Kako napisati kvalitetan sastav iz Srpskog jezika i književnosti

7
46354

Velika briga i problem svih školaraca je vreme u kome treba da se svedu ocene i urade brojni pismeni zadaci. Svako želi da uradi najbolje što može i iz svega toga izvuče ono najbolje, tj. najvišu ocenu. Napisati kvalitetan sastav uopšte nije lak zadatak, potrebno je uložiti dosta truda i vremena, a znanje i veština su neophodni. Treba vladati zadatom materijom i poznavati osnovne činjenice koje su od krucijalnog značaja za vaš rad. Pokušaćemo da vam olakšamo u izradi kvalitetnog sastava tako što ćemo vam u nastavku dati par korisnih saveta.

Ne pišete dugačke i konfuzne rečenice

Prvi u nizu saveta je da ne pišete dugačke i konfuzne rečenice koje kad se pročitaju mogu da izazovu određenu dozu zbunjenosti kod čitalaca. Pišite kraće i što jasnije rečenice u kojima navodite sve potrebne argumente koje su vezane za vašu temu. Pokušavajte da vam rečenice što bolje zvuče i uvek imajte u vidu činjenicu da je stil pisanja temelj vašeg rada. Ako ste počeli pisanje sa kratkim i jasnim rečenicama, tako treba da nastavite do kraja vašeg sastava, kako bi održali formu i stil vašeg pisanja. Ne pokušavajte da kombinujete stilove, jer to moze dovesti do neuspeha u vašem pisanju.

Veoma je važno napomenuti da vaše rečenice moraju u potpunosti da budu gramatički ispravne, jer to odaje utisak da ste ozbiljno shvatili pisanje tog zadatka i da ste „profesionalci“ u svom poslu. Ipak, trudite se da vaš zadatak ima što manje gramatičkih grešaka, jer je pravopis ključni segment svakog jezika i ne sme se nikako potcenjivati. Svaka takva greška u odnosu na svoju veličinu, može imati veliki uticaj na vašu ocenu. U vašim rečenicama treba da preovladavaju slikovite misli i svaka situacija koju želite da opišete treba biti prikazana na što realniji i slikovitiji način. Ne treba preterivati u tome, ali svaka vaša reč treba da ima određeni smisao koji je pogodan za opisivanje te situacije.

Još jedna ključna stavka u izradi vašeg zadatka jeste primena epiteta kao stilske figure. Svaku misao treba obogatiti sa što više prideva i na taj način stilski obogaćujete vaše pisanje. Ne treba i u tome preterivati, za sve postoji granica i treba biti umeren u svemu, to je ključ uspeha.

Analizirajte pažljivo zadatu temu

U vaš sastav treba izneti što više činjenica koje će predstavljati osnovu svih razmatranja koja ste mislili da uključite u vaš zadatak. Kad navedete neku činjenicu koja se odnosi na temu koja vam je zadata, odmah treba obrazložiti zašto je to tako i šta se time postiže. Treba analizirati događaje i navoditi razloge zbog čega se nešto dogodilo, suvoparno prepričavanje nije dovoljno za uspešan i kvalitetan zadatak. Detaljna analiza svih okolnosti biće jedan razlog više da vaš rad pohvaljen i adekvatno nagrađen. O vama će se steći utisak da ste osoba koja vrlo zrelo ume da razmišlja i donosi zaključke u oblasti koja vam je zadata. Uvek treba ići tim putem, kada pišete glavna smernica treba da vam bude razlog nekog dešavanja.

Nikada nemojte da donosite neke neosnovane zaključke koje ste proizvoljno izneli. Takav postupak je suviše neozbiljan i nije adekvatan kada je u pitanju pisanje pismenog zadatka. Jedan „trik“ koji vam može biti izuzetno koristan za pisanje sastava jeste kreiranje koncepta. U tom konceptu treba da navedete stavke koje su vezane za vašu temu i koje ćete kasnije detaljnije obraditi. Svaka stavka treba da bude konkretna i jasna i kao takva treba da predstavlja segment vašeg zadatka. Takvim sistemom znatno ćete olakšati vaše pisanje i u svakom trenutku ćete znati šta treba da pišete i kojim redosledom.

Pogledajte primere

Vrlo je bitno da kreirate pravi koncept, jer ako pogrešite u tom delu, kasnije će sve biti pogrešno. Zato obratite pažnju pri formiranju koncepta i pokušajte da navedete sve najbitnije odlike vaše teme. Naravno, pre nego što počnete da pišete sastav, poželjno je da pročitate i vidite neki slični zadatak koji je kvalitetno napisan i koji će vam dati ideju i usmeriti vas u pisanju. Od velike pomoći vam može biti Internet, gde možete da posetite blog Školski kutak i tamo pronađete primere kvalitetnih školskih sastava. Takva vrsta pomoći je sasvim dovoljna i na osnovu toga sami možete doći do zaključka kako da napišete rad sa čijom ocenom ćete biti zadovoljni. Nekada je potrebno videti kako nešto izgleda, da bi kasnije mogli to sami da uradite.

Budite kreativni i ne žurite

Za vaš sastav je takođe važna kreativnost, koju treba maksimalno isticati. Naravno, kreativnost treba koristiti samo u situacijama u kojima je ona poželjna, ne treba uvek insistirati sa kreativnim rečenicama. Takođe, poželjno je da vaše rečenice obogatite metaforama i raznim prenesenim značenjima.

Takav stil pisanja će značajno podići nivo kvaliteta vašeg sastava i na neki način će mu dati dozu originalnosti. Ipak to podrazumeva da posedujete određeni vokabular, koji možete stalno proširivati određenim rečima i terminima. U tom pogledu, poželjno je čitati što veći broj knjiga i tako ćete najbolje upotpuniti i obogatiti vaš vokabular. Nikada nemojte da žurite prilikom pisanja, uvek treba biti strpljiv i staložen. Sačekajte pravu misao i onda kada bude došla, zapišite je u pravoj formi i ovekovečite je u vašem radu. Takođe, ako prevelika žurba vas može navesti na greške koje u brzini nećete primetiti, ali te greške će kasnije biti od velikog značaja pri ocenjivanju vašeg rada.

Proverite greške

Uvek proverite ono što budete napisali. Uverite se da je sve u redu i onda možete da nastavite dalje sa pisanjem. Isto tako, kada ste završili sa pisanjem, proverite još jedamput sadržaj celog sastava i na vreme ispravite potencijalne greške koje ste uočili. Najveća greška koja vam se može dogoditi je da se vaš sastav ne uklapa u temu koja vam je zadata, tj. da ste promašili temu. Treba voditi računa o tome i vaše pisanje treba biti usmereno na zadatu temu i ni po koju cenu ne treba skrenuti sa nje.

Svo vaše pisanje će biti uzaludno ukoliko napravite takvu katastrofalnu grešku, zato treba da na vreme razjasnite šta treba i o čemu treba pisati. Takva „početnička“ greška vas može skupo koštati i ostaviti loš utisak o vama, a to sigurno ne želite. Kada pišete satav, potrebno je da se potrudite da budete dovoljno opširni kako bi u potpunosti zadivoljili zahteve teme.

Preopširnost u pisanju vam ne može naneti velike štete, ali ponekad može da smeta i da dobije negativan smisao. Zato, još jednom napominjem, treba biti umeren u svemu. Osećanja su jako važan segment čovekovog života i predstavljaju suštinu njegovog postojanja. Osećanja predstavljaju srž čoveka i njegovog bića. U vašem sastavu je neophodno da iskažete svoja osećanja koja gajite u određenim situacijama i okolnostima. Morate da izrazite svoj stav i mišljenje koje ćete braniti u vašem pisanju. Vaš stav, kao osnovu mora da ima duboke emocije i mora biti zasnovan na realnim činjenicama. Poželjno je da u svakom iznošenju stavova budete pravični i u skladu sa čovekovim moralnim principima. Svakako, treba razumeti temu na koju treba da pišete. Ukoliko vam je nešto nejasno, vaša dužnost je da se informišete o toj temi i na taj način pružite najvažniji korak ka pisanju uspešnog sastava.

Ne možete pisati na zadatu temu, a da nemate znanja o oblasti koja se pominje u temi. Tada vaše rečenice neće imati adekvatnog oslonca i vaše pisanje će biti neosnovano i proizvoljno. Zbog toga, uvek budite informisani o temi koju ćete obrađivati na pismenom zadatku, jer je to osnova za dalje pisanje. Nikada nemojte da potcenjujete trud.  Ako vašim pisanjem ostavite pozitivan utisak koji se odnosi na vaš trud i zalaganje, uvek možete da očekujete bolji uspeh. Uvek pokušajte da date svoj maksimum, kada je u pitanju pisanje i ne dozvolite da vas na neki način strah i trema ometaju u pisanju.

Inspiracija i veština

Kad pišete, treba sačekati trenutak inspirsacije, a to je nemoguće ukoliko ste uplašeni i uznemireni. Strah može u velikoj meri u negativnom smeru da utiče na vaše pisanje. Ukoliko se pridržavate ovih saveta, nikada nećete imati razloga za strah. Važno je napomenuti i da vaša preglednost rečenica uvek bude na visokom nivou, kako bi mogli da zadoviljite zahteve uspešnog sastava. Kako u životu, tako i u pisanju snalažljivost je jako važna. Od vas se očekuje da umete da se prilagodite svakoj situaciji i da u tim okolnistima izvučete prave vrednosti. Takav odnos prema pisanju može biti veoma uspešan, ali od vas iziskuje određene veštine i sposobnosti. Ipak, da biste napisali kvalitetan sastav morate da posedujete znanje i bar neku od ovih veština.

Nadamo se da smo vam našim savetima pomogli u pisanju i stvorili sam sliku o metodama i načinima pisanja. Ukoliko se pridržavate tih saveta i budete uložili dovoljno truda, vaš put ka uspešnom sastavu je neizbežan. Naše savete možete shvatiti i kao pravila koja uvek treba poštovati, kada je u pitanju pisanje sastava. Svakom radu treba dati svoj lični pečat i učiniti ga jedinstvenim i uvek treba pokušati da sastav bude usklađen sa vašim karakterom. Uz ove savete, vašem radu dodajte dozu vaše kreativnosti i inspiracije i budite potpuno bezbrižni što se tiče uspeha vašeg sastava. Ovakav pristup prema pisanju možete shvatiti kao formula za uspešno pisanje zadataka zbog kojih ćete biti nagrađeni u svakom pogledu.

loading...

7 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime