Najkraće Ezopove basne za decu

0
9783

Pred vama se nalaze najkraće Ezopove basne namenjene deci. Ima ih ukupno šest. Pročitajte ih i izvucite pouke iz navedenih basni.

Zvali magarca na svadbu

Dremao magarac nad praznim jaslama, dok neko zakuca na vrata obora. Kad, ko je doletla lastavica na svu prešu, te reče magarcu: Brže! Poslali su me po te da idemo na svadbu. Upita magarca njegov sin: Što će reći da tebe zovu stara a mene mlada ne, kad bih ja bolje i zapevao i poigrao od tebe? Valja da im je nestalo drva ili vode, odgovori magarac.

Tužba vuka na lisicu pred sudijom majmunom

Vuk optuživaše lisicu za krađu, a ona odricaše svaku krivicu. Tada medju njih kao sudija sede majmun. Pošto je svako od njih izložio svoju stvar, majmun je, priča se, izrekao ovu presudu: – Ti vuče, izgeda, nisi izgubio ono što tražiš, a ti, lijo, verujem, ukrala si ono što uporno poričeš.

Licica i grožđe

Lisica, videvši na jednoj lozi grožđe, pokušavala je svakojako kako bi ga dohvatila, a kad vide da ni na koji način ne može doći do njega, onda otide, govoreći: – Još je kiselo, ništa ne valja, trnu od njega zubi.

Kozar i koza

Terajući jednom koze u tor, kozar jednoj neposlušnoj kozi, koja je na litici pasla izdanke trave, obi rog udarivši je jače kamenom. Stade je moliti: – Nemoj me molim te, drugarice po ropstvu, odati gospodaru, Panu koji nadzire pašnjake. Slučajno sam te pogodio bacivši kamen. Koza odgovori: – Kako mogu sakriti očevidno delo? Rog će vikati iako ja budem ćutala.

Dve žabe

Dve žabe prebivahu u jednoj barici, a kad im se ova u leto osuši, podju da traže vodu. Nađu jedan dubok bunar. Onda mlada žeba predloži staroj: O, prekrasne li vode! Hajde da skočimo unutra! Možemo lako skočiti dole – odgovori stara – ali ako se i ovde osuši, hoćemo li moći napolje iskočiti?

Mišji savet

Doznali miševi da su mačke krive za sve njihove jade i nevolje, pa odlučili da tome stanu na put. Savetovali se oni, savetovali pa rešili da se mački obesi praporac o vrat, kako bi se izdaleka mogla čuti. Svi prihvatiše ovakav mudar savet, ali se niko ne usudi da obesi praporac. Tako od njihovog dogovora ne bi ništa.

magarac

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime