Životinje koje žive u ekstremno hladnim uslovima

0
5288

Najhladnija mesta na svetu  se nalaze na Južnom i Severnom polu, kao i u planinama.

Samo sitne životnje  kao što su  ledeni crvi i insekti mogu da izdrže polarnu hladnoću tokom godine.

Inkseti  kao što su skokuni  mogu da prežive na temperaturama od -380C  koje vladaju  na Antarktiku zato što  njihova  telesana tečnost  sadrži materije koje se teško zamrzavaju.

Na Antarktiku  žive ptice, kao što su pingvini, snežne burnice i pomornici. Isto kao i morski leopardi koji se hrane pingvinima.

U polarnim morima žive kitovi, ribe i kril.

Ribe ledenih mora imaju telesnu tečnost koja deluje kao automobilski antifriz i sprečava zamrzavanje.

Sisari poput polarnih medveda, morskih lavova i morževa imaju zalihe sala i krzno koje ih štiti od hladnoće tako da veći deo godineprovode na arktičkom ledu. Mladunci belih medveda se rađaju u rupama koje majka iskopa u snegu. Oni ostaju uz majku 28 meseci učeći da love foke i da se bore.

medved

Mnoge životinje žive u ledenim tundrama na dalekom severu Amerike i Azije. Među njima su irvasi, polarne lisice i zečevi i ptice poput snežne koke i snežne sove. Polarne lisice i zečevi, hermelini i snežne koke zimi postaju beli zbog čega ih je teško uočiti u snegu. Snežne koke mogu da prežive hladnu arktičku zimu hraneći se grančicama.

irvas

Polarna lisica može da podnese temperaturu do -500C u ledenoj i vetrovitoj tundri. Hrani se pticama, leminzima i drugim sitnim glodarima, kao i ostacima jela polarnog medveda. Zimi joj belo krzno služi kao kamuflaža na ledu i snegu tako da neprimećeno može da se prikrade plenu. Kada se sneg otopi krzno joj menja boju i staba se sa bojama stena i biljaka.

lisica

lasica
Polarna lasica – živi na polovima

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime