Kako dobiti dobre ocene u školi

0
3708

Na prvi pogled sve izgleda vrlo jednostavno. Da biste upisali srednju školu koju želite morate imati dobre ocene u osnovnoj školi. Ako znate tačno šta je to što biste voleli da upišete, verovatno imate i ideju kakav bi prosek trebalo da imate za željenu školu, odnosno smer.  Ali kako tačno dobiti dobre ocene i ostvariti svoj cilj? Dobre ocene su odraz napornog rada i razumevanja gradiva. Rad na postizanju dobrih ocena uči vas važnim veštinama u učenju i disciplini. To su doživotne sposobnosti koje će vam poslužiti čak i kada više ne budete radili školske testove iz matematike. 

Bez obzira da li je vaš cilj gimnazija ili neka srednja stručna škola, važno je da imate jasan stav šta vam je potrebno da to i ostvarite. Međutim, ocene vrlo često nisu pravo merilo znanja i od njih je mnogo bitnije realno znanje koje ponesete iz osnovne škole. Ukoliko se dogodi da je vaš prosek ipak nedovoljan za upis željenog smera, uvek se možete odlučiti za privatne gimnazije i stručne škole. One takođe nude sjajno obrazovanje, vrhunski kadar i savremenu opremu.

Dobre ocene i kako do njih?

U nastavku teksta daćemo nekoliko saveta koji će školarcima pomoći da dobiju dobre ocene u školi.

Redovno radite domaće zadatke

Da biste dobili bolje ocene, radite redovno domaće zadatke i nemojte ih samo prepisivati jedni od drugih. Ako ne radite domaći zadatak, nećete znati šta ne razumete, što znači da nećete moći da postavite prava pitanja i dobijete odgovor. Ako nemate uvid u ono što ne znate, nikada to nećete ni naučiti! S druge strane postoji mogućnost da dobijete i lošu ocenu za neaktivnost.

Aktivno učestvujte u nastavi

Svi znamo da se lakše pamti nešto ako smo aktivno uključeni u proces učenja. Posebno u školi, pasivno slušanje često otežava pamćenje onoga što smo čuli  ako to nismo doživeli i u praksi. Naravno, vaša mogućnost aktivnog učešća donekle zavisi od vašeg nastavnika, razreda i vaše ličnosti. 

Neki nastavnici radije drže predavanja, umesto da se više okrenu praktičnom delu nastave. Takođe postoje učenici koji se osećaju nelagodno kada govore pred drugima. Ipak, većina prosvetnih radnika prepoznaje važnost aktivnog učenja i omogućavaju takvo učenje za sve učenike. To je odličan način da savladate gradivo i pokažete nastavniku da se trudite.

Pravite beleške na času

Vođenje beleški nije nešto što svi učenici znaju da rade, pogotovo u osnovnoj školi. Naučite da pravite beleške jer je to dobar put za postizanje boljih ocena. Naravno,ne beleže svi na isti način. Najbolje je ne zapisivati sve što nastavnik kaže. Umesto toga, zapisujte samo ključne činjenice.

Ne oklevajte da zatražite pomoć

Među učenicima postoji uobičajena zabluda da pomoć treba da potraže samo ako je nastavnik izričito preporučuje ili ako zaista dobijate loše ocene. U stvari, svi dobri nastavnici zaista žele da vam pomognu kad god je to potrebno.

Kada god vam se jave nejasnoće u vezi sa gradivom ili domaćim zadacima, obratite se nastavniku. On će to ceniti i nagraditi vaš trud i zalaganje. Nijedan nastavnik ne želi da daje loše ocene, već da pomogne učenicima da nauče gradivo. 

Budite motivisani

Jaka konačna ocena je proizvod mnogih dobrih ocena povezanih zajedno, što znači da morate biti motivisani tokom cele godine. Ostati koncentrisan na školske zadatke nije uvek lako. Mnogo je toga što vam može odvući pažnju, ali se potrudite da učite u kontinuitetu.

Imajte na umu da je ovo maraton, a ne sprint. Ponekad možda nećete stići da uradite domaći zadatak, i to je u redu. Međutim, važno je da težite najboljem mogućem uspehu.

Napravite raspored učenja

Završavati sve školske obaveze nije uvek lako. Imate verovatno i vannastavne aktivnosti, porodične obaveze i još mnogo toga. Upravljanje vremenom može biti najbolji alat za postizanje boljih ocena.

Raspored učenja može vam pomoći da upravljate svojim vremenom i sprečite nagomilavanja obaveza. Podelite gradivo na manje celine, umesto da pokušavate sve naučiti odjednom. Bićete manje opterećeni i bolje ćete savladati lekcije. Za svaki predmet odredite vreme kada ćete ga učiti. Zabeležite to u kalendar i držite se rasporeda.

Raspored učenja treba da bude fleksibilan pa povremeno možete napraviti i neke rotacije ili pomeranja. 

Uklonite ometače

U današnje vreme jako je teško odvratiti pažnju od poruka na telefonu, računaru ili tabletu. Zato učinite sve što je u vašoj moći kako biste sveli na najmanju moguću meru sve ometače i izgradili dobre navike u učenju. Uključite telefon u režim „Ne ometaj“ da ne biste dobijali obaveštenja. Ugasite i notifikacije koje vam stižu sa društvenih mreža.

Ometanje može biti i fizičko. Održavanje urednosti radnog stola može vam povećati produktivnost i dovesti vas do boljih ocena. Upravljanje prostorom može biti jednako važno kao i upravljanje vremenom.

Vodite računa o svom zdravlju

Jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti da biste postigli dobre ocene u školi je da se brinete o sebi i svom zdravlju. Izgaranje i preopterećenost vam neće povećati prosek ocena. U određenom trenutku, svima je potreban predah i odmor.

Dobro zdravlje (fizičko i mentalno) izuzetno je važno za uspeh u školi. Zdravo se hraniti, redovno vežbati i upravljati stresom suštinski su faktori za uspeh. I naravno, od izuzetno velike važnosti je kvalitetan i dobar san.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime