Ideje za renoviranje prostora: kako da uštedite?

0
2944

Obnavljanje dotrajalih prostora je proces koji nažalost često zahteva veća novčana ulaganja. Međutim, pre nego što se upustite u proces, potrebno je da napravite plan sa željenim promenama u skladu sa trenutnim potrebama. 

Renoviranje životnog prostora je svakako složen proces. Samim tim može biti veoma stresan dok strepite od iznenadnih izmena planova, kao i od troškova. Zato je važno da vašem projektu transfromacije pristupite promišljeno i pažljivo organizujete sve potrebne korake. 

renoviranje-krečenje-stan-merdevine
Foto: Pexels.com

Adaptacijski radovi koje ćete uvrstiti u vaš projekat zavise od  vaših potreba, to jest odredićete ih prema ličnim prioritetima. U nastavku teksta pronađite naše predloge za renoviranje prostora, kao i savete o tome na šta je važno da obratite pažnju kako biste uštedeli pri izvođenju pomenutih radova.

Postavljanje i reparacija podnih obloga

Podopolagački radovi zahtevaju da budu detaljno isplanirani kako biste dobili željeni efekat. Zavisno od vrste podne obloge, razlikuje se spektar mogućih trikova za “štedljivo” renoviranje.

Parket – kvalitet drvenog poda je garancija njegove dugovečnosti

S obzirom da je u pitanju ulaganje koje je potrebno da vas služi nekoliko narednih decenija, važno je da se raspitate o materijalima i tehnikama postavljanja parketa i reparacije. 

Bilo da se odlučite za samostalno obavljanje posla ili je vaš izbor parketar Beograd kao tržište ima široku ponudu različitih materijala, a o vrstama tehnika postavljanja i njihovim benefitima možete pročitati više na Internetu.

Keramičke pločice – dorada je nekad sasvim dovoljna

Najpovoljniji način renoviranja poda od keramičkih pločica je farbanje. Farbanje keramičkih pločica možete da izvedete čak i samostalno, za samo jedan dan, prateći savete koje možete da pronađete na Internetu.

Ukoliko se ipak odlučite za kompletno renoviranje i postavljanje novih keramičkih pločica u vašem prostoru, pri izboru pločica će vam raznlikost dezena lako privući pažnju. Zadržite fokus na kvalitetu, to jest otpornosti materijala. Odluka, koja vam može biti naporna da je donesete, će vam najlakše pasti ako najpre birate materijal samih pločica, pa tek onda oblik i boju. 

Krečenje zidova i plafona 

Promena boja zidova prostorija će možda i najdrastičnije promeniti izgled vašeg prostora. Svetle boje će učiniti prostor prozračnim, dok eksperimentisanje sa vibrantnim bojama prostoru dodaje moderan karakter.

krećenje-kanta-renoviranje
Foto: Pexels.com

Međutim, molerski radovi, ne samo što ulepšavaju vaš prostor, već imaju i zaštitnu ulogu. Zato je sam materijal koji se koristi veoma važna komponenta na kojoj, radi dugotrajnosti radova, ne treba štedeti. Cena krečenja zavisi upravo od izbora materijala, kao i izbora majstora. 

Restauracija starog nameštaja

Ako želite da osvežite izgled prostora bez kupovine novog nameštaja, predlažemo da se upustite u akciju restauracije nameštaja. Najpre razmotrite opciju da vaš nameštaj osvežite dubinskim čišćenjem, a potom dodavanjem dekorativnog tekstila. 

Ukoliko želite trajniju promenu,  mnogobrojne ideje farbanja i presvlačenja nameštaja možete pronaći na Internetu, pa se od njih odlučiti za onu koja vam se najviše dopada. Ne morate posebno brinuti o dodatnim troškovima na poseban alat, jer će vam najverovatnije biti potreban samo onaj koji već posedujete. Slično gorepomenutim segmentima renoviranja prostora, i ovde materijal koji odaberete da koristite igra presudnu ulogu u formiranju cene. 

Kako da uštedite pri renoviranju prostora?

Renoviranje prostora, zavisno od želja i potreba, može iziskivati velike sume novce. Da biste kroz renoviranje prošli sa što manje neizvesnosti, važno je da pre početka precizno utvrdite kolikim budžetom raspolažete. 

Nažalost, kakve god da su prepravke u pitanju, renoviranje prostora verovatno neće biti proces koji “teče” jednostavno. Zato je neophodno da odredite procenat celokupnog budžeta koji će biti rezervisan za neplanirane troškove. Kada taj budžet odredite – ne dozvolite da vas tokom procesa “ponesu” odluke, već se pridržavajte odrednica koje ste osmislili na samom početku. Tako ćete najpre osigurati da renoviranje sprovedete do kraja kako ste zamislili.

Iako je prepuštanje posla majstorima je  sigurno komfornije, uz bezbroj saveta dostupnih putem Interneta, verovatno je da korake koji nisu po pravilu komplikovani, možete da uradite sami. Ako se ipak odlučite da posao prepustite profesionalcima u ruke, odaberite pouzdanog majstora koji će posao uraditi baš prema dogovoru koji ste prethodno sa njim postigli.

Tako ćete značajno umanjiti šanse za bilo kojim dodatnim troškovima. Takođe, kao što smo već naveli, materijali imaju važnu ulogu u formiranju cene, pa uštedu možete ostvariti ako se upustite u samostalnu nabavku materijala. Posebno je važno da distributeri i proizvođači istih budu provereni.

Na renoviranje ćete sigurno utrošiti mnogo vremena, pa ne zaboravite da uređenje enterijera može da bude pre svega zabavno i kreativno. Spremite strpljenje i držite se razloga zbog kog ste se uopšte upustili u ovakav proces i ideje da će na kraju renovirani prostor biti baš po vašoj meri. Srećno!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime