Zanimljivosti o majmunima i najinteresentnije vrste majmuna

0
7105

Majmuni su sisari koji spadaju u grupu koja obuhvata oko 200 vrsti životinja pod nazivom primati. Ovi sisari imaju relativno veliki mozak, što ih čini inteligentnijim i bržim u savlađivanju veština. Većina primata živi na drveću.

Postoji iznenađujući broj zabluda i mitova koji kruže oko ovih pametnih primata. Malo smo istraživali i pronašli najvažnije činjenice o ovim zaista neverovatnim stvorenjima.

Majmuni se često dele na majmune Starog sveta i majmune Novog sveta, u zavisnosti od toga gde žive. Majmuni Novog sveta žive u Americi, dok majmuni Starog sveta žive u Aziji i Africi.

Uskonosi majmuni

U Aziji i Africi živi oko 80 vrsta majmuna i poznati su kao uskonosni majmuni. Imaju skoro spojene i na dole usmerene nozdrve. Na zadnjicama imaju jastučiće tvrde kože, koji im omogućavaju da prebace težinu na zadnjicu dok spavaju sedeći uspravno.

Obično su veći od širokonosnih majmuna. Većina uskonosnih majmuna najaktivnija je tokom dana, dok noću spavaju. Imaju odličan vid, sluh i čulo mirisa.

Mandril

Šumski mandril živi najvše na zapadu srednje Afrike. Veoma je uočljiv zvog svog jarko crvenog nosa i plavih obraza. Ženka rađa samo jedno mladunče, nosi ga na leđima ili joj ono visi na stomaku. Odrasli primerci znaju da budu veoma agresivni, ponekad napadaju čak i ljude.

Mandril

Majmun nosonja

Majmun nosonja dobio je svoje ime po dugačkom mesnatom nosu. Nos mu služi kao zvučnik jer pomoću njega ispušta veoma glasan zvuk poput trube. On na ovaj način upozorava druge pripadnike svoje vrste na opasnost. Kada se naljuti ili je uzbuđen, nos se još više naduva i pocrveni. Ženka ima manji nos i proizvodi tiši ton u odnosu na mužjaka. Žive u močvarnim džunglama jugoistočne Azije.

Majmun nosonja

Crveni kolobus (gvereza) majmuni

Gvereza majmuni žive u velikim grupama od 50-100 jedinki. Grupu čine više manjih porodica. Prave veličanstvene skokove među granama drveća tražeći voće, lišće i cvetove za jelo. Šimpanze se ponekad okupljaju u grupe i love ove majmune.

Crveni kolobus - gvereza majmuni

Širokonosni majmuni

Širokonosni majmuni (tzv. majmuni Novog sveta) žive u bujnim tropskim šumama Srednje i Južne Amerike. Svojim dugim repovima održavaju ravnotežu dok borave u krošnjama drveća visoko iznad tla. Mnogi od njih imaju repove za hvatanje, tačnije koriste rep kao peti ud. Njime se hvataju za granje i održajaju ravnotežu. Imaju duge prste i jaka stopala. Odlični su trkači i skakači. Za razliku od uskonosnih majmuna nozdrve ovih majmuna su otvorene sa strane i nemaju zadebljale kožne jastučiće na zadnjici.

Runasti pauk majmun

Živi u tropskim kišnim šumama jugoistočnog Brazila. Kreće se koristeći svoje duge ruke i rep za hvatanje, prebacujući se s grane na granu. Zbog naglog gubitka staništa, krčenjem kišnih šuma njihov broj je u opadanju.

Pauk majmun

Beločeli kapucin

Kapucini se smatraju najinteligentnijim majmunima. Hrane se izdancima, voćem, insektima, jajima i ptićima. Kvase ruke i noge mokraćom pa koriste taj miris za obeležavanje svoje teritorije dok se kreću po drveću.

Kapucin

Pravi čovekoliki majmuni

Gorile, orangutani i šimpanze ubrajaju se u prave čovekolike majmune. Oni su biološki gledano, naši najbliži srodnici. Posle ljudi to su najinteligentnija bića od svih primata. Pravi čovekoliki majmuni žive u grupama zasnovanim na porodici. Obično se kreću četvoronoške. Pri kretanju koriste nadlanice ruku, ali mogu da se kreću i uspravno poput čoveka.

Gorila

Gorile su najveći primati. Uglavnom žive na tlu. Hrane se lišćem, pupoljcima, stabljikama i korom drveća. Žive u grupama od po 30 jedinki koje čine: mužjak vođa, nekoliko mladih mužjaka i nekoliko ženki sa mladuncima. Majka nosi svoje mladunce na leđima do njihove druge ili treće godine.

Gorila

Šimpanza

Uglavnom se hrane biljkama, a ponekad i insektima i mesom. Prave mnogo zvukova, gestova i izraza lica. Ovladali su korišćenjem prostijih oruđa. Kamenjem mogu otvarati orahe, lišćem sakupljaju kišnicu i sl.

U prašumama zapadne Afrike u grupama žive šimpanze koje se bave lovom. Njihov plen su sitnije životinje, a najčešće love crvene kolobus majmune. Šimpanze su ovladale tehnikom lova u grupi u kojoj svaka jedinka ima svoju ulogu, goniči, blokeri, napadači, lovci u zasedi.

Šimpanza

Kratke zanimljive činjenice o majmunima

Pronašli smo neke zabavne i zanimljive činjenice o majmunima, kako bi vam što bolje prikazali raznolikost ovog sveta:

  • Neki majmuni žive na zemlјi, dok drugi žive na drveću.
  • Životni vek majmuna je od 10 do 50 godina, zavisno od vrste.
  • Različite vrste majmuna jedu raznoliku hranu, poput voća, insekata, cveća, lišća i gmizavaca.
  • Većina majmuna ima repove.
  • Patuljasti Marmoset je najmanja vrsta majmuna, a odrasli teže između 120 i 140 grama.
  • Smatra se da su majmuni kapucini jedna od najpametnijih vrsta majmuna iz Novog sveta. Ovladali su upotrebom prostih alata, učenja novih veština, komunikacije i pokazivanja različitih znakova samosvesti.
  • Majmuni pauci dobili su svoje ime zahvaljujući dugačkim rukama, nogama i repu.
  • Znak „@“ (ludo a) koji se koristi u mejl adresama često se naziva i majmunče po dugom repu koji se uvija oko slova a u ovom znaku.
  • Majmun je deveta životinja koja se pojavlјuje na kineskom zodijaku, pojavlјuje se kao horoskopski znak 2016. godine.
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime