Kako se bez stresa opremiti za novu školsku godinu

0
596

Priprema za novu školsku godinu je period koji zahteva dosta planiranja i organizacije. Tu su knjige koje se moraju kupiti, školski pribor koji treba obnoviti, odeća i obuća koja se mora prilagoditi potrebama dece koja su porasla.

Na sve to, dodaje se i izazov prilagođavanja deteta na novu rutinu, nove nastavnike i eventualno nove prijatelje. Sve ovo može izazvati dosta stresa kod roditelja, što čini ovaj period izuzetno zahtevnim.

škola-devojčica
Pexels.com

Da li ovakva priprema mora biti stresna? Ne nužno. Kao i kod mnogih drugih izazova u životu, pravi odgovor često leži u dobroj organizaciji i efikasnom planiranju. Postoji nekoliko praktičnih načina da se ovaj period učini što “bezbolnijim”.

Ključne strategije koje se preporučuju za ovaj period uključuju korišćenje onlajn knjižara, izradu detaljnih spiskova potrepština i postepenu kupovinu tokom leta. Ove metode mogu u velikoj meri da olakšaju pripremu za novu školsku godinu, smanje pritisak i omoguće roditeljima da se fokusiraju na ono što je najvažnije – podršku svojoj deci na putu u novu školsku godinu.

Ovi saveti su namenjeni svim roditeljima koji traže načine da učine ovaj proces lakšim, efikasnijim i manje stresnim. Njihova primena može omogućiti da se više vremena posveti deci i njihovoj pripremi za nove izazove, dok se istovremeno uštedi novac i energija. Stoga, ulazak u novu školsku godinu ne mora biti period stresa i haosa, već period dobro organizovane pripreme i radosti zbog novih početaka.

Koristite prednosti onlajn knjižara

Digitalna era pružila nam je brojne mogućnosti, među kojima je i olakšana kupovina školskog materijala. Onlajn knjižare postale su veoma popularne u poslednjih nekoliko godina, i to sa razlogom. One nude širok asortiman proizvoda, jednostavno pretraživanje, poređenje cena, kao i mogućnost kupovine bez dugih šetnji i obilazaka na licu mesta.

Na primer, onlajn knjižara Hijeroglif pruža roditeljima pristup velikom broju udžbenika, sveski, pernica, školskih torbi i ostalih potrepština za školu. Proces je jednostavan: izaberete proizvode koje želite da kupite, dodate ih u korpu, izvršite plaćanje i čekate da vam paket stigne na kućnu adresu. Osim toga, sajt ove knjižare omogućava pretraživanje po različitim kategorijama.

Jedan od dodatnih benefita korišćenja onlajn knjižara je ušteda vremena. Nema čekanja u dugim redovima, nema gužve u saobraćaju ili traženja parking mesta. Takođe, onlajn knjižare su dostupne 24/7, što znači da možete obaviti kupovinu kad god vama najviše odgovara.

Još jedna prednost onlajn knjižara jeste mogućnost upoređivanja cena. U fizičkim knjižarama, morate obići nekoliko prodavnica da biste uporedili cene i našli najbolju ponudu. Sa onlajn knjižarama, to možete uraditi sa nekoliko klikova, čime se uštedi ne samo novac, već i vreme.

Onlajn knjižare poput često nude popuste i specijalne ponude koje možete iskoristiti. Mnoge knjižare imaju program lojalnosti ili nude popuste za prvu kupovinu, što može biti odličan način da se smanje troškovi školovanja.

dečak-knjige-domaći
Pexels.com

Na kraju, važno je napomenuti da je bezbednost onlajn kupovine na visokom nivou. Pouzdane onlajn knjižare koriste napredne metode enkripcije za zaštitu ličnih podataka i transakcija, a mnoge od njih nude i opcije povraćaja ili zamene proizvoda ukoliko ne budete zadovoljni.

Dakle, umesto da jureći od prodavnice do prodavnice trošite svoje dragoceno vreme, iskoristite prednosti onlajn knjižara. Olakšajte sebi pripremu za novu školsku godinu i smanjite stres koji ovaj period može da donese.

Napravite spisak

Jedan od najefikasnijih načina da se olakša priprema za novu školsku godinu je pravljenje detaljnog spiska potrepština. Tačno definisane potrebe mogu da smanje vreme provedeno u kupovini, kao i da pomognu u održavanju budžeta pod kontrolom. Evo nekoliko koraka koje treba pratiti prilikom pravljenja spiska:

  1. Pregledajte školski spisak: Većina škola daje spisak potrebnih udžbenika i materijala za svaki razred. Ovaj spisak bi trebalo da bude osnova za vašu kupovinu.
  2. Proverite stari materijal: Pre nego što krenete u kupovinu, pogledajte šta od prošlogodišnjeg materijala može da se iskoristi. Olovke, bojice, lenjire, sveske sa praznim stranama, pernice – sve to može da se koristi i naredne godine.
  3. Napravite spisak odeće i obuće: Pored školskog materijala, potrebno je i da se obnovi dečija garderoba. Uzmete u obzir rast deteta, kao i promenu godišnjeg doba.
  4. Planirajte unapred za školske aktivnosti: Ako vaše dete pohađa dodatne aktivnosti poput sporta ili muzike, uključite potrebne stvari za to u vaš spisak.

Pravilno napravljen spisak može biti velika pomoć u ovom periodu. Omogućava da se fokusirate na ono što je potrebno, bez suvišnog trošenja vremena i novca na stvari koje nisu neophodne. Takođe, pomaže da se smanji stres jer sve što je potrebno je na jednom mestu. Sa spiskom u ruci, kupovina za školu može biti mnogo lakša i organizovanija. 

Planiranje i postepena kupovina

Kada imate jasno definisan spisak školskih potrepština, korak dalje je da taj spisak podelite na manje delove. Na primer, jedan deo može biti rezervisan za knjige, drugi za sveske i pribor, a treći za odeću i obuću. Ova strategija omogućava da se kupovina podeli na manje, lako upravljive segmente.

Još jedna stvar koju bi trebalo uzeti u obzir je vremenski period za kupovinu. Ne mora sve da se kupi odjednom. Počnite sa onim stvarima koje su najpotrebnije, kao što su knjige, a zatim dodajte ostale stvari kako se približava početak školske godine.

Ova metoda postepene kupovine ima mnogo prednosti. Prvo, smanjuje se finansijski pritisak koji dolazi sa velikim, jednokratnim izdacima. Drugo, daje vam više vremena da pronađete najbolje ponude i uštedite novac. I treće, smanjuje se stres jer ne morate da jurite na sve strane u poslednjem trenutku.

Pored toga, postepena kupovina omogućava roditeljima da uključe decu u proces. To može biti sjajna prilika da se razgovara o vrednosti novca, budžetiranju i važnosti planiranja.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime