7 lekovitih biljaka protiv nazeba i kašlja

0
2253

Uporan suvi kašalj ili pak zreli kašalj koji vam ne dopušta da spavate, prehlada ili alergijska kijavica, šta god da muči vas i vaše grlo, uvek vredi da potražite spas u prirodnim lekovima. Lekovito bilje često može da vas razreši mnogih respiratornih tegoba, i to čak i ako je jedina terapija koju uzimate.

Čaj, kapsule, sirup ili pak u vidu melema, biljke sa lekovitim svojstvom u velikoj meri mogu ubrzati oporavak, kako kod odraslih tako i kod dece. Predstavljamo vam listu od sedam lekovitih biljaka koje vam pomoći u borbi protiv nazeba i kašlja.

#1 Beli slez

Beli slez je dobra biljka za lečenje oboljenja disajnih puteva i kašlja izazvanog upalom grla ili bronhitisom. Može se uzimati u vidu infuza, odnosno popiti kao čaj ili u vidu praška. Za decu postoje i sirupi za iskašljavanje, koji u svom sastavu imaju beli slez, kao što je Altiprim sirup. Beli slez se obično uzima u kombinaciji sa jagorčevinom, a njegovo umirujuće dejstvo na nadraženu sluzokožu je veliko. Protivupalno dejstvo sleza potiče iz sluzi koju ova biljka ima u svom sastavu, a posebno u korenu.

Debeli beli vlaknasti koren je najdragoceniji deo ove biljke. Preporučuje se njegovo iskopavanje u jesen, a potom i sušenje, da bi se spravljali praškovi, infuzi, sirupi i ekstrakti. Osim protivupalnog, beli slez ima i antiseptično dejstvo, a uz to i sposobnost da spreči upale jačanjem imunog sistema.

Za lečenje kašlja izazvanog upalom grla možete napraviti infuzu,i to tako što ćete staviti 2 do 3 grama osušenog korena belog sleza u jednu šolju kipuće vode. Tako potopljeno ostavite da odstoji deset minuta, a onda procedite. Za najbolji efekat preporučuje se da popiju dve do tri šolje dnevno.

#2 Divizma ili beloperka

Lekovita dvogodišnja biljka divizma, u narodu poznata kao beloperka ili divlji tabak, odlična je u lečenju kašlja izazvanog laringitisom, traheitisom, pa čak i bronhitisom. Za lečenje respiratornih oboljenja koristi se cvet ove biljke. Cveće bi moralo da se ubere kada je u punom cvatu i da se brzo osuši, ne bi li se sačuvala njegova lekovita svojstva. Osim u vidu infuza, može se konzumirati i kao sirup, ali i kao suvi i tečni ekstrakt. Divizma, kao i beli slez, ima protivupalno dejstvo, te ublažava infekcije disajnih puteva.

Za pripremu infuza dovoljno je staviti 1,5 do 2 grama divizme u šolju ključale vode i ostaviti tako da odstoji 10 minuta. Pošto se procedi, može da se pije, a preporuka je tri šolje dnevno.

lekovito-bilje-divizma
Foto: Pixabay.com

#3 Majčina dušica

Izuzetno lekovito dejstvo u borbi protiv kašlja ima i majčina dušica, koja se koristi i kao začin u kuhinjama širom sveta. Ova biljka efikasno deluje kod umirivanja kašlja, a može pomoći i kod sakupljanja sluzi u nosu usled prehlade, astme ili pak polenske groznice. Može se uzimati u vidu kapsula ili čaja. Upotrebljavaju se lišće i cvetne stabljike, koje se sakupljaju kada počinje cvetanje i potom pažljivo i dugo suše van domašaja sunčeve svetlosti.

Dovoljno je da stavite 2 grama osušene mačine dušice u šolju kipuće vode, pokrijete i ostavite da odstoji 5 minuta. Preporučena dnevna doza je tri šolje dnevno.

#4 Beli tetrljan

Beli tetrljan ili macina trava, odnosno jetrena trava je lekovita biljka koja najčešće raste pored puteva, a ima miris sličan jabuci. Preporučuje se kod upornog kašlja, i to u vidu tinkture. Smatra se jednom od najefikasnijih biljaka u izbacivanju sluzi. Deluje tako što razlaže sluz i oslobađa je, i uz to uklanja upale u respiratornom traktu. Macina trava se preporučuje za konzumaciju u obliku tinkture, kada se 10 do 20 kapi stavi u čašu vode i popije pre obroka. Savetuje se ponavljanje postupka tri puta dnevno.

Tinktura se spravlja od osušenih cvetnih vrhova belog tetrljana, koji se sakupljaju kada je biljka u punom cvatu.

lekovito-bilje
Foto: Pixabay.com

#5 Bokvica

Osušeni listovi bokvice se tradicionalno koriste u lečenju laringitisa, bronhitisa, faringitisa i astme. Može se uzimati u vidu infuza, kapsula ili tečnog ekstrakta, a podstiče iskašljavanje. Sluz u sastavu bokvice ima umirujuće dejstvo na upaljenu i nadraženu sluzokožu grla. Neka istraživanja su potvrdila da bokvica ublažava probleme sa disajnim putevima, kao i da njen ekstrakt efikasno može da leči čak i hronični bronhitis.

Preporučuje se konzumiranje tri šolje čaja dnevno. Kesica treba da odstoji u ključaloj vodi pet minuta. Trudnicama se ne savetuje da upotrebljavaju bokvicu.

#6 Zova

Prepoznatljiva po svom jakom mirisu, zova je takođe i biljka koja efikasno deluje prilikom lečenja nazeba, kijavice i upale grla. Cveće i bobice zove su korisni za iskašljavanje, dok esencija od cveća pomaže kod upale grla i desni.

Cveće zove treba brati kada je u punom cvatu, potom se suši i koristi za spravljanje esencija i infuza. Bobice beru čim sazru, dakle, u ranu jesen. One se najčešće koriste za spravljanje sirupa. Preporučuju se tri šolje čaja od zove dnevno. Šolja čaja se pravi tako što se 2 do 5 grama suvog cveta zove stavi u šolju kipuće vode da odstoji 5 do 10 minuta. Pije se pošto se procedi.

Esencija se pravi tako što se 50 grama cveća stavi u litar kipuće vode. To se prokuva 5 minuta, a potom se ostavi da se prohladi. Ovom esencijom treba ispirati grlo i usta četiri do šest puta dnevno, i to posle obroka.

#7 Sladak komorač

Još jedna lekovita biljka sa antiinflamatornim dejstvom jeste sladak komorač. Iako se najčešće koristi u lečenju probavnih problema, komorač ume da bude izuzetno efikasan u lečenju upaljenog grla. Koristi se kao sredstvo za ispiranje usta, a o tome koliko je blag i delotvoran svedoči i činjenica da se njime mogu ispirati i oči, prilikom lečenja konjuktivitisa.

Sladak komorač se u mnogim baštama neguje isključivo kao ukrasna biljka. Postoji jedna zanimljivost koja se tiče sastava ove biljke. Naime, komorač sadrži sastojke koji, smatra se, imitiraju delovanje ženskog hormona estrogena. Zbog toga je ova biljka često u upotrebi tamo gde ima potrebe za stimulacijom laktacije i menstruacije.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime