Neobični sisari – kljunar, pentaur, mravinji jež …

0
4067

Mravinji jež

Mravinji jež je poznat i kao bodljikavi mravojed zato što je prekriven bodljama i hrani se mravima. Nakon što položi jaja ženka mravinjeg ježa ih čuva u torbi sve dok se ne izlegu.

Kjunar

Kjunar i mravinji jež žive u Australiji i jedini su predstavnici monotrema – sisara koji nose jaja. Kljunari su po mnogo čemu jedinstveni. Imaju njišku u obliku pačijeg kljuna i plovne nožice na nogama. Kljun ima koštanu osnovu, prekrivenu kožom. Oni se legu iz jaja koja polažu u jazminama na račnim obalama. Mladunci kljunara ližu mleko koje curi niz krzno na majčinom stomaku.

kljunar

Tasmanijski djavo

Tasmanijski djavo je sitan, opasan, australijski sisar. Lovi noću i hrani se svežim mesom i lešinama. Trpa plen u usta svojim prednjim šapama. Tasmanijski đavo možda jeste mali, ali može biti veoma opasan.

tasmanijski djavo

Pentaur

Pentaur ili leteći torbar, jeste sitan sisar nalik na miša koji živi u džungli i može da preleti razdaljinu od 45 metara.

sugar glider matrix nice tail

Mravojed

Mravojed je neobičan južnoafrički sisar duge njuške i ogromnih kandži. Kopa brzo kao buldožer kako bi sebi napravio dom ili pronašao mrave.

Vodeni oposum (jarok)

Vodeni oposum (jarok) je jedini torbar  koji živi u vodi. On izlazi iz svoje jazbinena rečnoj obali i pliva u potrazi za ribama, ljuskarima ili drugim vodenim bićima koje iznosi na obalu da bi ih pojeo. Pliva zahvaljujući zadnjim nogama sa plovnim kožicama, a upravlja dugim repom. Njegovo masno krzno čuva ga od kvašenja.

Koala

Koala provodi 18 sati dnevno u snu. Ostatak vremena provodi hraneći se lišćem eukaliptusa. Ima dugo crevo koje joj omogućava da svari tvrdo lišće i savlada otrovne hemikalije iz lišća. Lišće čuva u posebnim torbama na obrazima dok ga ne pojede.

Galago

Galago je noćna životinjakoja, zahvaljujući svojim krupnim očima, odlično vidi u mraku. Imaju veoma osetljivo čulo sluha tako da tokom dana moraju da prekrivaju uši kako bi spavali.

lesser bushbaby

loading...
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime