Praktični saveti za kuću! Kako očistiti buđ, mrlje od mastila, rđu, fleke…

0
8462

Pred vama su kratki korisni saveti koji vam mogu olakšati svakodnevne aktivnosti u kući. Evo rešenja za mnoge preoblemčiće koji vas svakodnevno muče. Ne morate trošiti novac na razne hemijske proizvode za čišćenje, sve što vam treba već imate u svojoj kući.

Bakarni sudovi će blistati ukoliko mešavinom kukuruznog brašna, sirća i kuhinjske soli istrljate sud a potom ga samo prebrišete suvom krpom.

Boce i tegle biće sterilne ako ih posle pranja i ispiranja čistom vodom ocedite pa poređate na rešetku u pećnici. Uključite pećnicu na 150 C stepena. Kada se signalna lampica ugasi isključite pećnicu i ostavite da se sudovi ohlade.

Kako očistiti buđ? Mrlje od buđi isperite sapunom i oprani predmet izložite suncu. Ako se i posle toga poznaje mrlja istrljajte je limunovim sokom i operate.

Mrlje od mastila na drvetu lako ćete očistiti krpom koju ste prethodnmo natopili serćem.

Miris u hladnjaku uklonićete ako ga posle pranja isperete vodom u koju je rastvorena soda bikarbona ili ga obrišete krpom koja je dobro natopljena u vinsko sirće – miris će jednostavno nestati.

saveti kuca

Nož ćete lako očistiti ako je zarđao ako ga namažete uljem i ostavite da stoji namazan 24 časa. Potom ga istrljajte polovinom glavice crnog luka.

Posuđe ćete lako očistiti od kamenca ako stavite u sud komade novinske hartije pa preko nje sipate vruće sirće. Protresite vise puta sud kad se ohladi izlijte sirće i izbacite novinu. Sud operite.

Pribor za jelo perite mlakom vodom. Vruća voda uništava sjaj pribora za jelo.

Flašu od mleka ćete lako oprati ako je napunite hladnom vodom u koju ste prethodno rastopili kašiku kuhinjske soli, dobro izmućkajte i isperite toplom vodom.

Ako se čep na boci teško vadi, omotajte grlić boce vrućom krpom i neće biti teškoća.

Navoje razlabavljenog šrafa premažite bezbojnim lakom za nokte, pa ga onda ušrafite. Ne samo da će držati čvršće već ćete ga zaštititi i od rđe.

Zalepite malo parče selotejpa na mesto gde hoćete da ukucate ekser. Zid neće pući na tom mestu.

Ukoliko vam se izlila hrana u rerni u toku pečenja, pospite so kako bi zaustavili dim i neprijatne mirise. Kada se rerna ohladi upotrebite so kako bi efikasno očistili rernu.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime