Saveti i ideje za renoviranje stana

1
604

Vlasnici stanova često preduzimaju velike projekte u cilju preuređenja, kako bi unapredili svoje stambene objekte. Čest razlog iz kog se odlučuju da renoviraju stan jeste da bi isti dobio na ceni, u cilju kasnije prodaje. Broj investitora, odnosno onih koji se nužno bave preprodajom je sve veći. Međutim, u moru investitora, postoje i oni koji renoviranje stana vrše u želji da kreiraju savršeni stambeni prostor za sebe i svoju porodicu. Bilo da planirate renoviranje radi profita, ili želite da svoj stan transformišete u porodični dom svojih snova, određeni saveti i ideje za renoviranje stana će vam biti neophodni.

Izbacivanje starog i nepotrebnog

Na početku svakog renoviranja je potrebno imati plan koji će vam kasnije omogućiti lakše uređenje doma. U teoriji je svaki početak težak, ali jednom kada sa jasnom idejom zakoračite u svet renoviranja, praksa će postati zabava, a transformaciju ćete gledati sa užitkom.

Renoviranje je najbolje početi od izbacivanja starog nameštaja ili nekih nepotrebnih predmeta. Tim potezom kreirate prostor za kasnije novitete koji će uneti potrebnu svežinu u vaš novi dom. Taj deo će verovatno biti malo dosadan, ali kako biste započeli život u novom stanu, neophodno je rešiti se starog. 

Krečenje

Ova naizgled mala promena će imati najveći uticaj pri unošenju svežine u vaš stan. Promena boje zida ima dvojaku funkciju, a ona se ogleda u ulepšavanju, kao i zaštiti površine. Prilikom krečenja moguće je naći se u situaciji u kojoj više nema posla, uprkos činjenici da ima mnogo stvari koje su nedovršene i koje treba završiti. Kako bismo ostali produktivni, u procesu krečenja se treba pripremati za sledeći korak, a to je uglavnom unošenje ili kupovina novog nameštaja.

Kupovina novog nameštaja

Ovaj deo uređenja vašeg doma će verovatno biti najzabavniji. Kupovina novog nameštaja pozitivno utiče na raspoloženje, osim u slučaju veoma visokih cena za nameštaj lošijeg kvaliteta. Pažljivo obratite pažnju šta i kako kupujete, prvenstveno zbog toga što su takve kupovine dugoročne, pa se samim tim i ne dešavaju svaki dan. Sa druge strane, stoji i činjenica da kupovinom novog nameštaja postavljate „temelj” novom stanu, pa je neophodno biti pametan.

Sređivanje kuhinje

Najbrojniji saveti i ideje za renoviranje stana se mogu pronaći upravo kod sređivanja kuhinje. Na internetu postoji veliki broj „gotovih” modularnih kuhinja koje mogu poslužiti kao osnov za izgradnju vaše nove kuhinje. Ukoliko imate jasnu ideju boje i oblika kuhinjskih delova, kupovina će vam biti znatno olakšana, čak i u slučaju da ono što ste zamislili ne postoji u ponudi. Veliki broj firmi radi po narudžbini kuhinje po meri tako da ne možete naići na tegobe.

Ukoliko renoviranje nije vršeno dugi niz godina, problemi na koje možete naići pri uređenju kuhinje će biti najčešći kod instalacija. Promena mesta, ili uvođenje nove sudopere, zahtevaće da vodoinstalater učestvuje u procesu renoviranja, pa bi bilo dobro da se tom prilikom provere sve cevi ili gumice, koje se lako oštete nakon višegodišnje upotrebe. 

Saveti i ideje za renoviranje stana – dekoracija 

Nakon okrečene površine i unetog nameštaja, vaš stan je već poprimio novi oblik. Kako biste zaokružili čitav proces neophodno je uraditi finalne poslove u vidu dekoracija, koje će biti šlag na vašoj torti. Kupovina slika apstraktne umetnosti ili postavljanje minimalističnih dizajna će doprineti interesantnom izgledu vaših novih prostorija. 

Osnovni cilj pri dekorisanju soba je razbijanje monotonosti, do koje će nekad zasigurno doći, pa bi bilo poželjno ubaciti neku biljku ili sitan detalj koji će oživeti prostoriju. Dekoracije bude kreativnost i preporučuje se da u njih uključujete i vašu decu. Tim potezom ćete biti duplo produktivni – radićete na razvoju kognitivnih sposobnosti vašeg mališana, ali ćete i brže završiti poslove.

 

Benefiti renoviranja stana

Nakon nekoliko sedmica provedenih u poslovima, konačno možete sesti i odmoriti. Kroz vašu glavu će se smenjivati slike vašeg doma na početku, ali ujedno i kraju ove transformacije. Time ćete ponovno proći kroz čitav proces uređenja, čime ćete primetiti i najsitnije detalje.

Ukoliko duži niz godina živite u istom stanu, promene će biti koristne za vas i vaše okruženje, tj. sredinu. Nov nameštaj i toplija boja zida će uneti prekopotrebnu svežinu u vaš dom, koja će pozitivno uticati na vas i vašu porodicu. Monotonost se brzo uvuče u zidove, pa se preporučuje da često unosite novitete u vaš stan, što, naravno, ne podrazumeva stalnu kupovinu novog nameštaja već promenu nekih detalja koje će ponovno zaintrigirati vaše oko.

loading...

1 KOMENTAR

  1. Ako vam se ne zuri mnogo, uvek mozete restaurirati neko parce namestaja koje bi u suprotnom zavrsilo u djubretu. Nekada se namestaj pravio da traje ceo zivot, lep je i kvalitetan, samo mu je potrebno malo smirgle i boje. 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime