjenjeni veštačkim (plantaže, farme, naselja). Menjajući ekosistem čovek je nesveno ugrozio mnoge životinjske vrste a čak neke doveo i do ivice istrebljenja. 

Vidra

Vidre spadaju u ugrožene životinjske vrste, ima dugo i vitko telo i kratke noge. Među prstima su joj plovne kožice, a ima i oštre kandže. Može da se uspravi na zadnje noge i da tako stoji po nekoliko minuta.

vidra

Dabar

Područje reke Zasavice, koja se nalazi u Vojvodini, naseljeno je dabroovima donesenim iz Nemačke. Dabrovi se hrane korom mladog drveta i vodenim biljkama. Grade branu od oborenih stabala, koja je ujedno i sklonište za ove životinje.

dabar

Mrki medved

Mrki medved spada u najkrupnije životinje naše zemlje. Lovi noću a preko dana spava. Živi povučeno, a samo u izuzetnim slučajevima može da napadne čoveka. Ženka obično rađa od jednog do četiri mečića.

medved

Beloglavi sup

Beloglavi sup je naša najveća ptica. Ova retka vrsta lešinara, hraneći se uginulim životinjama sprečava širenje zaraza i na taj način učestvuje u „prirodnoj reciklaži“. Najveća kolonija beloglavog supa nalazi se u specijalnom rezervatu prirode „Uvac“.

beloglavi sup

Ilustracija – Ugrožene životinje u Srbiji

Ilustracija ugroženih životinja u Srbiji

Pogledajte i tekstove o retkim i ugroženim životinjama u svetu i o najugroženijim biljnim vrstama u Srbiji

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime